ВСС няма да започва нова процедура по избор на председател на ВАС

Против това предложение бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров

| обновено на 12.10.17 в 15:11
БГНЕС

Няма да има нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Това реши мнозинството във ВСС след двучасови спорове. 

На 19 октомври членовете на Съвета ще изслушат само Георги Чолаков, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев:
След като той отговори на определени въпроси, отново може да има дебат с членовете на Съвета. Предполагам, че ще има и въпроси в посока за имотите му.  Дебатът ще бъде въз основа на изказванията на членовете на Съвета.
 В четвъртък се очаква действителното гласуване. Ако няма събрани минимум 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници, могат и тези да участват, но цялостно – с всички етапи на новата процедура.
За нова процедура след отказа на президента да назначи избрания от стария ВСС Георги Чолаков, бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и двама върховни съдии: Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Мотивите им бяха, че няма как настоящият ВСС, който е изцяло нов, да бъде ангажиран с процедура, която доведе до избора на Георги Чолаков от бившия. Обратната позиция – да няма нова процедура, се отстояваше с особена настойчивост от главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и новия представляващ съвета Боян Магдалинчев. Цацаров и Колев бяха сред 20-те, подкрепили на 11 септември, именно кандидатурата на Георги Чолаков. 
По повод на настояването на Георги Колев още днес Чолаков да бъде извикан и изслушан във ВСС, един от членовете на Съвета – Цветинка Пашкунова – предупреди, че подобно решение би оставило усещане за предрешеност. 
Казусът няма аналог в новата съдебна история. 
Ако Чолаков събере поне 17 гласа в четвъртък, президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му
Още от категорията

Работещите в ловешката болница ще излязат отново на протест

За втори пореден ден, работещите в ловешката болница ще излязат на едночасов предупредителен протест заради неизплатени заплати и липса на лекарства и консумативи.     След поредица от обещания през последните месеци, че на болницата в Ловеч ще бъде помогнато да излезе от тежкото финансово състояние, търпението на работещите там се изчерпа и от..

публикувано на 12.12.17 в 08:04

ЦИК организира симулации на дистанционно електронно гласуване

Централната избирателна комисия организира симулации на дистанционно електронно гласуване. В изпълнение на Изборния кодекс, ЦИК трябва да проведе три симулации до края на годината.  Симулациите са различен процес от експерименталното дистанционно електронно гласуване, което е предвидено да се проведе през 2018. Системата за дистанционно електронна..

публикувано на 12.12.17 в 07:59
Доналд Тръмп и Майк Пенс

Доналд Тръмп възобнови усилията си за прокарване на по-стриктна имиграционна политика

Американският президент Доналд Тръмп възобнови усилията си за прокарване на по-стриктна имиграционна политика. Това се случва на фона на разследването на експлозия в Ню Йорк, при която според властите са пострадали четирима души. Сред ранените е извършителят, който е задържан.  Часове след опита за терористична атака в транспортната система на Ню..

публикувано на 12.12.17 в 07:32

Спецпрокуратурата ще оповести имената на седемте души, на които повдига обвинения за незаконен реекспорт на лекарства

Специализираната прокуратурата ще оповести имената на седемте души, на които от вчера започна да повдига обвинения за незаконен реекспорт на скъпи лекарства. Според разследващи, сред обвиняемите няма медицински лица, но има фармацевт. Тъй като паралелният износ на лекарства не е престъпление, обвиненията ще са за данъчни и документни престъпления и..

публикувано на 12.12.17 в 07:15
Пламен Димитров и Валери Симеонов

Социалните партньори ще обсъждат новата минимална заплата от 510 лева

Социалните партньори ще обсъждат новата минимална заплата от 510 лева, предложена от правителството, като задължителен елемент от правната процедура. Планираното нарастване на  минималната заплата за догодина е с 50 лева.  За периода от 2012-2017 ръста при минималното възнаграждение надхвърля 60 процента - от 283 лева е достигнало 460, но все още..

публикувано на 12.12.17 в 07:10

Преглед на печата

Всички вестници отбелязват вчерашната среща на премиера бойко Борисов с Тереза Мей, министър-председател на Великобритания. „Без промяна в статута на българите след Брекзит“, пише „ Монитор . „ Труд “ също подчертава „Борисов защити правата на българите след Брекзит“. „ 24 часа “ пише „Борисов лобира за правата на българите на Острова след Брекзит“. “..

публикувано на 12.12.17 в 07:05

Ново земетресение в района на границата между Иран и Ирак

Ново земетресение стана в района на границата между Иран и Ирак, предаде Франс прес. Сеизмологичният център към Техеранския университет съобщи, че трусът е бил с магнитуд 6, Геофизичният институт на САЩ - с 5,4. И според двата института епицентърът на земетресението е бил близо до иракския град Халабджа. За момента няма съобщения за жертви. На 12 ноември..

публикувано на 12.12.17 в 01:08