Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на дълговия пазар на Апенините, след като италианското правителство спечели два вота на доверие

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Италия се понижава към близо триседмично дъно, след като в сряда вечерта италианското правителство успя да спечели два парламентарни вота на доверие по отношение на предложения от него силно оспорван нов избирателен закон, който вероятно ще се отрази негативно на резултатите на антисистемното движение „Пет звезди" на предстоящите догодина избори.

Агенция Ройтерс посочва, че предложената нова система за гласуване се подкрепя от три от четирите най-големи партии в страната, като правителството "център-ляво" се стреми да я превърне в закон преди изборите, които трябва да бъдат проведени през май 2018-а година.

Вчерашните успешни вотове на доверие могат да засилят позитивната инвеститорска настройка към италианските финансови активи.

С оглед на това не е изненада, че в началото на търговията в четвъртък доходността на 10-годишните италиански държавни облигации се понижава с 3 базисни пункта към 2,137%, достигайки по този начин най-ниско ниво от 25-и септември.

В същото време техният лихвен спред с 10-годишните немски книжа се свива към двуседмично дъно от 169 базисни пункта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна