Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Императорският дворец в Инсбрук

| обновено на 13.10.17 в 11:00 БНР Новини
Хофбург, Инсбрук - Лотаринска стая
Снимка: wikimedia.org/Allie Caulfield
През втората половина на петнадесети век австрийският херцог Сигизмунд, избран за губернатор на областта Тирол, решил да построи дворец за своето семейство. Резултатът бил прекрасна четириетажна сграда, изградена от бял мрамор. Внушителната постройка е с над триста помещения. Това са огромни зали, украсени с мраморни настилки и изрисувани с библейски сцени и пейзажи от Тирол, тавани. Великолепни позлатени полилеи осветяват просторните помещения.

По-късно, когато на власт идва император Максимилиан, той поръчва да бъдат построени и няколко параклиса, както и гербова зала, с императорския герб. Там се съхранявал мечът на императора и всичките му трофеи, а по стените са неговите портрети и картини, изобразяващи сцени от битките, в които Максимилиан е участвал.
Това е и дворецът, в който е живяла императрица Мария Терезия. Тук се срещат за първи път любимата на всички австрийци принцеса Сиси и бъдещият й съпруг Франц Йосиф.
Днес този дворец е превърнат в музей и е един от символите на Инсбрук.
Още за него, за прекрасните сгради в Старата част на днешния град, за църквата Хофкирхе и за другия дворец, гордост на града, Амбрас, можете да научите от поредния епизод на „Радиоенциклопедия“ – „История на изкуството за деца“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени