Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Детство без решетки" се бори за промяна в правосъдната система

Снимка: change.org
Всяка година над 10 000 деца в България бягат дома си, скитат, просят или крадат храна. Този своеобразен вик за помощ от страна на децата, държавата ни третира като престъпление. Тези деца в много случай дори биват лишавани от свобода. Днес пред Народния театър „Иван Вазов“ стартира инициатива, която е част от кампанията „Детство без решетки“ и има за цел да покаже спешната нужда от реформа в детското правосъдие.

„Детство без решетки“ е кампания на Българския хелзинкски комитет, Института по социални дейности и практики и Националната мрежа за децата. Инициативата стартира през 2015 г., след многократни критики от различни международни и национални организации. Сигналите са свързани с неадекватна към правата на детето правосъдна система в България, каза за Радио София Радостина Георгиева от Българския хелзинкски комитет.

Децата, които държавата ни третира като престъпници, защото са избягали от дома си или са просили, са жертва на средата, в която са израснали. Те са жертва и на все още съществуващия Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който е създаден през 50-те години на миналия век, каза Диляна Славкова от Националната мрежа за децата.

Още по темата - чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна