"Вездесъщият" – филм за изкушението от тайното знание или любопитството уби котката

Филмът е интересен, модерен и вярвам, че ще докосне зрителите – сподели режисьорът Илиян Джевелеков в интервю за "Сценична треска".

Премиерата беше бляскава, прикова вниманието на публиката, препълни зала 1 на НДК и предизвика бурни аплодисментите за екипа.

Сериозен замисъл и сценарий, блестящи диалози с чувство за хумор, пълнокръвно актьорско присъствие и още много достойнства, които донесоха на филма пет награди от фестивала „Златна роза“, а продуцентите от "Мирамар" – Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров – са единствените в съвременната история на фестивала, които два пъти получават голямата награда за филм – за "Дзифт" и сега за "Вездесъщият". И нещо, което май никога не се е случвало – мнението на журито, критиката и публиката беше единодушно.

Само ще припомня, че режисьорският  дебют на Илиян Джевелеков в игралното кино, “LOVE.NET”, се превръща в най-гледания филм в българските кина за годината и се нарежда в първата десетка на най-касовите филми, разпространени в България. 

След като гледаш "Вездесъщият", за пореден път си даваш сметка, че изкуството има смисъл, когато те кара да мислиш и сам да си откриеш отговори на въпросите: Как ли се чувства Бог, който вижда и в най-потайните кътчета на душата ни? При всички случаи не е щастлив. Болката е непоносима, а истината ни прави свободни, но не и по-щастливи. Колкото повече знаеш за другите, толкова по-малко ги харесваш... Силата на тайното знание може да те убие, затова ни е дадено толкова, колкото можем да понесем...

Филмът е заснет основно в центъра на София. Използвани са малки, непрофесионални камери, кадри от истински камери за набрюдение, дори записващи очила, за да се постигне достоверност.

Един от малкото български филми, които излизат от клишето на битовото оплаквачество. В забранения плод на любопитството, наслада и болка се смесват, за да отведат героя до бездната на себепознанието. Скритите камери на "Вездесъщият" улавят красотата и в най-тъмните дебри на съмнението – Алек Попов.

Матей Константинов заедно с част от екипа на филмаРежисьор: Илиян Джевелеков
Сценарий: Матей Константинов,
Илиян Джевелеков
Оператор: Емил Христов
Художник: Георги Димитров
Музика: Петко Манчев

В ролите:
Велислав Павлов, Теодора Духовникова,
Весела Бабинова, Анастасия  Лютова,
Тони Минасян, Михаил Мутафов,
Борис Луканов, Ирмена Чичикова,
Валери Рангелов, Мария Славчева,
Георги Стайков, Валерия Кардашевска

Интервю с режисьора Илиян Джевелеков можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Бургас е домакин на най-големия форум за историческо документално кино

Първото издание на най-големия форум за международно историческо документално кино се открива днес в Бургас. Специална комисия селектира предварително филмите, които ще се оценяват от авторитетно жури на световно ниво.  Сред финалистите попадат ленти от Италия, Русия, Сърбия, Съединените щати, Холандия, копродукции между Естония, Германия и..

обновено на 19.09.18 в 18:28

При разкопките край Русокастро е открита крепостна стена с бойна кула

Крепостна стена, завършваща с кръгла бойна кула, е открита при проучванията на средновековния град Русокастро. Тя е охранявала пътя, по който се е достигало до главния вход на крепостта. Новооткритата стена е фундирана директно върху скалата и преодолява денивелация от четири метра. Изградена е от каменни блокове с хоросанова спойка...

публикувано на 19.09.18 в 16:55
Едвин Сугарев

Едвин Сугарев – поет на месеца в Столична библиотека

Едвин Сугарев е автор с мощен и специфичен глас. Столична библиотека избра за начало на новия сезон именно той да бъде Поет на месец септември. Същата вечер читателите за първи път държаха в ръка и най-новата му стихосбирка „Помни смъртта“. Ето какво споделя той за нея: „Помни смъртта“ е книга, която припомня предстоящото – изходната точка, в която сме..

публикувано на 19.09.18 в 16:32

Елица Виденова представя „Хляб за утре”

"Хляб за утре" е новата, седма  книга на поетесата. Стихосбирката е замислена с обич и с отговорност към думите – подчертава авторката. Книгата й включва два цикъла – „В подножието на есента“ с нови стихове и „Шепа зрънца“, с препратки към предишни нейни стихотворения. Елица Виденова живее и твори във Варна  и е сред утвърдените български поетеси,..

обновено на 19.09.18 в 16:01
Проф. Стоян Сгурев

Дигитално музейно бъдеще за шедьоврите?

В коя картина бихте искали да влезете? Скоро този въпрос няма да звучи безсмислено – трябва само да почакаме още малко, за да станат дигиталните музеи обичайно явление в повече страни. Защото вече ги има – например в Париж , откъдето идва поредният гост в студиото на „Време и половина“ – проф. Стоян Сгурев. Свързвате името му с разкази за художници и..

публикувано на 19.09.18 в 15:36
Кристина Ненова

Какво мислят младите за живота си днес

Какво мислят младите хора за важните отношения в живота си, с кои членове от семействата си са най-близки, как общуват в социалните мрежи и сблъскват ли се често с насилие в училище – тези и други важни въпроси поставя психологическият проект „Възприятия на младите хора за здравословните отношения“, който се провежда у нас от фондация „Анимус“ в..

публикувано на 19.09.18 в 14:35
Кадър от фотоалбума

Националната филмотека представя киноисторията на София

Националната филмотека представя киноисторията на София, събрана в албум от сканирани негативи. Официалното представяне на фотоалбума ще се състои тази вечер от 18:30 в кино "Одеон". Албумът събира работни моменти от български игрални филми. Черно-белият "портрет" на столицата, изготвян в продължение на година, показва света на киното от..

публикувано на 19.09.18 в 14:14