ВСС няма да започва нова процедура по избор на председател на ВАС

Против това предложение бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров

| обновено на 12.10.17 в 15:11
БГНЕС

Няма да има нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Това реши мнозинството във ВСС след двучасови спорове. 

На 19 октомври членовете на Съвета ще изслушат само Георги Чолаков, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев:
След като той отговори на определени въпроси, отново може да има дебат с членовете на Съвета. Предполагам, че ще има и въпроси в посока за имотите му.  Дебатът ще бъде въз основа на изказванията на членовете на Съвета.
 В четвъртък се очаква действителното гласуване. Ако няма събрани минимум 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници, могат и тези да участват, но цялостно – с всички етапи на новата процедура.
За нова процедура след отказа на президента да назначи избрания от стария ВСС Георги Чолаков, бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и двама върховни съдии: Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Мотивите им бяха, че няма как настоящият ВСС, който е изцяло нов, да бъде ангажиран с процедура, която доведе до избора на Георги Чолаков от бившия. Обратната позиция – да няма нова процедура, се отстояваше с особена настойчивост от главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и новия представляващ съвета Боян Магдалинчев. Цацаров и Колев бяха сред 20-те, подкрепили на 11 септември, именно кандидатурата на Георги Чолаков. 
По повод на настояването на Георги Колев още днес Чолаков да бъде извикан и изслушан във ВСС, един от членовете на Съвета – Цветинка Пашкунова – предупреди, че подобно решение би оставило усещане за предрешеност. 
Казусът няма аналог в новата съдебна история. 
Ако Чолаков събере поне 17 гласа в четвъртък, президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му
Още от категорията

"Ислямска държава" е избила повече от 100 цивилни в Сирия

Терористичната групировка "Ислямска държава" е избила най-малко 116 цивилни през трите седмици, през които централният сирийски град Ал Кариятайн бе под неин контрол, съобщава Франс прес. Агенцията цитира данни на сирийски правозащитници, базирани в Лондон. Повече от половината цивилни са били брутално избити в нощта срещу петък, когато сирийската..

публикувано на 23.10.17 в 14:27

Въоръжен с нож нападна руска журналистка на работното ѝ място

Мъж, въоръжен с нож, е нахлул в офиса на радио "Ехото на Москва" в руската столица и е ранил водещата Татяна Фелгенгауер . Това съобщи ТАСС, цитирайки сайта на радиостанцията. Журналистката, която е ранена в гърлото, е откарана в болница, но няма опасност за живота ѝ. Нападателят е бил задържан от охраната и предаден на полицията.

публикувано на 23.10.17 в 14:25

На последно място в Европа сме в интернет банкирането, но на първо в онлайн купуването на дрехи

Дигитална публикация, изследваща живота на мъжете и жените у нас и в държавите от ЕС "Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет", беше оповестена по повод Европейския ден на статистиката. Според НСИ едва 13% от мъжете у нас участват в домакинската работа. Процентът на жените с висше образование пък е по-голям от този при мъжете...

публикувано на 23.10.17 в 13:52
Иво Христов

СГП: Началникът на президентския кабинет не е чел секретни документи

Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство за нерегламентиран достъп до класифицирана информация от началника на президентския кабинет Иво Христов . Сигнал срещу него подаде Антон Тодоров малко преди да подаде оставка като депутат от ГЕРБ. В сигнала си Тодоров обяснява, че като член на т.нар. парламентарна..

публикувано на 23.10.17 в 13:51

От 2019 г. и самолети ще се борят с градушките в страната

От 2019 година в борбата с градушките ще се включат и самолети. Така 90% от територията на страната ще бъде покрита, каза директорът на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" инж. Ваньо Славеев . Поради измененията на климата от градушки вече са засегнати и области, в които досега това явление е било спорадично. Само през това лято 141..

публикувано на 23.10.17 в 13:31

Повече хора ще получават хранителни пакети като помощ

Социалното министерство разширява обхвата на получаващите хранителни пакети по оперативната програма за подпомагане на най-нуждаещите се.  С подготвените промени с наредбата към основната група с право на хранителни пакети се добавят три нови категории. Това са лица с трайни увреждания с определено право на чужда помощ, които имат ниски лични..

публикувано на 23.10.17 в 13:11

Безплатен е входът за първия концерт на еуфониум у нас

Уникалният музикален проект "Еуфония" събира в Първо студио на БНР  пианистът Марио Ангелов, китариста  Огнян Весков, Стефан Кожухаров, който ще свири на кахон и Цветан Троянски - на ефониум. Името на инструмента означава "красив звук", а самият инструмент е малко познат у нас, каза за предаването "Хоризонт до обед"  Троянски: Този инструмент не е..

публикувано на 23.10.17 в 13:01