Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И петият кръг от преговори за Брекзит завърши без пробив

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма пробив след петия кръг от преговори за Брекзит, стана ясно на брифинг на главния преговарящ по излизането на Великобритания от ЕС Мишел Барние и британския министър по напускането на Острова Дейвис Дейвис в Европейската комисия в Брюксел. Остават различията по трите спорни теми – правата на гражданите от двете страни след излизането на Великобритания, Ирландия и финансовото урегулиране.

Барние заяви, че преговорите са в задънена улица, най-вече по отношение на финансовото урегулиране след "развода":
По този въпрос сме в задънена улица, която е особено притеснителна за тези, които осъществяват проекти, по-точно за хилядите от тях в цяла Европа, както и за онези, които са ги финансирали. При това положение не съм в състояние да предложа на Европейския съюз следващата седмица да отвори дискусия по повод бъдещите ни отношения. Повтарям, че те, за да бъдат солидни, амбициозни и трайни, ние трябва да си имаме доверие. А то ще дойде след изясняването и зачитането на всички ангажименти, които сме взели заедно – 28-те. 

Силите на реда изведоха облечена като супергероиня британска активистка и  самозвана "саботьорка на Брекзита" малко преди днешната пресконференция за приключилия пети кръг от преговорите. Мадлейна Кей седна на първия ред в костюм на "Евро супергърл" и даде импровизирана пресконференция пред журналисти, преди да влязат европейските и британските преговарящи. Тя беше снимана да държи книга с шеговитото заглавие "Тереза Мейби - което означава "Може би" - в Брекзитландия", след което охраната я помоли да напусне и я придружи на излизане от залата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна