Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти протестираха пред Министерския съвет в защита на правото да работят свободно

| обновено на 11.10.17 в 14:37
Снимка: Ани Петрова
Десетки граждани и журналисти се събраха на символичното място пред триъгълника на властта в центъра на София, за да заявят категоричната си позиция, че са против налагането на цензура и натиска върху медиите от страна на политици. Повод за това станаха репликите на Антон Тодоров към журналиста Виктор Николаев и ултиматума на вицепремиера Валери Симеонов да получи извинение от четирите най-големи национални медии в страната.

Организаторите от Асоциацията на европейските журналисти са призовали да се носят столове, с които символично да се покаже, че журналистите не се страхуват от закани, че столовете на работните им места ще останат празни.

Мълчанието убива, а не трябва да се мълчи. Медийното мълчание обслужва задкулисието. Кой опразни стола? 

Това се четеше на плакатите на журналистите, а три празни стола напомниха на властта, че е по-добре да има празни столове, отколкото празни въпроси. На демонстрацията се събраха работещи в много различни медии - телевизия, радио и вестници. Една от целите е да се обединят българските журналисти в защита на тяхното право да работят свободно и да задават въпроси, без да се притесняват, че това може да им коства стола.

Журналистът Росен Босев е на мнение, че подобни прояви сплотяват журналистите.

Аз съм изключително радостен да видя колеги, с които през годините сме спорили, били сме на различни позиции, а това показва солидарност.

Георги Папакочев коментира, че властта може да чуе журналистите.

Когато журналистите им дадат много ясно да разберат, че без тях тази власт ще бъде куха и ще бъде смешна.

Председателят на българските журналисти Снежана Тодорова също беше на протеста.

Според мен главната причина за недоброто състояние на журналистиката днес е това, че на медиите в голямата си част собственици са хора, които нямат нищо общо с журналистиката и които използват медиите, главно за да защитят личните си бизнес интереси.

Организаторите подчертават, че събитието е гражданско, няма политически характер и има за цел да обедини българските журналисти в защита на тяхното право да работят свободно и да задават въпроси, без да се притесняват, че това може да им коства стола. Снимка

Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти каза в "Преди всички":

Представете си, когато говорим за политически натиск, когато нещо такова се случва в една от най-гледаните телевизии, с един от най-разпознаваемите журналисти, в каква ситуация са неговите колеги, особено в по-малките населени места в страната. Въпросите ги задаваме, от една страна, към политиците, от друга страна, всеки би трябвало да си зададе сам въпросите за смисъла на медиите, за нужда да има свободни медии, лишени от натиск и за смисъла на това да се задават неудобни въпроси, не празни въпроси, като празните столове… Важно е къде Ани, но важно е и къде е журналистиката. Тези проблеми ние ги отчитаме от 7 години, откакто съществува АЕЖ в България и те много добре си личат в последното проучване на медийната среда, което предстои да публикуваме следващата седмица. То е озаглавено "Завръщане на политическия натиск" и беше направено още преди да се разрази текущият скандал.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени