Драматично поскъпване на Биткойн за пръв път над бариерата от 5000 долара

Водещата криптовалута Биткойн поскъпна по време на търговията в четвъртък с близо 9%, пробивайки за пръв път над бариерата от 5000 долара и достигайки нов рекорден връх от 5231 щатски долара.

Последва леко отстъпление, но въпреки това водещата виртуална валута нараства в рамките на деня с 8,52%, търгувайки се около нивото от 5200 долара.

Финансовата агенция MarketWatch отбелязва, че анализаторите все още нямат ясно обяснение на днешното мащабно поскъпване на криптовалутата.

Някои от тях приписват здравият ръст на спекулации, че властите в Китай в крайна сметка ще позволят подновяване на търговията с биткойн на лицензирани борси за криптовалути, но трябва да се има предвид, че първоначалните информации за подобна възможност дойдоха още преди седмица. През миналия месец Пекин предприе широкомащабни мерки, целящи ограничаване на търговията с биткойн, което доведе до известен натиск върху цените на виртуалната валута.

Неотдавнашните критики от финансовата индустрия и от регулаторните органи в Китай и Русия разтърсиха пазарите на водещата криптовалута през последните няколко седмици и доведоха до спад на цената на биткойн от нива малко под 5000 долара към 3620 долара. Подновеното рязко поскъпване на криптовалута изглежда изненада инвеститорите, които пропуснаха възможността за изгодни покупки в по-ниските нива, отбеляза в четвъртък Икбал Гандхам, управляващ директор в брокерската компания eToro UK.

Индикациите, че водещи финансови фирми на "Уолстрийт" обмислят да предложат търговия с криптовалути, вероятно също допринасят за рязкото поскъпване на биткойн. Перспективата, че Goldman Sachs може да стартира търговия с биткойн, спомага за днешното силно възходящо рали на основната криптовалута, посочи Нийл Уилсън, старши анализатор в ETX Capital, цитиран от MarketWatch.

Той добави, че изглежда има и нарастващ апетит сред инвеститорите да преразпределят част от финансовите си портфейли в биткойни като алтернатива на златото, което често се ползва със статут на инвестиция - убежище.

                                                                                                Графика на биткойн/ американски долар

Снимка

Според инвеститори и анализатори, може би е дошло време да се помисли сериозно върху това, което заяви по-рано тази седмица бившият мениджър на хедж фонд Майкъл Новограц, а именно, че цената на биткойн може да достигне и дори да надмине 10 000 долара в рамките на следващите шест месеца. В тази връзка той призна пред CNBC, че създава свой собствен фонд за криптовалути в размер на 500 млн. долара. Чувам, че стадото идва, заяви Новограц пред известната бизнес телевизия.

Друг анализатор в лицето на Наим Аслам от компанията Think Markets UK пък посочи, че има добра представа, защо биткойнът излетя в стратосферата. Ако компанията за онлайн търговия Amazon успее да въведе платформа за разплащане и с биткойн, вероятно ще бъде въпрос на време, преди и eBay да я последва, отбеляза Аслам, цитирайки слуховете, че Amazon действително обмисля да приема плащания във водещата криптовалута.

Според някои, които смятат, че слуховете са верни, Amazon може да направи подобно съобщение за разплащания с биткойн още на следващото събрание на инвеститорите на 26-и октомври, отбелязва компанията Giesbers Investments.

Според Наим Аслам, изглежда логично и най-голямата платформа за онлайн пазаруване в Азия - Alibaba да поеме по същия път. Той очаква, че до края на годината биткойнът може да поскъпне до 7000 долара, като евентуалното включване на виртуалната валута при разплащанията в сайтовете за онлайн пазаруване ще помогне за това по-нататъшно драматично поскъпване.

Още от категорията

Висш германски съд решава в четвъртък съдбата на 15 милиона дизелови автомобили в страната

Най-висшият административен съд на Германия в Лайпциг ще решава в четвъртък съдбата на 15 милиона дизелови автомобили в страната, като се произнесе по въпроса, дали градовете на най-големия европейски пазар на автомобили могат да забранят моторните превозни средства, които силно замърсяват околната среда, съобщава агенция Ройтерс...

публикувано на 22.02.18 в 09:57

Активите на инвестиционните фондове в България достигат 3,5 млрд. лева в края на 2017-а

Към края на 2017 г. активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на 3 573 млн. лева, съобщава БНБ.  Техният размер нараства на годишна база с 25.3 на сто. Като процент от Брутния вътрешен продукт общият размер на активите на местните и чуждестранните инвестиционни фондове към..

публикувано на 22.02.18 в 09:36

Солиден ръст на бизнес активността в САЩ в началото на годината

През февруари промишлената активност в САЩ се ускори до близо три и половина годишен връх, а активността в сферата на услугите достигна шестмесечен пик, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit, което е знак за солиден подем на водещата световна икономика в началото на годината. Индексът PMI, измерващ активността в..

публикувано на 21.02.18 в 17:51

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ без право да изкупува и преработва тютюн у нас

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ вече няма право да извършва промишлена обработка на тютюн в България. Това е вторият отнет лиценз на дружеството заради дългове към тютюнопроизводителите. За срок от три години се отнема  разрешението на фирмата за промишлена преработка на тютюн, реши на редовното си заседание Министерският съвет. Причината е..

публикувано на 21.02.18 в 17:34
Йенс Вайдман

Германските социалдемократи ще подкрепят кандидатурата на Йенс Вайдман за нов шеф на ЕЦБ

Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) ще подкрепи решението на десницата на канцлера Ангела Меркел да подкрепи кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка, съобщава в сряда немският седмичник "Die Welt". Изданието цитира неназовани правителствени източници, които са..

публикувано на 21.02.18 в 16:47

Продължава бюрократичният хаос около Търговския регистър

След хаоса, който депутатите създадоха с декларациите за липсата на задължения от работодателите към служителите, сега проблем в Търговския регистър предизвикват промени в Закона за счетоводството. След като БНР информира за невъзможността да се прехвърлят и продават фирми заради удостоверение, което никой не издаваше и от това последваха..

публикувано на 21.02.18 в 15:56

Доларът продължава да укрепва позициите си преди стенограмата от заседанието на Фед

В сряда щатският долар продължава добрата си възходяща корекция от тригодишните дъна, достигнати в края на предходната седмица, намирайки подкрепа от по-високата доходност на американските държавни облигации преди очакваната с повишено внимание стенограма от януарското заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч. наше време). Ако американските..

публикувано на 21.02.18 в 15:36