Петер Прает от ЕЦБ вижда липса на прогрес по отношение на инфлационните цели на Централната банка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висш представител на ЕЦБ предупреди в сряда, че банката е направила "недостатъчен напредък" по отношение на нейната инфлационна цел, внасяйки по този начин нотка на предпазливост относно подготовката на Централната банка за намаляване на програмата за закупуване на облигации, известна като "количествени улеснения".

В своя реч в Ню Йорк главният икономист на ЕЦБ - Петър Прает отчете засилващото се икономическо възстановяване в еврозоната, но в същото време призна, че всичките основни  инфлационни тенденции "остават сдържани".

Това негово предупреждения сякаш предполага, че ЕЦБ може да действа предпазливо на предстоящото важно заседание на 26-и октомври, когато се очаква банката да "пренастрои" своята програма за покупка на облигации.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд представи есенния си доклад "Световни икономически перспективи", в който призова ЕЦБ и другите централни банки да запазят провежданите от тях стимулиращи парични и лихвени политики до момента, в който вече има явни признаци за завръщане на инфлацията към целевите нива.

Трябва да се има предвид, че на този етап програмата на ЕЦБ за покупка на еврооблигации за 60 млрд. евро на месец изтича през декември, като президентът на Централната банка Марио Драги заяви многократно, че банката ще обяви бъдещите си планове по отношение на "количествените улеснения" на своето заседание по-късно този месец.

Снощи Петер Прает повтори направеното от него преди седмица предположение, че могат да бъдат удължени сроковете на действие на програмата за "количествени улеснения", но при много по-ограничен обем на ежемесечните покупки на финансови активи.

Той е сред неколцината служители на ЕЦБ, които отпътуваха преди дни за САЩ, за да вземат участие в редовната есенна среща на МВФ и на Световната банка във Вашингтон, на която ще се обсъждат световните икономически перспективи.

В доклад, който беше публикуван преди срещата, МВФ призова ЕЦБ да бъде предпазлива. Ако затягането на паричната политика в еврозоната бъде факт, докато продължава да изостава ценовото и икономическото възстановяване в силно задлъжнелите страни - членки на региона, това би могло да представлява риск за тези икономики, отбеляза МВФ.

Още от категорията
Пиер Московиси

ЕК приветства споразумението между Германия и Франция за задълбочаване на интеграцията в еврозоната

В сряда Европейската комисия приветства съвместната позиция на двете най-големи държави в еврозоната - Германия и Франция - относно ключовите елементи на една по-дълбока интеграция в региона на единната валута, като я определи като решаваща стъпка за постигане на цялостно споразумение. "Мисля, че споразумението от вчера между френския..

публикувано на 20.06.18 в 14:25
Сесилия Малмстрьом от ЕК

ЕС въвежда контрамита за вноса на американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро

В петък (22-ри юни) ще влязат в сила ответните мита на Европейския съюз, които ще засегнат вноса на американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро (за около 3,2 млрд. долара), съобщи високопоставен представител на ЕС, цитиран от агенция Франс прес. Това представлява ответна европейска мярка на наложените от администрацията на американски президент..

публикувано на 20.06.18 в 14:07

Отскок на европейските акции от триседмични дъна след временно отслабване на притесненията за търговска война

В сряда европейските акциите бележат отскок от вчерашни близо триседмични дъна, тъй като инвеститорите сякаш предпочитат да оставят временно на заден план притесненията си за търговска война между САЩ и Китай, насочвайки внимание си към заседанието на Английската централна банка (в четвъртък) и към ключовата среща на "ОПЕК+" (ОПЕК и неговите..

публикувано на 20.06.18 в 13:57

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол във Виена, предадоха ТАСС и Ройтерс. Техническият комитет във формат ОПЕК + не успял да постигне съгласие преди официалната среща на Организацията на страните - производителки на петрол и техните съюзници. Предложенията за увеличаване на добива на петрол, с което да се повлияе..

публикувано на 20.06.18 в 13:54
Приходите на държавната петролна компания PDVSA са намалели драстично

Работниците от петролния сектор на Венецуела бягат заради безпаричие

Хиляди работници на венецуелската държавна петролна компания компании PDVSA напускат, а мнозина – и страната заради хиперинфлацията, пише New York Times. Служителите вземат със себе си коли, оборудване, кабели – всичко, което може да се продаде и да ги компенсира за обзеценените заплати. Това влошава ситуацията за нефтодобивната компания,..

публикувано на 20.06.18 в 13:46

Разширяване на дефицита по текущата сметка на Гърция през април

Дефицитът по текущата сметка на Гърция се разшири през април спрямо годината по-рано с оглед на влошаване на търговския баланс и свиване на излишъка в сферата на услугите, съобщи в сряда Гръцката централна банка. Данните показват, че през април дефицитът по текущата сметка възлиза на 1,344 млрд. евро спрямо отрицателен баланс за доста..

публикувано на 20.06.18 в 12:31

Голяма вариация на личното потребление в ЕС през 2017 година, като в България то е с цели 45% под средното равнище на съюза

Фактическото индивидуално потребление (ФИП), което измерва материалното благосъстояние на домакинствата, изразено в стандарти на покупателната способност (СПС), варира силно през 2017 година сред отделните държави от ЕС - от 55% до 130% от средното европейски равнище, като по този показател България е на опашката с ФИП, който е с цели 45% под средното..

публикувано на 20.06.18 в 12:01