Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна киносезон 2017/2018 на Метрополитън

| обновено на 11.10.17 в 15:10
Снимка: metopera.org


С нова продукция на белкантовия шедьовър „Норма“ от Белини започна новият киносезон на Метрополитън.

В главните роли блестеше истинско оперно съзвездие: Сондра Радвановски – Норма, Джойс ДиДонато – Адалджиза, Джоузеф Калея – Полионе. И въпреки някои първоначални вокални несполуки и при Калея, и при Радвановски (която скъса последния тон в първата фраза на прочутата ария „Каста дива“ и се изкашля, изглежда имаше здравословни проблеми), с всяка изминала минута спектакълът ставаше все по-завладяващ и вокално, и артистично! Джойс ДиДонато беше великолепна Адалджиза. Ансамблите в целия любовен триъгълник бяха прекрасни – изпълваха душата с наслада от изливащата се с лекота красива музика на Белини, вълнуваха сърцето с артистичния заряд на певците и вдъхваха респект в съзнанието от вокалното майсторство! Знаем, че операта „Норма“ не е сред най-благодарните за режисьорите. Но големият майстор сър Дейвид МакВикър е създал класически спектакъл, в който се преплитат усещане за историческа достоверност и изграждане на общочовешки значима и актуална драма на любовта, лоялността и предателството.

Гледам „Норма“ пети или шести път на българска сцена, но трябваше да дойда тази вечер, за да разбера дълбоката философия на тази невероятна опера! Преплитането на изключително красивите гласове, които слушаме тази вечер, доставя невероятна радост за душата… Благодарна съм на организаторите за техните усилия, за да може до нас да достигне този шедьовър, по този невероятен начин, сподели зрителка в залата на Синема Сити.

Спектакълът „Норма“ ще бъде повторно излъчен на 11-и октомври (сряда) от 19 ч., а на 14-и октомври (събота) от 19.55 ще бъде втората пряка прожекция от новия киносезон – на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна