Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сценографията в България минава през европейските периоди и тенденции

Със специална изложба, която ще се открие утре в галерия "Академия", преподаватели и студенти от катедра "Сценография" на Националната художествена академия ще отбележат 70-годишния юбилей на специалността, утвърдена като самостоятелна през 1947 г. с ръководител проф. Иван Пенков. Началото обаче е още през 1932 г. и е поставено от Дечко Узунов, който оглавява ателието за декоративни изкуства. По негова покана в академията започва работа и Иван Пенков, за да води дисциплината "Театрална декорация", която през 1947 г. е утвърдена като самостоятелна катедра "Сценография".

Юбилейната експозиция проследява развитието на специалността "Сценография" от създаването й до днес, казва доц. Марина Райчинова, ръководител на катедрата. Освен на преподавателите, специално място е отредено и на студентските работи, създадени през последните една - две години. Доц. Райчинова подчертава, че в развитието на сценографското изкуство в България се забелязват всички тенденции и периоди през които е минала сценографията в големите европейски страни, като Англия, Германия, Франция. 

Като част от програмата на честването на 16 октомври в галерия "Академия" ще се проведе научна конференция под наслов: "Актуални тенденции в съвременната сценография. Отражения в образованието по сценография". Отново на същото място, но на 18 октомври, ще бъде представена книгата на проф. Васил Рокоманов - "История на сценографията". По думите на доц. Марина Райчинова изданието е изключително ценно, защото е едновременно и книга, и учебник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна