"Вездесъщият" – филм за изкушението от тайното знание или любопитството уби котката

Филмът е интересен, модерен и вярвам, че ще докосне зрителите – сподели режисьорът Илиян Джевелеков в интервю за "Сценична треска".

Премиерата беше бляскава, прикова вниманието на публиката, препълни зала 1 на НДК и предизвика бурни аплодисментите за екипа.

Сериозен замисъл и сценарий, блестящи диалози с чувство за хумор, пълнокръвно актьорско присъствие и още много достойнства, които донесоха на филма пет награди от фестивала „Златна роза“, а продуцентите от "Мирамар" – Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров – са единствените в съвременната история на фестивала, които два пъти получават голямата награда за филм – за "Дзифт" и сега за "Вездесъщият". И нещо, което май никога не се е случвало – мнението на журито, критиката и публиката беше единодушно.

Само ще припомня, че режисьорският  дебют на Илиян Джевелеков в игралното кино, “LOVE.NET”, се превръща в най-гледания филм в българските кина за годината и се нарежда в първата десетка на най-касовите филми, разпространени в България. 

След като гледаш "Вездесъщият", за пореден път си даваш сметка, че изкуството има смисъл, когато те кара да мислиш и сам да си откриеш отговори на въпросите: Как ли се чувства Бог, който вижда и в най-потайните кътчета на душата ни? При всички случаи не е щастлив. Болката е непоносима, а истината ни прави свободни, но не и по-щастливи. Колкото повече знаеш за другите, толкова по-малко ги харесваш... Силата на тайното знание може да те убие, затова ни е дадено толкова, колкото можем да понесем...

Филмът е заснет основно в центъра на София. Използвани са малки, непрофесионални камери, кадри от истински камери за набрюдение, дори записващи очила, за да се постигне достоверност.

Един от малкото български филми, които излизат от клишето на битовото оплаквачество. В забранения плод на любопитството, наслада и болка се смесват, за да отведат героя до бездната на себепознанието. Скритите камери на "Вездесъщият" улавят красотата и в най-тъмните дебри на съмнението – Алек Попов.

Матей Константинов заедно с част от екипа на филмаРежисьор: Илиян Джевелеков
Сценарий: Матей Константинов,
Илиян Джевелеков
Оператор: Емил Христов
Художник: Георги Димитров
Музика: Петко Манчев

В ролите:
Велислав Павлов, Теодора Духовникова,
Весела Бабинова, Анастасия  Лютова,
Тони Минасян, Михаил Мутафов,
Борис Луканов, Ирмена Чичикова,
Валери Рангелов, Мария Славчева,
Георги Стайков, Валерия Кардашевска

Интервю с режисьора Илиян Джевелеков можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията
Небостъргачите на нощна Доха – поглед от залива Корниш

Българка ще измине 11 хиляди км из Африка с велосипед, на пазар за соколи в Доха и авторът на „Тютюн” – съсед на музея „Прадо”

„Покана за пътуване”, по-известно като антидот срещу скуката в неделната вечер, отвежда слушателите си до … „мол” за соколи в Доха, столицата на Катар.  Там има само два сезона – горещ и много горещ и само два исторически периода – преди да открият нефта и след това. През лятото температурите достигат до 55 градуса, което при влажност от 90 процента..

публикувано на 10.12.17 в 19:10
Фотоколаж: Даниела Манолова.

Да, аз твърдя това - няма добродетели, ако няма безсмъртие, Братя Карамазови

Подгряваща съзерцателно-вглъбяваща седмица от руски класически произведения бележи приближаването на Коледа в мисловно-духовен план. Автори като Толстой, Гогол и Достоевски, подкрепени от великолепна радиорежисьорска работа и страхотни актьори, ще бъдат представени в Запазена марка Радиотеатър от 2.00 през нощта. И нещо повече. Гаранция за качеството на..

публикувано на 10.12.17 в 09:30

"Квадратът" на Рубен Йостлунд стана големият победител на 30-ите Европейски филмови награди

"Квадратът" на шведския режисьор Рубен Йостлунд стана големият победител на снощната церемония на 30-ите Европейски филмови награди, съобщи ДПА. Номинираният за "Оскар" филм, който вече спечели "Златната палма" на фестивала в Кан през май, обра наградите за най-добър европейски филм на годината, за най-добра европейска комедия и за най-добър сценарий,..

публикувано на 10.12.17 в 08:34
Анастасия Събева

Анастасия Събева: Искам да показвам различни светове

Иска ми се хората, когато излизат от мой спектакъл да бъдат вдъхновени и щастливи, казва режисьорката Анастасия Събева и допълва: "Най-важното за мен е да са преживяли дадената история емоционално. Да са се разсмяли или да са се разплакали. И това да ги е направило малко по-щастливи". Със своя спектакъл "Кралят елен" младата режисьорка ще гостува на..

публикувано на 09.12.17 в 16:30
Мария Василева

Време за изложби и нови галерии

Краят на годината обичайно е времето, в което изложбеният живот е в разгара си - в унисон с празничното настроение и същевременно бързайки сякаш да го изпревари. Успоредно с това е и времето за равносметка - какво се случи през годината, какво от случилото се ще запомним и с какво. А края на тази 2017 година отбелязваме и с почти едновременното откриване..

публикувано на 09.12.17 в 15:10

"Лебедово езеро" - класически балет с 3D декори

Класическа хореография, съчетана с ефектно и концептуално мултимедийно съдържание. Това ще видят почитателите на балета в спектакъла "Лебедово езеро" на Руския мултимедиен театър на балета, който ще гостува за първи път в София на 13 декември в зала 1 на НДК и на 15 декември във Варна в Двореца на културата и спорта. Всъщност Руският мултимедиен..

публикувано на 09.12.17 в 15:05

Теодор Ушев представя новата версия на "Сляпата Вайша" в рамките на Канадските филмови дни у нас

Световнопризнатият визуален артист -  аниматор и  режисьор  Теодор Ушев , който живее в Монреал, представя за първи път у нас новата версия на филма си "Сляпата Вайша"  - във виртуална реалност, по време на първото издание на Канадските филмови дни. Събитието, което се провежда  в Дома на киното в София, продължава  до 11 декември .   Днес..

обновено на 09.12.17 в 13:45