"Вездесъщият" – филм за изкушението от тайното знание или любопитството уби котката

Филмът е интересен, модерен и вярвам, че ще докосне зрителите – сподели режисьорът Илиян Джевелеков в интервю за "Сценична треска".

Премиерата беше бляскава, прикова вниманието на публиката, препълни зала 1 на НДК и предизвика бурни аплодисментите за екипа.

Сериозен замисъл и сценарий, блестящи диалози с чувство за хумор, пълнокръвно актьорско присъствие и още много достойнства, които донесоха на филма пет награди от фестивала „Златна роза“, а продуцентите от "Мирамар" – Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров – са единствените в съвременната история на фестивала, които два пъти получават голямата награда за филм – за "Дзифт" и сега за "Вездесъщият". И нещо, което май никога не се е случвало – мнението на журито, критиката и публиката беше единодушно.

Само ще припомня, че режисьорският  дебют на Илиян Джевелеков в игралното кино, “LOVE.NET”, се превръща в най-гледания филм в българските кина за годината и се нарежда в първата десетка на най-касовите филми, разпространени в България. 

След като гледаш "Вездесъщият", за пореден път си даваш сметка, че изкуството има смисъл, когато те кара да мислиш и сам да си откриеш отговори на въпросите: Как ли се чувства Бог, който вижда и в най-потайните кътчета на душата ни? При всички случаи не е щастлив. Болката е непоносима, а истината ни прави свободни, но не и по-щастливи. Колкото повече знаеш за другите, толкова по-малко ги харесваш... Силата на тайното знание може да те убие, затова ни е дадено толкова, колкото можем да понесем...

Филмът е заснет основно в центъра на София. Използвани са малки, непрофесионални камери, кадри от истински камери за набрюдение, дори записващи очила, за да се постигне достоверност.

Един от малкото български филми, които излизат от клишето на битовото оплаквачество. В забранения плод на любопитството, наслада и болка се смесват, за да отведат героя до бездната на себепознанието. Скритите камери на "Вездесъщият" улавят красотата и в най-тъмните дебри на съмнението – Алек Попов.

Матей Константинов заедно с част от екипа на филмаРежисьор: Илиян Джевелеков
Сценарий: Матей Константинов,
Илиян Джевелеков
Оператор: Емил Христов
Художник: Георги Димитров
Музика: Петко Манчев

В ролите:
Велислав Павлов, Теодора Духовникова,
Весела Бабинова, Анастасия  Лютова,
Тони Минасян, Михаил Мутафов,
Борис Луканов, Ирмена Чичикова,
Валери Рангелов, Мария Славчева,
Георги Стайков, Валерия Кардашевска

Интервю с режисьора Илиян Джевелеков можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

На входа на църквата „Успение Богородично“ в Златоград откриха барелеф на Захарий Зограф

На стената на входа на църквата „Успение Богородично“ в Златоград, откриха барелеф на Захарий Зограф, по повод 165-години от смъртта на българския живописец. Авторът на барелефа склуптурът Веселин Ламбрев каза: "Провокативно, трудно, но с много любов направено от мен. Релефът е фрагмент от автопортрета на Захарий Зограф. Не е целият..

публикувано на 24.06.18 в 19:41

Фестивалът „Варненско лято” се открива тази вечер с мултимедиен оперен спектакъл на Александрина Пендачанска

Международният музикален фестивал „Варненско лято” се открива тази вечер с мултимедиен оперен спектакъл на българската прима Александрина Пендачанска. Пристигналият специално за фестивала председател на Асоциацията на европейските фестивали Ян Бриерс заяви: "Разбира се, фестивалът "Варненско лято" е не само един от най-старите, но и един от..

публикувано на 24.06.18 в 16:08

Седмица на българската драматургия в Запазена марка „Радиотеатър“ по програма "Христо Ботев"

Тази седмица Запазена марка „Радиотеатър“ ви предлага пет среднощни срещи с български радиопиеси. За всички, които будуват и обичат Радиотеатъра, предстоящите нощи ще бъдат изпъстрени с по-кратки и по-дълги радиоформи, създадени изцяло от български автори. Понеделник, 25 юни – Имате възможност да чуете „Дъждове“ от Никола Русев. С това излъчване..

публикувано на 24.06.18 в 09:15
Постановка на

Митологични образи – Електра

В гръцката митология има няколко варианта за произхода на Електра и историята й. Според най-разпространения тя е дъщеря на героя от Троянскана война Агамемнон и жена му Клитемнестра. След завръщането му от войната Агамемнон е убит от жена си и любовника й Егист. Електра е обладана от мисълта за отмъщение и това става смисъл на живота й. На брат..

публикувано на 24.06.18 в 09:10

Забравени български обичаи и занаяти оживяват в Мелник

Стари български занаяти и обичаи са представени на започналия в Мелник фестивал "Мелнишки дни на възрожденската култура“. Организатори и домакини са Община Сандански, Историческият музей и народното читалище "Емануил Васкидович". Нов живот на забравените български обичаи дадоха местни и гостуващи фолклорни формации.  “Все по-посещаеми са..

публикувано на 23.06.18 в 17:19

Започна петият танцов фестивал "Девин денс фест"

Петият танцов фестивал "Девин денс фест" започна в родопския град. Празникът беше открит с химна на Родопите "Бела съм бела юначе", в изпълнение на Надежда Башова. Танцовият фестивал е посветен на любовта към фолклора, представящ красотата, богатството и уникалността, съхранил ни през вековете. Кметът на община Девин Красимир Даскалов..

публикувано на 23.06.18 в 16:57
Хорхе Луис Борхес

За Борхес – пристрастно

„В своето творчество Борхес се придържа към няколко изконно философски теми, към които има специално пристрастие, дори обсесия: единството и разнообразието, реалността и нереалността на света, времето във всичките му форми и измерения, вечността, движението и застоя, относителността на моралните ценности…“ Това пише Лиляна Табакова в своя текст в..

публикувано на 23.06.18 в 09:00