ВСС няма да започва нова процедура по избор на председател на ВАС

Против това предложение бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров
| обновено на 12.10.17 в 15:11
Снимка: БГНЕС

Няма да има нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Това реши мнозинството във ВСС след двучасови спорове. 

На 19 октомври членовете на Съвета ще изслушат само Георги Чолаков, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев:
След като той отговори на определени въпроси, отново може да има дебат с членовете на Съвета. Предполагам, че ще има и въпроси в посока за имотите му.  Дебатът ще бъде въз основа на изказванията на членовете на Съвета.
 В четвъртък се очаква действителното гласуване. Ако няма събрани минимум 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници, могат и тези да участват, но цялостно – с всички етапи на новата процедура.
За нова процедура след отказа на президента да назначи избрания от стария ВСС Георги Чолаков, бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и двама върховни съдии: Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Мотивите им бяха, че няма как настоящият ВСС, който е изцяло нов, да бъде ангажиран с процедура, която доведе до избора на Георги Чолаков от бившия. Обратната позиция – да няма нова процедура, се отстояваше с особена настойчивост от главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и новия представляващ съвета Боян Магдалинчев. Цацаров и Колев бяха сред 20-те, подкрепили на 11 септември, именно кандидатурата на Георги Чолаков. 
По повод на настояването на Георги Колев още днес Чолаков да бъде извикан и изслушан във ВСС, един от членовете на Съвета – Цветинка Пашкунова – предупреди, че подобно решение би оставило усещане за предрешеност. 
Казусът няма аналог в новата съдебна история. 
Ако Чолаков събере поне 17 гласа в четвъртък, президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му
Още от категорията

Протестен концерт на Детския радиохор пред сградата на БНР

Детският радиохор изнесе протестен концерт пред сградата на БНР. Причината за недоволството им е отстраняването на диригента Венеция Караманова. Протестиращите настояват тя да бъде диригент на радиохора още две години. След проведен конкурс в началото на 2018 година за диригент на хора бе назначена Теодора Димитрова, а ръководството на БНР..

обновено на 20.08.18 в 19:16
Валентин Попов

Валентин Попов: Настояваме да бъде направена щателна проверка на пожарните автомобили

"Настояваме да бъде направена щателна проверка на пожарните автомобили". Това посочи в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Валентин Попов от един от синдикатите към МВР: "Би трябвало да се даде някакъв категоричен отговор доколко автомобилите отговарят на заложената от възложителя специфика, като самата спецификация също би..

публикувано на 20.08.18 в 19:02
Сотир Цацаров

Прокуратурата и ДАНС проверяват КФН заради застрахователната компания "Олимпик"

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров започва проверка на Комисията за финансов надзор заради прекратяването на дейността на българския клон на застрахователната компания „Олимпик“. Проверката ще установява как Комисията е осъществявала държавния застрахователен надзор над дружеството, от фалита на което пострадаха над 200 000..

обновено на 20.08.18 в 19:00

Пчелари споделиха проблемите си на традиционната пчеларска среща на Беклемето

С 30 на сто по-ниска продукция от пчелен мед спрямо миналата година отчетоха пчелари от Ловешко по време на 54-та Национална пчеларска среща "Север - Юг“, която се състоя в планинския курорт Беклемето в събота и неделя. В някои райони на Стара планина и Предбалкана добивите са още по-ниски заради горещините през юни и дъждовете през юли...

публикувано на 20.08.18 в 18:36

Единственото място за заверяване на здравната книжка в Плевенска област е РЗОК в Плевен

Ако живеете в малко село в Плевенска област и е необходимо да си продължите здравната книжка, единственото място за това в Плевенска област е Регионалната здравна каса в Плевен. Повечето пациенти, които трябва да успеят сами или с помощта на близките си, са болни и пенсионери. Излишно е да се обяснява какъв разход са 10 лева за пътуване на..

публикувано на 20.08.18 в 18:24
Проверка на кола, използвана при една от атаките в Чечня.

Серия от атаки срещу полицаи в Чечня

Няколко полицаи бяха ранени днес в серия от нападения срещу три обекта на силите на реда в руската република Чечня, отговорност за които пое „Ислямска държава“, предаде агенция Фран прес. Извършителите са неутрализирани, съобщи чеченският лидер Рамзан Кадиров. Влиятелният руски Следствен комитет обяви, че разследва нападенията, сред..

публикувано на 20.08.18 в 18:22

Остава мярката за неотклонение на Габриела Медарова, която нанесе щети на 10 автомобила

Пловдивският окръжен съд потвърди мярката за неотклонение парична гаранция от 5000 лева на Габриела Медарова, която през пролетта нанесе материални щети на 10 автомобила в Пловдив. Окръжните магистрати постановиха, че промяната на първа инстанция на мярката от задържане под стража в парична гаранция  е напълно адекватна на събраните до..

публикувано на 20.08.18 в 18:14