Законови промени намаляват административната тежест за хората с увреждания 

НС прие промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, внесени от МС, единодушно на първо четене
БГНЕС
Значително ще намалее административната тежест за 530 хиляди хора с увреждания. Това става с приетите от парламента на първо четене законодателни промени. 

На Агенцията за социално подпомагане ще се осигури безплатен достъп до националната база "Население" и при необходимост тя ще изисква по служебен път информация от държавни и общински органи, както и от физически и юридически лица. Така ще се намали броят на изискваните от гражданите документи, ще се създаде и правна сигурност и ще се намали възможността за дублиране на социални плащания и за злоупотреби. Заместник социалният министър д-р Султанка Петрова поясни:
Това са облекчения, които ще помогнат хората с увреждания да получават помощни средства, които да бъдат и медицински изделия – много по-иновативни, модерни, олекотени, което досега, мисля, че около 15 години не е правено.

Депутатът от БСП Михаил Христов, който е параолимпиец, двукратен световен шампион по скок на дължина за хора с увреждания, е на мнение, че държавата трябва да направи много повече от това:
Ето, пред вас стои един човек с увреждане, и ви казвам: Този законопроект на мене не ми помага по никакъв начин. Ще ми помогне, ако се промени инструкцията за помощните средства, актуализират се цените – това са важните неща.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова призова да не се изкривява духът на законопроекта и настоя, че промените действително ще намалят административната тежест за много хора.
Още от категорията

Гръцка парлментарна комисия ще разследва десет политици за предполагаемо участие в корупционен скандал

Гръцкият парламент гласува в ранните часове днес, след 19-часови дебати, да бъде потърсена наказателна отговорност от десет политици, сред които и бивши премиери, заради предполагаемо тяхно участие в корупционен скандал с швейцарската фармацевтична компания Новартис, предадоха световните агенции. Десетимата политици са представители на..

публикувано на 22.02.18 в 09:01

Тръмп обеща по-строги мерки за контрол при придобиване на огнестрелно оръжие

Вълна от ученически демонстрации заля САЩ - от щата Аризона на югозапад до Мейн на североизток, в знак на протест срещу убийствата с огнестрелни оръжия и в памет на жертвите в гимназията в Паркланд, Флорида.  Протестите се разпространяваха от училище на училище и от щат на щат, младежите споделяха плановете си за демонстрации в социалните мрежи. Някои..

публикувано на 22.02.18 в 08:45

Съветът за сигурност на ООН се събира заради ситуацията в Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на открито заседание за ситуацията в Сирия. Планирано е то  да започне в 19 ч. българско време.  Според агенция ТАСС извънредното заседание е по искане на Русия, а Асошиейтед прес съобщи, че инициатори са Швеция и Кувейт, които дори са подготвили проекторезолюция, предвиждаща временно примирие.  В..

публикувано на 22.02.18 в 08:10

К. Таскова: Проблемът не е в шефа на НЗОК, а тя да заработи правилно и да се надделеят лобитата

Проблемът не е кой ще е шефът на НЗОК, въпросът е тя да започне да работи правилно и да се надделеят лобитата . Това коментира в интервю за предаването „Преди всички“ Кръстина Таскова - заместник-председател на партия „Воля“ и член на здравната комисия комисия в парламента. Вчера в комисията беше изслушан управителя на НЗОК проф. Камен..

публикувано на 22.02.18 в 08:08
Южнокорейският президент Мун Дже-ин (вдясно) се ръкува с Ким Йон-нам - шеф на парламента на КНДР и формален държавен глава на Северна Корея.

Нова делегация на Северна Корея ще посети Южна Корея

Северна Корея ще изпрати още една делегация на високо равнище в Южна Корея за церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Пьончанг, съобщи южнокорейското министерство но обединението, цитирано от Ройтерс. Делегацията ще бъде водена от Ким Йон-чол , заместник-председател на централния комитет на севернокорейската работническа партия...

публикувано на 22.02.18 в 07:58

Александър Вучич: Сърбия ще се придържа към политика на военен неутралитет

Сърбия ще се придържа и занапред към политиката на военен неутралитет. Това заяви снощи сръбският президент Александър Вучич след срещата си в Белград с руския външен министър Сергей Лавров .  Лавров е в Белград по повод 180-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между двете страни.  Вучич потвърди, че ще продължи..

публикувано на 22.02.18 в 07:40

НС разглежда предложението на БСП за одит от Сметната палата на допълнителните бюджетни разходи, одобрени с постановления на кабинета

Депутатите ще обсъдят искането на БСП Народното събрание да възложи на Сметната палата проверка на средствата, които кабинетът е изразходвал извън държавния бюджет в периода от 10 май 2017 година до 31 януари 2018-та.  По данни на левицата за този период правителството е разпределило в нарушение  на закона 1,5 милиарда лева. Румен Гечев мотивира..

публикувано на 22.02.18 в 07:30