Петер Прает от ЕЦБ вижда липса на прогрес по отношение на инфлационните цели на Централната банка

ЕПА/БГНЕС

Висш представител на ЕЦБ предупреди в сряда, че банката е направила "недостатъчен напредък" по отношение на нейната инфлационна цел, внасяйки по този начин нотка на предпазливост относно подготовката на Централната банка за намаляване на програмата за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения".

В своя реч в Ню Йорк главният икономист на ЕЦБ - Петър Прает отчете засилващото се икономическо възстановяване в еврозоната, но в същото време призна, че всичките основни  инфлационни тенденции "остават сдържани".

Това негово предупреждения сякаш предполага, че ЕЦБ може да действа предпазливо на предстоящото важно заседание на 26-и октомври, когато се очаква банката да "пренастрои" своята програма за покупка на облигации.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд представи есенния си доклад "Световни икономически перспективи", в който призова ЕЦБ и другите централни банки да запазят провежданите от тях стимулиращи парични и лихвени политики до момента, в който вече има явни признаци за завръщане на инфлацията към целевите нива.

Трябва да се има предвид, че на този етап програмата на ЕЦБ за покупка на еврооблигации за 60 млрд. евро на месец изтича през декември, като президентът на Централната банка Марио Драги заяви многократно, че банката ще обяви бъдещите си планове по отношение на "количествените улеснения" на своето заседание по-късно този месец.

Снощи Петер Прает повтори направеното от него преди седмица предположение, че могат да бъдат удължени сроковете на действие на програмата за "количествени улеснения", но при много по-ограничен обем на ежемесечните покупки на финансови активи.

Той е сред неколцината служители на ЕЦБ, които отпътуваха преди дни за САЩ, за да вземат участие в редовната есенна среща на МВФ и на Световната банка във Вашингтон, на която ще се обсъждат световните икономически перспективи.

В доклад, който беше публикуван преди срещата, МВФ призова ЕЦБ да бъде предпазлива. Ако затягането на паричната политика в еврозоната бъде факт, докато продължава да изостава ценовото и икономическото възстановяване в силно задлъжнелите страни - членки на региона, това би могло да представлява риск за тези икономики, отбеляза МВФ.

Още от категорията

Ще поскъпне ли токът?

Токът може да поскъпне, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса, предупреди в интервю за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев. Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата..

публикувано на 11.12.17 в 07:35
Мартин Георгиев от Асоциацията на търговците на ток

М. Георгиев: Цените на тока може да тръгнат нагоре

Токът може да поскъпне, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса, обясни за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев .  Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата електроенергия извън..

публикувано на 11.12.17 в 04:40

Министри от СТО обсъждат в Буенос Айрес риболовните субсидии и интернет търговията

Министрите на търговията на страните от Световната търговска организация ще заседават от днес до сряда в Буенос Айрес, където на дневен ред ще бъдат риболовните субсидии и интернет търговията, предаде ДПА. В столицата на Аржентина търговските дипломати от 164-те страни членки на Организацията ще обсъдят въпроси, които се отнасят не само до бизнеса по..

публикувано на 10.12.17 в 01:06

Асен Асенов: Данъчната реформа в САЩ плаши европейците

В Съединените щати започва най-мащабната от 30 години данъчна реформа, която за слушателите на "Хоризонт" коментира икономистът и преподавател от университета „Джордж Вашингтон“ в американската столица д-р Асен Асенов . Ключов елемент на законовите данъчни промени, чието второто четене и последващо подписване от президента Доналд Тръмп все..

обновено на 09.12.17 в 15:43

Проф. Пол Стивънс: Ескалацията на напрежението в Близкия Изток тласка цените на петрола нагоре

Наред с казуса около Йерусалим през последната седмица, напрежението в Близкия Изток е подклаждано и от конфликта в Йемен, където продължават сблъсъците между подръжници и противници на властта. Коалиционни сили, водени от Саудитска Арабия нанасят непрекъснати удари по позиции на бойците - хути, които подкрепят бившия президент на Йемен - Али Абдула..

обновено на 09.12.17 в 15:00

Догодина се очаква да започне добивът на злато от рудника Ада тепе край Крумовград

През есента на следващата година се очаква да започне добивът на злато от рудника Ада тепе край Крумовград.  Инвестицията е на канадска компания, която вече развива дейност в Челопеч. Добивът и преработката на златосъдържащите руди ще се извършва с модерни технологии, без използване на цианиди.  В процеса ще бъдат ангажирани около 240 работници и..

публикувано на 09.12.17 в 14:19
Доналд Туск

Туск настоява за по-бързи решения за валутния съюз

В навечерието на срещата на върха на ЕС следващата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск увеличава натиска за реформа на валутния съюз, пише днес германският ежедневник „Зюддойче цайтунг“. Според изданието Туск ще настоява за решение на лидерите от евросъюза да подкрепят безспорните към този момент промени – преобразуването..

публикувано на 09.12.17 в 10:03