Пучдемон: Посланието е разбрано

Карлес Пучдемон
ЕПА/БГНЕС

Каталунският премиер Карлес Пучдемон реагира на ултиматума на испанското правителство да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай правомощията му ще бъдат прекратени.
В Туитър Пучдемон написа: 
Ние искаме диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Посланието е разбрано.
Пучдемон има предвид разпоредбата, която испанското правителство заплаши, че ще задейства, ако плановете за независимост не бъдат изоставени преди определения краен срок на 19 октомври. 

По-рано Пучдемон предложи на каталунските депутати да замразят прилагането на плана за отцепване, за да дадат време за преговори с испанските власти по въпроса за независимостта. 

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой отхвърля какъвто и да е диалог, докато отцепването се предлага като възможност.
Свързани новини
Парламентът на Каталуния

Мадрид: Лидерът на Каталуния има пет дни да изясни позицията си за декларацията за независимост

Вече тече срокът от пет дни, който испанският премиер Мариано Рахой определи на каталунския лидер Карлес Пучдемон , за да обясни дали е обявил независимост на автономната област или не.  В случай на положителен отговор или ако няма отговор от..

публикувано на 12.10.17 в 07:35
Още от категорията

Руски медии: Лавров няма да е външен министър

Руски медии пишат, че министърът на външните работи Сергей Лавров няма да запази поста си при предстоящата реорганизация на правителството. След победата си на президентските избори президентът Путин намекна, че ще има промени, но те ще бъдат..

публикувано на 21.03.18 в 14:46
Фросина Ташевска

Фросина Ташевска: Отношенията между България и Македония навлизат в нова фаза

Отношенията между България и Македония навлизат в нова фаза, а българското председателство е значим факт за Македония, защото се усеща силната поддръжка за отваряне на пътя към Европейския съюз и НАТО. Това заяви в Народното събрание..

публикувано на 21.03.18 в 14:38

НС прие правилата за избор на зам.-председател и трима членове на антикорупционната комисия

Народното събрание прие правилата за избор на заместник-председател и трима членове на антикорупционната комисия. Депутатите приеха и процедурни правила за обновяване на Комисията за енергийно и водно регулиране, съгласно най-новите поправки в Закона за..

публикувано на 21.03.18 в 14:28
Нареждането за прибиране на аташето е на австрийския външен министър Карин Кнайсъл.

Австрия прибира дипломат от Израел заради „нацистка“ тениска

Австрийското външно министерство привика аташе от посолството си в Израел, който пуснал в социална медия снимка, на която носи тениска с името на нацистка танкова дивизия, предаде АФП. Кадър от поста във Фейсбук на Юрген-Михаел Клепих го показва..

публикувано на 21.03.18 в 14:17
Петър Воденски

Петър Воденски: Самото провеждане на срещата ЕС - Турция у нас би било успех

"Върви се към осъществяване на срещата Европейски съюз - Турция, но ако използваме притчата за Настрадин Ходжа, който никога не казвал "хоп", преди магарето му да прескочи канавката, значи още трябва да говорим в условно наклонение". Това каза пред..

публикувано на 21.03.18 в 13:41

Комисия ще гледа сигналите за нарушения при присъждане на научни степени и академични длъжности

Специална комисия към министъра на образованието ще разглежда  сигналите за нарушения при присъждане на научни степени и академични длъжности, както и информацията за плагиатство. Това решиха депутатите с окончателно гласуване на промените в Закона за..

публикувано на 21.03.18 в 12:42

Лейбъристите обвиниха консерватор, че фирмата му печели от руска банка, обект на санкции на ЕС

Един от най-заклетите привърженици на Брекзит - депутатът от консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог, беше обвинен от лейбъристите, че неговата фирма печели от 60-милионна инвестиция в руска банка, която е обект на санкции на ЕС от 2014 година, а в същото..

публикувано на 21.03.18 в 12:21