Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джовани Кеслер напуска директорския пост в ОЛАФ

Снимка: БГНЕС

Джовани Кеслер е преназначен към италианската митническа служба, съобщи днес Европейската комисия, съобщава БТА. Досега Кеслер, който е италианец, бе генерален директор на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ).
В съобщението пише, че Кеслер е пренасочен в интерес на работата. Временно ръководството на ОЛАФ ще бъде поето от британеца Николас Илет. Очаква се нов директор на ОЛАФ да бъде назначен в първите месеци на следващата година.
Илет работи в ЕК от 2002-ра година, уточнява комисията. Той временно е ръководил европейската служба за борба с измамите през 2010-а година.
Миналата година ЕК лиши Кеслер от дипломатически имунитет, за да бъде разпитан от белгийското правосъдие по случая с оттеглянето на малтийския еврокомисар Джон Дали през 2012-а година. Дали бе принуден да напусне комисията, след като бе обвинен от ОЛАФ в търговия с влияние в полза на тютюнопроизводители. Кеслер бе заподозрян, че е прибегнал до средства за уличаването на Дали, незаконни според белгийското законодателство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна