Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой участници на Софийския маратон

Снимка: БГНЕС
Рекордните 2804 души към този момент са подали заявки за участие в 34-ото издание на Софийския маратон, който ще се проведе тази неделя, 15 октомври. Това заяви Анатоли Илиев, организационен секретар на "София 2018".

Пет дни преди старта на най-голямото лекоатлетическо състезание у нас организаторите обявиха, че над 700 чужденци от 5 континента ще вземат участие в надпреварата, която ще включва стартове на 42,195 км, 21,098 км и 10,550 км. Двама от тях - мароканецът Абделади Тиар и кенийката Рут Матебо имат шанса да спечелят допълнителен бонус от 20 000 лева след успехите си във верагата от маратони, включваща стартовете във Варна и Стара Загора.

Общият награден фонд на Софийския маратон тази година е 60 000 лева, като победителите в класическата дистанция на 42 километра при мъжете и жените ще получат чек на стойност 8 000 лева.

Трасето, по което ще се проведе маратонът, е същото като миналогодишното - учасниците на 10 километра правят 1 обиколка, на 21 километра - 2, за на 42 километра - 4. Тази година трасето е сертифицирано с категория "А" и с постиженията, записани на него, ще може да се кандидатства за участия на други, по-големи състезания, включително световни и европейски първенства, разкриха още организаторите.

Стартът и финалът на надпреварата ще бъдат пред Националния стадион "Васил Левски". Личното ми очакване е маратонът да се превърне в спортен празник за града", коментира директорът на Софийския маратон Даниел Дуков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени