Петер Прает от ЕЦБ вижда липса на прогрес по отношение на инфлационните цели на Централната банка

ЕПА/БГНЕС

Висш представител на ЕЦБ предупреди в сряда, че банката е направила "недостатъчен напредък" по отношение на нейната инфлационна цел, внасяйки по този начин нотка на предпазливост относно подготовката на Централната банка за намаляване на програмата за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения".

В своя реч в Ню Йорк главният икономист на ЕЦБ - Петър Прает отчете засилващото се икономическо възстановяване в еврозоната, но в същото време призна, че всичките основни  инфлационни тенденции "остават сдържани".

Това негово предупреждения сякаш предполага, че ЕЦБ може да действа предпазливо на предстоящото важно заседание на 26-и октомври, когато се очаква банката да "пренастрои" своята програма за покупка на облигации.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд представи есенния си доклад "Световни икономически перспективи", в който призова ЕЦБ и другите централни банки да запазят провежданите от тях стимулиращи парични и лихвени политики до момента, в който вече има явни признаци за завръщане на инфлацията към целевите нива.

Трябва да се има предвид, че на този етап програмата на ЕЦБ за покупка на еврооблигации за 60 млрд. евро на месец изтича през декември, като президентът на Централната банка Марио Драги заяви многократно, че банката ще обяви бъдещите си планове по отношение на "количествените улеснения" на своето заседание по-късно този месец.

Снощи Петер Прает повтори направеното от него преди седмица предположение, че могат да бъдат удължени сроковете на действие на програмата за "количествени улеснения", но при много по-ограничен обем на ежемесечните покупки на финансови активи.

Той е сред неколцината служители на ЕЦБ, които отпътуваха преди дни за САЩ, за да вземат участие в редовната есенна среща на МВФ и на Световната банка във Вашингтон, на която ще се обсъждат световните икономически перспективи.

В доклад, който беше публикуван преди срещата, МВФ призова ЕЦБ да бъде предпазлива. Ако затягането на паричната политика в еврозоната бъде факт, докато продължава да изостава ценовото и икономическото възстановяване в силно задлъжнелите страни - членки на региона, това би могло да представлява риск за тези икономики, отбеляза МВФ.

Още от категорията
Еманюел Макрон

Френските депутати одобриха проекта на президента Макрон за премахване на данък "богатство"

Френското Национално събрание одобри проекта на президента Еманюел Макрон за премахване на данъка върху жилищата в разстояние на три години, предадоха Франс прес и ДПА. Това беше едно от предизборните обещания на Макрон. Предвижда се мярката да се отнася за хората, които са с доход от 27 000 евро на година за сам човек, 43 000 евро за..

публикувано на 22.10.17 в 08:33

Т. Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката, изградена за АЕЦ "Белене". Тя увери, че са предприети всички действия и мерки, за да бъде съхранено оборудването по най-добрия начин: Съхранява се при условия и по процедури, които са разписани и определени от заводите, които са..

публикувано на 21.10.17 в 19:57
Александър Новак

Александър Новак: Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември

Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак , който е съпредседател на Руско-турската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество, предаде ТАСС. Такова решение е подготвено. Има възможност за доставка на 50 хиляди тона домати в Руската федерация..

публикувано на 21.10.17 в 18:48
Дейвид Дейвис и Мишел Барния - представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит

Мариела Ди Киомо: ЕС не трябва да залага много приоритети в следващата финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета

Европейският съюз не трябва да залага много приоритети в следващата  финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета, заяви за "Хоризонт" Мариела Ди Киомо от Европейския център за управлението на политики по развитието.  Официалните преговори за следващия 7-годишен период ще започнат през май, но неофициално разговорите вече са в ход...

публикувано на 21.10.17 в 09:02

М. Тейсен: Транспортът трябва e в законодателство, различно от директивата за командированите работници

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен , е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел.  Ревизията на директивата за..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

Кредитирането за дребния и средния бизнес ще нараства, прогнозират от правителството

Кредитирането за малкия и средния бизнес ще нарасне с около 7 на сто през 2018 година, прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Министерството на икономиката има доста силен инструмент, който би могъл да помогне насърчаването на предприемачеството - Българската банка за развитие. Бих споменал работата на банката по отношение на..

публикувано на 20.10.17 в 21:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43