Драматично поскъпване на Биткойн за пръв път над бариерата от 5000 долара

Водещата криптовалута Биткойн поскъпна по време на търговията в четвъртък с близо 9%, пробивайки за пръв път над бариерата от 5000 долара и достигайки нов рекорден връх от 5231 щатски долара.

Последва леко отстъпление, но въпреки това водещата виртуална валута нараства в рамките на деня с 8,52%, търгувайки се около нивото от 5200 долара.

Финансовата агенция MarketWatch отбелязва, че анализаторите все още нямат ясно обяснение на днешното мащабно поскъпване на криптовалутата.

Някои от тях приписват здравият ръст на спекулации, че властите в Китай в крайна сметка ще позволят подновяване на търговията с биткойн на лицензирани борси за криптовалути, но трябва да се има предвид, че първоначалните информации за подобна възможност дойдоха още преди седмица. През миналия месец Пекин предприе широкомащабни мерки, целящи ограничаване на търговията с биткойн, което доведе до известен натиск върху цените на виртуалната валута.

Неотдавнашните критики от финансовата индустрия и от регулаторните органи в Китай и Русия разтърсиха пазарите на водещата криптовалута през последните няколко седмици и доведоха до спад на цената на биткойн от нива малко под 5000 долара към 3620 долара. Подновеното рязко поскъпване на криптовалута изглежда изненада инвеститорите, които пропуснаха възможността за изгодни покупки в по-ниските нива, отбеляза в четвъртък Икбал Гандхам, управляващ директор в брокерската компания eToro UK.

Индикациите, че водещи финансови фирми на "Уолстрийт" обмислят да предложат търговия с криптовалути, вероятно също допринасят за рязкото поскъпване на биткойн. Перспективата, че Goldman Sachs може да стартира търговия с биткойн, спомага за днешното силно възходящо рали на основната криптовалута, посочи Нийл Уилсън, старши анализатор в ETX Capital, цитиран от MarketWatch.

Той добави, че изглежда има и нарастващ апетит сред инвеститорите да преразпределят част от финансовите си портфейли в биткойни като алтернатива на златото, което често се ползва със статут на инвестиция - убежище.

                                                                                                Графика на биткойн/ американски долар

Снимка

Според инвеститори и анализатори, може би е дошло време да се помисли сериозно върху това, което заяви по-рано тази седмица бившият мениджър на хедж фонд Майкъл Новограц, а именно, че цената на биткойн може да достигне и дори да надмине 10 000 долара в рамките на следващите шест месеца. В тази връзка той призна пред CNBC, че създава свой собствен фонд за криптовалути в размер на 500 млн. долара. Чувам, че стадото идва, заяви Новограц пред известната бизнес телевизия.

Друг анализатор в лицето на Наим Аслам от компанията Think Markets UK пък посочи, че има добра представа, защо биткойнът излетя в стратосферата. Ако компанията за онлайн търговия Amazon успее да въведе платформа за разплащане и с биткойн, вероятно ще бъде въпрос на време, преди и eBay да я последва, отбеляза Аслам, цитирайки слуховете, че Amazon действително обмисля да приема плащания във водещата криптовалута.

Според някои, които смятат, че слуховете са верни, Amazon може да направи подобно съобщение за разплащания с биткойн още на следващото събрание на инвеститорите на 26-и октомври, отбелязва компанията Giesbers Investments.

Според Наим Аслам, изглежда логично и най-голямата платформа за онлайн пазаруване в Азия - Alibaba да поеме по същия път. Той очаква, че до края на годината биткойнът може да поскъпне до 7000 долара, като евентуалното включване на виртуалната валута при разплащанията в сайтовете за онлайн пазаруване ще помогне за това по-нататъшно драматично поскъпване.

Още от категорията

Актуалните нагласи на компании от Швеция към България ще бъдат представени на форум в столицата

Последно изследване за българския бизнес климат, изготвено в Швеция, и актуалните нагласи на компании оттам към България ще бъдат представени на българо-шведски форум в столицата.  На откриването ще присъстват заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и посланикът на Швеция Луиз Бергхолм . Представители на шведския бизнес, които..

публикувано на 12.12.17 в 08:08

Основната част от българските предприятия не купуват ток от борсата, а от търговците

Готвената законова поправка, с която всички производителите на ток с мощност над 5 мегавата се задължават на продават електроенергията си на борсата, раздели експертите и участниците на пазара в оценките им за възможния ефект от въвеждането ѝ. Според едните това ще доведе до поскъпване на тока, според други - до поевтиняването му. Докато едните..

публикувано на 11.12.17 в 17:33

Британската търговска камара намали прогнозите за икономическия растеж

Британската търговска камара (BCC) понижи прогнозите за икономическия растеж в Обединеното кралство, цитирайки слабите бизнес инвестиции и разходи на домакинствата и по-малкият принос на нетната търговия поради витаещата несигурност относно процеса на Брекзит. За настоящата година BCC намали своята прогноза за растежа на БВП до 1,5% от 1,6%, а за..

публикувано на 11.12.17 в 16:13

Понижаване на петролните цени след сигнали за увеличаване на добивите в САЩ

Цените на черното злато бележат слабо понижение по време на търговията в понеделник, тъй като нарастването на активните петролни сондажи в САЩ за трета поредна седмица е сигнал за по-нататъшно увеличаване на американските добиви, което да се противопостави на договореното от ОПЕК и от страни като Русия ограничаване на производството. В петък..

публикувано на 11.12.17 в 14:55

Повече от половината от фирмите у нас планират коледни бонуси за служителите си

Повече от половината от фирмите у нас планират коледни бонуси за своите служители. Само 20% от работодателите няма да раздават допълнителни пари, а 15% все още се колебаят. Това показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата. Около 64 на сто от работодателите планират бонуси за своите служители. Добавките са основно заради..

публикувано на 11.12.17 в 14:12

Д-р Димитър Михайлов: Макроикономическите показатели на израелската икономика са отлични

Макроикономическите показатели на израелската икономика в момента са отлични. Това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" д-р Димитър Михайлов , посланик на България в Израел: Израелската икономика е една икономика в постоянен растеж и същевременно това е една иновативна икономика, която много разчита на иновации,..

публикувано на 11.12.17 в 14:11

Дойче банк: Катастрофа на биткойна и спукване на жилищния балон сред водещите рискове за пазарите догодина

С наближаване на края на годината  Дойче банк разпространи списък в рамките на една страница с 30-те възможни рискове за световните финансови пазари през 2018 година според водещата немска финансова институция. Те са в произволен ред и включват както рискове във възходяща посока, така и такива, които могат да провокират солиден трус и спад на..

публикувано на 11.12.17 в 14:02