Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП даде зелена светлина за създаването на Европейска прокуратура

| обновено на 12.10.17 в 17:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС

20 страни-членки на ЕС приеха регулацията, чрез която се създава Европейска прокуратура. Европейският парламент даде зелена светлина на прокуратурата на пленарното си заседание в Страсбург на 5-и октомври. Тя бе създадена по процедурата за засилено сътрудничество между 20 страни-членки, сред които и България, и ще разследва злоупотреби със средства по еврофондове и по измами с ДДС. 
България е категорична в позицията си за създаване на институционални мерки на европейско равнище, които да позволят ефективно наказателно преследване на престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз.
Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в Люксембург, на дебатите в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз, който официално прие Регламента за създаване на Службата на Европейския прокурор.
Цачева подчерта, че при председателството си България ще работи приоритетно за предприемане на необходимите действия по организиране на Европейската прокуратура и изграждане на отношения с неучастващите в нея държави-членки и партньорски институции и служби. 
В рамките на нашето председателство е предвидена конференция за Европейската прокуратура.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна