Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умните технологии

БНР Новини
„Самопочистващите се прозорци” представляват разработка на базата на фотокаталитични наночастици и покрития, които биха могли да пречистват въздуха във вътрешността на домовете и офисите ни.
Снимка: pixabay.com

Божидар Стефанов завършва компютърна химия в СУ „Св. Климент Охридски”, а по-късно и докторантура по физика и нанотехнологии в Швеция. По време на престоя си в Швеция, участва работи по един международен проект в университетската лаборатория „Ангстрьом” в Упсала при разработването на самопочистващи се прозорци на базата на фотокаталитични наночастици и покрития, които биха могли да пречистват въздуха във вътрешността на домовете и офисите ни, страдащи от известния „синдром на болните сгради” - същият, който ни кара в много случаи да се чувстваме уморени и подтиснати. Какво друго освен химическите вещества титанов диоксид и ванадиев оксид е необходимо, за да се превърне всичко това в „умна” технологична реалност, разказва самият той в звуковия файл.
• 360 градуса: д-р Цветомил Воиславов от катедрата по аналитична химия в СУ „Св. Климент Охридски” с коментар за приключенията на живака и сярата през вековете - от древни времена до наши дни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна