Петер Прает от ЕЦБ вижда липса на прогрес по отношение на инфлационните цели на Централната банка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висш представител на ЕЦБ предупреди в сряда, че банката е направила "недостатъчен напредък" по отношение на нейната инфлационна цел, внасяйки по този начин нотка на предпазливост относно подготовката на Централната банка за намаляване на програмата за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения".

В своя реч в Ню Йорк главният икономист на ЕЦБ - Петър Прает отчете засилващото се икономическо възстановяване в еврозоната, но в същото време призна, че всичките основни  инфлационни тенденции "остават сдържани".

Това негово предупреждения сякаш предполага, че ЕЦБ може да действа предпазливо на предстоящото важно заседание на 26-и октомври, когато се очаква банката да "пренастрои" своята програма за покупка на облигации.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд представи есенния си доклад "Световни икономически перспективи", в който призова ЕЦБ и другите централни банки да запазят провежданите от тях стимулиращи парични и лихвени политики до момента, в който вече има явни признаци за завръщане на инфлацията към целевите нива.

Трябва да се има предвид, че на този етап програмата на ЕЦБ за покупка на еврооблигации за 60 млрд. евро на месец изтича през декември, като президентът на Централната банка Марио Драги заяви многократно, че банката ще обяви бъдещите си планове по отношение на "количествените улеснения" на своето заседание по-късно този месец.

Снощи Петер Прает повтори направеното от него преди седмица предположение, че могат да бъдат удължени сроковете на действие на програмата за "количествени улеснения", но при много по-ограничен обем на ежемесечните покупки на финансови активи.

Той е сред неколцината служители на ЕЦБ, които отпътуваха преди дни за САЩ, за да вземат участие в редовната есенна среща на МВФ и на Световната банка във Вашингтон, на която ще се обсъждат световните икономически перспективи.

В доклад, който беше публикуван преди срещата, МВФ призова ЕЦБ да бъде предпазлива. Ако затягането на паричната политика в еврозоната бъде факт, докато продължава да изостава ценовото и икономическото възстановяване в силно задлъжнелите страни - членки на региона, това би могло да представлява риск за тези икономики, отбеляза МВФ.

Още от категорията
Техническият панаир в Пловдив бе открит от вицепремиера Томислав Дончев.

Есенният технически панаир беше открит в Пловдив

74-ият Есенен технически панаир беше открит в Пловдив. Участват фирми от близо 40 държави. Те показват технологии, продукти и услуги от областта на електрониката, енергетиката и екологията, водния сектор, както и транспорта и машиностроенето, химическата и минната промишленост и автомобилната индустрия. Техническият панаир бе открит от..

обновено на 24.09.18 в 14:21
Проектът на европейските инвеститори за паркинт и ателиета във Великотърновския университет

Европейски инвеститори готови да вложат 18 млн. лв. във Велико Търново

Европейска инвестиционна група е готова да вложи 18 милиона лева в изграждането на подземен паркинг и ателиета за Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът е бил представен от инвеститорите и ректора на ВТУ пред кмета и областния управител на Велико Търново. Предстоят..

публикувано на 24.09.18 в 12:46

Влизат в сила американските мита върху китайски внос

От днес влизат в сила американските допълнителни мита от 10 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара, освен вече наложените. В отговор на решението на администрацията на президента Тръмп Китай наложи действието на нови мита върху стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне..

обновено на 24.09.18 в 08:25

"Порше" окончателно се отказва от дизела

"Порше" окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме, цитиран от Франс прес. "Повече няма да има дизел при "Порше", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на вестник "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и..

публикувано на 23.09.18 в 17:34

Повишение на цените при някои хранителни стоки отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища

Цените на доматите на едро са се повишили през тази седмица, отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища. Поевтиняване има при градинските краставици и картофите. При плодовете се наблюдава поевтиняване при ябълките, докато цените на дините и гроздето са се повишили. Експертите отчитат повишение и на цените на кравето сирене, някои от..

публикувано на 23.09.18 в 16:06
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента да..

публикувано на 22.09.18 в 08:57