"Вездесъщият" – филм за изкушението от тайното знание или любопитството уби котката

Филмът е интересен, модерен и вярвам, че ще докосне зрителите – сподели режисьорът Илиян Джевелеков в интервю за "Сценична треска".

Премиерата беше бляскава, прикова вниманието на публиката, препълни зала 1 на НДК и предизвика бурни аплодисментите за екипа.

Сериозен замисъл и сценарий, блестящи диалози с чувство за хумор, пълнокръвно актьорско присъствие и още много достойнства, които донесоха на филма пет награди от фестивала „Златна роза“, а продуцентите от "Мирамар" – Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров – са единствените в съвременната история на фестивала, които два пъти получават голямата награда за филм – за "Дзифт" и сега за "Вездесъщият". И нещо, което май никога не се е случвало – мнението на журито, критиката и публиката беше единодушно.

Само ще припомня, че режисьорският  дебют на Илиян Джевелеков в игралното кино, “LOVE.NET”, се превръща в най-гледания филм в българските кина за годината и се нарежда в първата десетка на най-касовите филми, разпространени в България. 

След като гледаш "Вездесъщият", за пореден път си даваш сметка, че изкуството има смисъл, когато те кара да мислиш и сам да си откриеш отговори на въпросите: Как ли се чувства Бог, който вижда и в най-потайните кътчета на душата ни? При всички случаи не е щастлив. Болката е непоносима, а истината ни прави свободни, но не и по-щастливи. Колкото повече знаеш за другите, толкова по-малко ги харесваш... Силата на тайното знание може да те убие, затова ни е дадено толкова, колкото можем да понесем...

Филмът е заснет основно в центъра на София. Използвани са малки, непрофесионални камери, кадри от истински камери за набрюдение, дори записващи очила, за да се постигне достоверност.

Един от малкото български филми, които излизат от клишето на битовото оплаквачество. В забранения плод на любопитството, наслада и болка се смесват, за да отведат героя до бездната на себепознанието. Скритите камери на "Вездесъщият" улавят красотата и в най-тъмните дебри на съмнението – Алек Попов.

Матей Константинов заедно с част от екипа на филмаРежисьор: Илиян Джевелеков
Сценарий: Матей Константинов,
Илиян Джевелеков
Оператор: Емил Христов
Художник: Георги Димитров
Музика: Петко Манчев

В ролите:
Велислав Павлов, Теодора Духовникова,
Весела Бабинова, Анастасия  Лютова,
Тони Минасян, Михаил Мутафов,
Борис Луканов, Ирмена Чичикова,
Валери Рангелов, Мария Славчева,
Георги Стайков, Валерия Кардашевска

Интервю с режисьора Илиян Джевелеков можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

От 23 до 27 октомври, в 2.00 часа след полунощ „Запазена марка Радиотеатър“

Александър Галин: Театърът се измерва с количеството енергия, която той самият излъчва, с онова количество щастие, което самият той доставя на публиката. Тази седмица „Запазена марка Радиотеатър“ ви предлага четири пиеси и една драматизация на роман – пет произведения, дошли от различни краища на света, които подбрахме на принципа „добра драматургия“...

публикувано на 22.10.17 в 09:05

Почина актьорът Стефан Щерев - Чечо

Актьорът Стефан Щерев - Чечо е починал в петък на 44-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите в България.  Щерев има множество роли в театъра, киното и телевизията. Миналата седмица е бил приет във Военномедицинска академия в София заради проблеми с черния дроб. Състоянието му е било стабилно след преливане на кръв, но в..

публикувано на 21.10.17 в 14:52

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологическите находки

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологическите находки при проучването на крепостта „Ряховец“. За разкопките бяха осигурени над 28 хиляди лева от Министерството на културата и Община Горна Оряховица.  В проучването на крепостта се включиха и ученици. Археолозите проучиха няколко сектора при западната порта,..

публикувано на 21.10.17 в 10:20
фотоколаж: Даниела Манолова

Невидимата опера Каскандо

Чудесният превод на Светлана Панчева, музиката и звуковите атмосфери на Калин Николов, актьорското присъствие на Иван Радоев и Стоян Младенов и, разбира се, обединяващият режисьорски замисъл на Младен Алексиев правят българската версия на Каскандо par excellence радиофонична инвенция за глас и музика в съответствие с оригиналното подзаглавие на..

публикувано на 21.10.17 в 10:05

В неделя, 22 октомври, от 16 часа: „Пеперудите са свободни“ от Леополд Герш

Тази неделя ви предлагаме да чуете запис на постановката на Театър „София“ от края на 70-те години – „Пеперудите са свободни“. Една много любовна и много поставяна пиеса. Силната любов, която пламва между Дон Бъкър – млад незрящ мъж, и странното момиче Джил поставя на изпитание житейската им зрялост, както и степента на свободата, която са способни да..

публикувано на 21.10.17 в 09:05

Фотоизложбата „Древни обичаи и традиции от България“ бе посрещната с голям интерес в Москва

Центърът за дизайн и архитектура „Артплей“ в Москва представя през октомври изложбата „Древни обичаи и традиции от България“. Експозицията е подготвена от българската Асоциация на професионалните фотографи (АПФ). Повече за изложбата и как тя е посрещната в руската столица научаваме от Лилия Йотова, председател АПФ: Отзвукът е много..

публикувано на 21.10.17 в 08:05
Изглед от къща-музей „Хаджи Димитър” в Сливен.

Сливен празнува Димитровден

Наричат го града на 100-те войводи, на стоте чешми… Но щом пристигнете  в Сливен, се оказва, че и войводите са повече, и чешмите. Пред вас ще се разкрият и други сливенски тайни, скрити в шепота на Стария бряст, както и полъха на ветровете. Да, и те са повече, а не само прочутият бора. Ще откриете духа на Сливен и в звъна на Градския часовник с познатата..

публикувано на 20.10.17 в 18:00