Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС няма да започва нова процедура по избор на председател на ВАС

Против това предложение бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров

| обновено на 12.10.17 в 15:11
Снимка: БГНЕС

Няма да има нова процедура за избор на председател на Върховния административен съд. Това реши мнозинството във ВСС след двучасови спорове. 

На 19 октомври членовете на Съвета ще изслушат само Георги Чолаков, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев:
След като той отговори на определени въпроси, отново може да има дебат с членовете на Съвета. Предполагам, че ще има и въпроси в посока за имотите му.  Дебатът ще бъде въз основа на изказванията на членовете на Съвета.
 В четвъртък се очаква действителното гласуване. Ако няма събрани минимум 17 гласа, се открива нова процедура с нови участници, могат и тези да участват, но цялостно – с всички етапи на новата процедура.
За нова процедура след отказа на президента да назначи избрания от стария ВСС Георги Чолаков, бяха само председателят на ВКС Лозан Панов и двама върховни съдии: Цветинка Пашкунова и Севдалин Мавров. Мотивите им бяха, че няма как настоящият ВСС, който е изцяло нов, да бъде ангажиран с процедура, която доведе до избора на Георги Чолаков от бившия. Обратната позиция – да няма нова процедура, се отстояваше с особена настойчивост от главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВАС Георги Колев и новия представляващ съвета Боян Магдалинчев. Цацаров и Колев бяха сред 20-те, подкрепили на 11 септември, именно кандидатурата на Георги Чолаков. 
По повод на настояването на Георги Колев още днес Чолаков да бъде извикан и изслушан във ВСС, един от членовете на Съвета – Цветинка Пашкунова – предупреди, че подобно решение би оставило усещане за предрешеност. 
Казусът няма аналог в новата съдебна история. 
Ако Чолаков събере поне 17 гласа в четвъртък, президентът е длъжен да подпише указа за назначаването му

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна