ВСС няма да започва нова процедура по избор на председател на ВАС

Против това предложение бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров
| обновено на 12.10.17 в 15:11
Снимка: БГНЕС

Няма да има нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Това реши мнозинството във ВСС след двучасови спорове. 

На 19 октомври членовете на Съвета ще изслушат само Георги Чолаков, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев:
След като той отговори на определени въпроси, отново може да има дебат с членовете на Съвета. Предполагам, че ще има и въпроси в посока за имотите му.  Дебатът ще бъде въз основа на изказванията на членовете на Съвета.
 В четвъртък се очаква действителното гласуване. Ако няма събрани минимум 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници, могат и тези да участват, но цялостно – с всички етапи на новата процедура.
За нова процедура след отказа на президента да назначи избрания от стария ВСС Георги Чолаков, бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и двама върховни съдии: Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Мотивите им бяха, че няма как настоящият ВСС, който е изцяло нов, да бъде ангажиран с процедура, която доведе до избора на Георги Чолаков от бившия. Обратната позиция – да няма нова процедура, се отстояваше с особена настойчивост от главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и новия представляващ съвета Боян Магдалинчев. Цацаров и Колев бяха сред 20-те, подкрепили на 11 септември, именно кандидатурата на Георги Чолаков. 
По повод на настояването на Георги Колев още днес Чолаков да бъде извикан и изслушан във ВСС, един от членовете на Съвета – Цветинка Пашкунова – предупреди, че подобно решение би оставило усещане за предрешеност. 
Казусът няма аналог в новата съдебна история. 
Ако Чолаков събере поне 17 гласа в четвъртък, президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му
Още от категорията
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Съдът съд отстрани от длъжност Десислава Иванчева и Биляна Петрова

С мотив, че могат да въздействат на свидетели, Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета и заместник-кмета столичния район "Младост" Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Това стана по искане на прокуратурата, която уставила, че макар да е "под стража" от 17-и април, Иванчева издала заповед за уволнение на един от заместниците си -..

публикувано на 23.05.18 в 18:57

МЗХ започва работата по нов Закон за розите идната седмица

През следващата седмица министерството на земеделието започва  работата по нов закон за розите, съобщи министър Румен Порожанов. Целта на закона е да се регулират взаимоотношенията производител-дестилерии и да се защити българското розово масло: "Защита на българското розово масло -  ясно да го заложим от гледна точка на производство на..

публикувано на 23.05.18 в 17:51

Повдигнаха обвинения на шефа на "Пътна полиция" - Благоевград и един съучастник

Окръжната прокуратура в Благоевград е повдигнала обвинения на началника на Пътна полиция-Благоевград и на един от съучастниците му в корупционната схема за заплащане на нерегламентирани такси за бързи услуги. Още в рамките на досъдебното производство началникът на  КАТ Данаил Стоицов е обвинен в три престъпления. Едното е за това, че е..

публикувано на 23.05.18 в 17:40
Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

Организаторите на проваления концерт на "Смоуки" в Бургас трябва да платят до 30 000 лева санкция

До 30 000 лева санкция ще платят организаторите на проваления в Бургас концерт на групата „Смоуки“. Трети месец стотици бургазлии не могат да си получат обратно парите за несъстоялото се в морския град събитие.  Спорът между организаторите на концерта и фирмата, продала билетите, продължава и до момента. Според Комисията за защита на..

публикувано на 23.05.18 в 17:28
ТИР с турска регистрация блъсна автобус на градския транспорт на АМ „Тракия“ край с. Лозен.

Арестуваха шофьора на ТИР, който предизвика тежката катастрофа с автобус на АМ "Тракия"

Шофьорът на товарния камион, предизвикал тежката катастрофа с автобус тази сутрин на АМ "Тракия", при която бяха ранени 14 души, е арестуван. По случая вече е образувано и досъдебно производство.  Състоянието на двама от пострадалите при инцидента е тежко и те са с опасност за живота в болница "Света Анна". За лечение там остават и други четирима..

обновено на 23.05.18 в 17:28
Мая Манолова

Манолова: Още 12 болници са пред фалит

Омбудсманът Мая Манолова призова здравното министерство да отдели средства за болниците, които са в тежко финансово състояние. Тя съобщи, че освен лечебните заведения във Враца и Ловеч още 12 болници са пред фалит. Манолова организира дискусия, посветена на проблемите в сектора, на която призова за безлимитно здравеопазване. Омбудсманът обобщи и..

обновено на 23.05.18 в 17:19

„Газета.ру“: „Туитър“ блокира кирилицата, но защо да страдат невинните българи

Потребители от България са се оплакали, че Twitter отстранява техни съобщения или блокира акаунтите им само, защото са на кирилица, пише gazeta.ru. Според публикацията в усилията си да се справи с руските ботове компанията разчита не само на модератори, но и на изкуствен интелект, който често санкционира публикации и потребители без да има..

публикувано на 23.05.18 в 17:12