ВСС няма да започва нова процедура по избор на председател на ВАС

Против това предложение бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров
| обновено на 12.10.17 в 15:11
БГНЕС

Няма да има нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Това реши мнозинството във ВСС след двучасови спорове. 

На 19 октомври членовете на Съвета ще изслушат само Георги Чолаков, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев:
След като той отговори на определени въпроси, отново може да има дебат с членовете на Съвета. Предполагам, че ще има и въпроси в посока за имотите му.  Дебатът ще бъде въз основа на изказванията на членовете на Съвета.
 В четвъртък се очаква действителното гласуване. Ако няма събрани минимум 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници, могат и тези да участват, но цялостно – с всички етапи на новата процедура.
За нова процедура след отказа на президента да назначи избрания от стария ВСС Георги Чолаков, бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и двама върховни съдии: Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Мотивите им бяха, че няма как настоящият ВСС, който е изцяло нов, да бъде ангажиран с процедура, която доведе до избора на Георги Чолаков от бившия. Обратната позиция – да няма нова процедура, се отстояваше с особена настойчивост от главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и новия представляващ съвета Боян Магдалинчев. Цацаров и Колев бяха сред 20-те, подкрепили на 11 септември, именно кандидатурата на Георги Чолаков. 
По повод на настояването на Георги Колев още днес Чолаков да бъде извикан и изслушан във ВСС, един от членовете на Съвета – Цветинка Пашкунова – предупреди, че подобно решение би оставило усещане за предрешеност. 
Казусът няма аналог в новата съдебна история. 
Ако Чолаков събере поне 17 гласа в четвъртък, президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му
Още от категорията

При разследване на убийство са открити три деца, държани заключени в апартамент в столичния кв. "Люлин"

Три деца, открити след убийство на възрастен мъж в столичния квартал "Люлин", са живели заключени и изолирани от света от години. Те не са посещавали училище, обясниха пред "Хоризонт" близки до разследването. Дядо им беше намерен убит вчера. За престъплението са задържани дъщерята на възрастния мъж и човекът, с когото тя живеела.  Трите деца,..

обновено на 22.02.18 в 10:23

Жители на Брегово се противопоставят на преминаването на товарни автомобили с опасни товари през града

Жители на Брегово настояват да спре прекарването на опасни товари през града. От две години през граничния пункт със Сърбия, който е в самото населено място, преминават цистерни с киселина, превозвана за рудник в съседната държава. В града се опасяват от инциденти.  730 души  в Брегово са подкрепили подписката за забрана на превозването на опасни..

публикувано на 22.02.18 в 10:20
Проф. Пламен Митев

Визията на Левски е за независима България

По отношение на делото на Апостола все още има спорни исторически въпроси, но те могат да бъдат решени и без образът му да се превръща в заложник на политически интереси, категоричен е историкът проф. Пламен Митев. Можем напълно достоверно да реконструираме образа на Левски на базата на достатъчно исторически документи, с които разполага българската..

публикувано на 22.02.18 в 10:08

Акценти от чуждестранния печат

Ролята на социалните мрежи в кандидатпрезидентската кампания е сред основните теми в руските вестници.  По-малко от месец преди вота хората обсъждат кандидатите, но самите претенденти не използват особено активно тази онлайн услуга . Това пише  "Ведомости" , като се позовава на анализ на агенция за дигитален пиар. Експертите ѝ са проучили всички..

публикувано на 22.02.18 в 10:00

Днес има обществено обсъждане за дистанционното електронно гласуване

Общественият съвет към Централната избирателна комисия организира поредното обсъждане на дистанционното електронно гласуване. В предаването "Преди всички" Стоил Цицелков – зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК, обясни: Синхронизирането на всички необходими реквизити, за да се случи дистанционното електронно гласуване, е много дълъг и..

публикувано на 22.02.18 в 10:00

"Амнести интернешънъл": Няма световни лидери, способни да са твърди защитници на човешките права

Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г., обяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, публикуван днес и цитиран от световните информационни агенции.  През цялата 2017 г. милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на пропитите..

публикувано на 22.02.18 в 09:35
Полиция блокира района около посолството на САЩ след двата взрива.

Мъж хвърли граната по US посолството в Черна гора и се самовзриви

Неизвестен нападател се самовзриви след като хвърли взривно устройство в комплекса на посолството на САЩ в Подгорица в нощта срещу четвъртък, съобщи черногорското правителство, цитирано от АФП. В съобщението се посочва, че мъжът се взривил пред дипломатическата мисия, като преди това хвърлил „вероятно ръчна граната“ от кръстовище в близост до..

публикувано на 22.02.18 в 09:27