Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Русалов: Предлаганите законови промени ще обслужат по-скоро недобросъвестните собственици и пренаематели на земя

Снимка: Ани Петрова

През август Министерството на земеделието предаде на прокуратурата 79 случая на опит за измама с хиляди декари земеделски земи. Сигналите за проблема бяха подадени от Националната асоциация на зърнопроизводителите. За да се предотвратят възможностите за измами, министерството, омбудсманът и земеделците направиха поредица от срещи, а законодателите предложиха промени, които да затворят законовите вратички, ползвани от мошениците.

Проблемът се състои в това, че няколко фирми, с помощта на посредници, предлагат изгодни сделки за наемане на земя. По-късно се оказва, че договорите са фалшиви и че предлаганите земи са т.нар. „бели петна“. Заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Мариела Йорданова обясни какво точно представляват тези „бели петна“:

Това са имоти, за които нито собственикът е подал декларация, че ще ги обработва, нито някой от ползвателите не ги е наел, те остават незаети площи, но тъй като възпрепятстват масивите, те се разпределят и ние, ползвателите, за тях плащаме по сметка на държавата средното рентно плащане за тези „бели петна“ и когато собствениците узнаят, че имат собственост или си потърсят правата, те могат да си получат плащането от областните дирекции, след като надлежно осведомят, че са собственици или наследници.

Светослав Русалов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, смята, че предлаганите в Народното събрание законови промени ще обслужат по-скоро недобросъвестните собственици и недобросъвестните пренаематели на земя:

На нас в момента със законовите промени, които се предлагат, ще ни се възложи допълнителна тежест, относно администрирането на тези договори и възможността да не се допусне да бъдат регистрирани фалшиви, ще има административна тежест върху ползвателите, т.е. тези, които обработват или добросъвестните собственици също ще трябва да препотвърждават някои от договорите, които са включени като съсобственици.

Русалов каза, че от асоциацията ще изкажат притесненията си относно предложените законови промени пред комисията по земеделие.

Единственият начин да се уреди собствеността и ползването на земеделската земя е общ закон за земята, който да регламентира всички поземлени отношения.  

В звуковия файл можете да чуете подробностите. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна