Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 българки ще боксират на турнира "Балкан"

13 българки ще боксират на турнира „Балкан“
Снимка: Антони Йорданов

Рекордните 140 състезателки от 21 държави ще участват в третото издание на силния турнир по бокс за жени и девойки „Балкан“ от 18 до 22 октомври в залата на комплекса „Дианабад“ в София. Българките са 13 - 7 жени и 6 девойки. 
„За сравнение – миналата година турнирът се проведе с 81 боксьорки, което ясно показва растящата популярност на събитието сред конкуренцията от чужбина“, коментира генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев.
Европейската шампионка и бронзова медалистка от световното през 2016-а Деница Елисеева (60 кг) обяви, че е амбицирана да покаже всичко, на което е способна след пълноценната подготовка през цялата година, в която жените нямат големи състезания. Световната и европейска шампионка Станимира Петрова ще пропусне надпреварата заради операция на сливиците.
Носителката на купа „Балкан“ от 2016 г. Златислава Чуканова (54 кг) призна, че турнирът има специално място в сърцето й и ще се опита да дублира успеха си. За злато в своите категории ще се борят и трикратната европейска шампионка при девойките Еми-Мари Тодорова (48 кг) и европейската вицешампионка Аслъхан Мехмедова (60 кг).
Голямата цел пред тях обаче е предстоящото световно първенство за девойки през ноември в Индия. За него старши треньорът Петър Лесов е подбрал още три момичета: еврошампионката Горяна Стоева (51 кг), Пламена Иванова (54 кг) и бронзовата медалистка от европейското 2016 Мелис Йонузова (69 кг). След турнира „Балкан“ девойките ще участват на държавното първенство в Пловдив (1-4 ноември), а от 6 до 16 ноември ще проведат лагер в София. 

На среща с журналисти старши треньорът на девойките - олимпийският шампион Петър Лесов, коментира предстоящото участие на жените в турнира Балкан и на девойките в Индия, както и мача в тежка категория на професионалния бокс между Кубрат Пулев и британеца Антъни Джошуа на 28 октомври в Кардиф: 

Мнението на две от най-добрите ни боксьорки - европейската шампионка и бронзова медалистка от световното първенство през миналата  година Деница Елисеева, както и на носителката на купата в турнира Балкан от предишното издание Златислава Чуканова:


Състав за турнира „Балкан“
Жени:
48 кг - Севда Асенова
51 кг - Габриела Димитрова и Венелина Поптолева
54 кг - Златислава Чуканова и Розалия Пайчева
60 кг - Деница Елисеева
64 кг – Джоана Нуамеруе

Девойки:
48 кг - Еми-Мари Тодорова
51 кг - Мартина Маринова и Дона Живкова
54 кг - Пламена Иванова
60 кг - Аслъхан Мехмедова
69 кг - Мелис Йонузова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!