Петер Прает от ЕЦБ вижда липса на прогрес по отношение на инфлационните цели на Централната банка

ЕПА/БГНЕС

Висш представител на ЕЦБ предупреди в сряда, че банката е направила "недостатъчен напредък" по отношение на нейната инфлационна цел, внасяйки по този начин нотка на предпазливост относно подготовката на Централната банка за намаляване на програмата за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения".

В своя реч в Ню Йорк главният икономист на ЕЦБ - Петър Прает отчете засилващото се икономическо възстановяване в еврозоната, но в същото време призна, че всичките основни  инфлационни тенденции "остават сдържани".

Това негово предупреждения сякаш предполага, че ЕЦБ може да действа предпазливо на предстоящото важно заседание на 26-и октомври, когато се очаква банката да "пренастрои" своята програма за покупка на облигации.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд представи есенния си доклад "Световни икономически перспективи", в който призова ЕЦБ и другите централни банки да запазят провежданите от тях стимулиращи парични и лихвени политики до момента, в който вече има явни признаци за завръщане на инфлацията към целевите нива.

Трябва да се има предвид, че на този етап програмата на ЕЦБ за покупка на еврооблигации за 60 млрд. евро на месец изтича през декември, като президентът на Централната банка Марио Драги заяви многократно, че банката ще обяви бъдещите си планове по отношение на "количествените улеснения" на своето заседание по-късно този месец.

Снощи Петер Прает повтори направеното от него преди седмица предположение, че могат да бъдат удължени сроковете на действие на програмата за "количествени улеснения", но при много по-ограничен обем на ежемесечните покупки на финансови активи.

Той е сред неколцината служители на ЕЦБ, които отпътуваха преди дни за САЩ, за да вземат участие в редовната есенна среща на МВФ и на Световната банка във Вашингтон, на която ще се обсъждат световните икономически перспективи.

В доклад, който беше публикуван преди срещата, МВФ призова ЕЦБ да бъде предпазлива. Ако затягането на паричната политика в еврозоната бъде факт, докато продължава да изостава ценовото и икономическото възстановяване в силно задлъжнелите страни - членки на региона, това би могло да представлява риск за тези икономики, отбеляза МВФ.

Още от категорията

Солиден ръст на бизнес активността в САЩ в началото на годината

През февруари промишлената активност в САЩ се ускори до близо три и половина годишен връх, а активността в сферата на услугите достигна шестмесечен пик, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit, което е знак за солиден подем на водещата световна икономика в началото на годината. Индексът PMI, измерващ активността в..

публикувано на 21.02.18 в 17:51

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ без право да изкупува и преработва тютюн у нас

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ вече няма право да извършва промишлена обработка на тютюн в България. Това е вторият отнет лиценз на дружеството заради дългове към тютюнопроизводителите. За срок от три години се отнема  разрешението на фирмата за промишлена преработка на тютюн, реши на редовното си заседание Министерският съвет. Причината е..

публикувано на 21.02.18 в 17:34
Йенс Вайдман

Германските социалдемократи ще подкрепят кандидатурата на Йенс Вайдман за нов шеф на ЕЦБ

Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) ще подкрепи решението на десницата на канцлера Ангела Меркел да подкрепи кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка, съобщава в сряда немският седмичник "Die Welt". Изданието цитира неназовани правителствени източници, които са..

публикувано на 21.02.18 в 16:47

Продължава бюрократичният хаос около Търговския регистър

След хаоса, който депутатите създадоха с декларациите за липсата на задължения от работодателите към служителите, сега проблем в Търговския регистър предизвикват промени в Закона за счетоводството. След като БНР информира за невъзможността да се прехвърлят и продават фирми заради удостоверение, което никой не издаваше и от това последваха..

публикувано на 21.02.18 в 15:56

Доларът продължава да укрепва позициите си преди стенограмата от заседанието на Фед

В сряда щатският долар продължава добрата си възходяща корекция от тригодишните дъна, достигнати в края на предходната седмица, намирайки подкрепа от по-високата доходност на американските държавни облигации преди очакваната с повишено внимание стенограма от януарското заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч. наше време). Ако американските..

публикувано на 21.02.18 в 15:36

Понижение на европейските акции след по-слаби от очакваното данни за бизнес активността в еврозоната

В сряда европейските фондови борси се оцветиха в червено, следвайки вчерашното негативно представяне на Уолстрийт. Инвеститорите бяха изненадани и от малко по-слаби от очакваното данни на агенция Markit за промишлената и активността в сферата на услугите на Франция, Германия и в цялата еврозона през февруари. И трите основни американски фондови..

публикувано на 21.02.18 в 14:15

КЕВР ще опита да задържи цените на тока и парното за бита непроменени до 30 юни

Енергийният регулатор ще направи всичко възможно цените на тока и парното за бита да не се променят до 30-и юни. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов . Той очаква поевтиняване на природния газ от 1-ви април, но конкретни разчети ще се правят, след като държавният доставчик "Булгаргаз" внесе своето..

публикувано на 21.02.18 в 14:14