"Вездесъщият" – филм за изкушението от тайното знание или любопитството уби котката

Филмът е интересен, модерен и вярвам, че ще докосне зрителите – сподели режисьорът Илиян Джевелеков в интервю за "Сценична треска".

Премиерата беше бляскава, прикова вниманието на публиката, препълни зала 1 на НДК и предизвика бурни аплодисментите за екипа.

Сериозен замисъл и сценарий, блестящи диалози с чувство за хумор, пълнокръвно актьорско присъствие и още много достойнства, които донесоха на филма пет награди от фестивала „Златна роза“, а продуцентите от "Мирамар" – Илиян Джевелеков, Матей Константинов и Георги Димитров – са единствените в съвременната история на фестивала, които два пъти получават голямата награда за филм – за "Дзифт" и сега за "Вездесъщият". И нещо, което май никога не се е случвало – мнението на журито, критиката и публиката беше единодушно.

Само ще припомня, че режисьорският  дебют на Илиян Джевелеков в игралното кино, “LOVE.NET”, се превръща в най-гледания филм в българските кина за годината и се нарежда в първата десетка на най-касовите филми, разпространени в България. 

След като гледаш "Вездесъщият", за пореден път си даваш сметка, че изкуството има смисъл, когато те кара да мислиш и сам да си откриеш отговори на въпросите: Как ли се чувства Бог, който вижда и в най-потайните кътчета на душата ни? При всички случаи не е щастлив. Болката е непоносима, а истината ни прави свободни, но не и по-щастливи. Колкото повече знаеш за другите, толкова по-малко ги харесваш... Силата на тайното знание може да те убие, затова ни е дадено толкова, колкото можем да понесем...

Филмът е заснет основно в центъра на София. Използвани са малки, непрофесионални камери, кадри от истински камери за набрюдение, дори записващи очила, за да се постигне достоверност.

Един от малкото български филми, които излизат от клишето на битовото оплаквачество. В забранения плод на любопитството, наслада и болка се смесват, за да отведат героя до бездната на себепознанието. Скритите камери на "Вездесъщият" улавят красотата и в най-тъмните дебри на съмнението – Алек Попов.

Матей Константинов заедно с част от екипа на филмаРежисьор: Илиян Джевелеков
Сценарий: Матей Константинов,
Илиян Джевелеков
Оператор: Емил Христов
Художник: Георги Димитров
Музика: Петко Манчев

В ролите:
Велислав Павлов, Теодора Духовникова,
Весела Бабинова, Анастасия  Лютова,
Тони Минасян, Михаил Мутафов,
Борис Луканов, Ирмена Чичикова,
Валери Рангелов, Мария Славчева,
Георги Стайков, Валерия Кардашевска

Интервю с режисьора Илиян Джевелеков можете да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Вежди Рашидов представя "Завръщането" в столичната галерия "Сан Стефано"

Изложбата на Вежди Рашидов с надслов "Завръщането" се открива тази вечер в столичната галерия "Сан Стефано".  Експозицията включва непоказвани досега рисунки и скулптури.  Авторът споделя, че изложбата е завръщане на един художник, чийто действия като министър на културата са го отдалечили от ателието му, а болничната стая го е откъснала от..

публикувано на 22.02.18 в 08:21

Може и в България

Намерете вашето нещо, онова, което не просто ви вдъхновява, а живее и диша чрез вас. Визуализирайте го – точно, ясно и в детайли. Придайте му образ, влейте му живот и енергия, та дори и малко стрес. Превърнете го в пълнокръвен проект, който да заживее собствен живот. Или както казва продуцентът и мениджър Александър Кенанов, намерете тема, която ви..

публикувано на 22.02.18 в 09:10

Познатият непознат Георги Марков

Името на писателя Георги Марков, отровен с чадър от българските комунистически тайни служби на 7 септември 1978 г. и починал 4 дни по-късно, се превърна в символ на българското дисидентство през последните години на 21 век. Което е донякъде странно, защото в годините преди бягството си Георги Марков е сред любимците на режима, галеник на Първия държавен и..

публикувано на 21.02.18 в 17:10
Теодор Ушев по време на откриването на изложбата „Като в тъмно огледало“ в Софийска градска художествена галерия

"Като в тъмно огледало" – поглед на спокойствие

Рано сутрин, когато съветвам и вас да разгледате инсталацията на Тео Ушев в СГХГ, залата е празна, не долита глъчката на ентусиазирана тълпа, прошумоляват единствено сребристите спасителни одеяла и човек наистина може да остане насаме. Насаме с мислите си в сумрака между трескавите рисунки на сребрист фон и насаме с художника и неговите тревоги и..

публикувано на 21.02.18 в 15:25
Известният американски актьор Уилям Дефо ще получи на Берлиналето тази година

Берлинале 2018 с изявено българско присъствие

19 кинотворби ще се борят за "Златна мечка" във фестивалната програма на 68-ото издание на Берлинале. Начело на журито е германският режисьор Том Тиквер. Лауреатите на наградата и подгласниците им ще станат известни на 24 февруари, ден преди закриването на кинофестивала. Пет от филмите на Берлинале са свързани с българско участие. Филмът „Ага” на..

публикувано на 21.02.18 в 14:20

Театърът в Перник подготвя хитови пиеси за юбилейния си сезон

Театърът е важно нещо, традициите са важно нещо - ние ги познаваме добре и се гордеем с тях и това ни мотивира да работим, защото е имало и трудни периоди като момента, когато останахме без сграда, след пожара от 2004 г. - преодоляхме го с помощта на нашата вярна публика, на обществеността, бизнеса, Общината и държавата . Това заяви директорът на..

публикувано на 21.02.18 в 14:12

"Театърът - теория и практика" – фантастичният свят на Всеволод Майерхолд

С "Театърът – теория и практика" на Всеволод Майерхолд запълваме една празнина в театралната книжнина на България. Това обясни в предаването "12+3" преводачът на изданието и театрален критик  Владимир Игнатовски . Майерхолд е човекът, променил до голяма степен представите за театъра през първата половина на 20-и век, изтъкна Игнатовски:..

публикувано на 21.02.18 в 13:37