Драматично поскъпване на Биткойн за пръв път над бариерата от 5000 долара

Водещата криптовалута Биткойн поскъпна по време на търговията в четвъртък с близо 9%, пробивайки за пръв път над бариерата от 5000 долара и достигайки нов рекорден връх от 5231 щатски долара.

Последва леко отстъпление, но въпреки това водещата виртуална валута нараства в рамките на деня с 8,52%, търгувайки се около нивото от 5200 долара.

Финансовата агенция MarketWatch отбелязва, че анализаторите все още нямат ясно обяснение на днешното мащабно поскъпване на криптовалутата.

Някои от тях приписват здравият ръст на спекулации, че властите в Китай в крайна сметка ще позволят подновяване на търговията с биткойн на лицензирани борси за криптовалути, но трябва да се има предвид, че първоначалните информации за подобна възможност дойдоха още преди седмица. През миналия месец Пекин предприе широкомащабни мерки, целящи ограничаване на търговията с биткойн, което доведе до известен натиск върху цените на виртуалната валута.

Неотдавнашните критики от финансовата индустрия и от регулаторните органи в Китай и Русия разтърсиха пазарите на водещата криптовалута през последните няколко седмици и доведоха до спад на цената на биткойн от нива малко под 5000 долара към 3620 долара. Подновеното рязко поскъпване на криптовалута изглежда изненада инвеститорите, които пропуснаха възможността за изгодни покупки в по-ниските нива, отбеляза в четвъртък Икбал Гандхам, управляващ директор в брокерската компания eToro UK.

Индикациите, че водещи финансови фирми на "Уолстрийт" обмислят да предложат търговия с криптовалути, вероятно също допринасят за рязкото поскъпване на биткойн. Перспективата, че Goldman Sachs може да стартира търговия с биткойн, спомага за днешното силно възходящо рали на основната криптовалута, посочи Нийл Уилсън, старши анализатор в ETX Capital, цитиран от MarketWatch.

Той добави, че изглежда има и нарастващ апетит сред инвеститорите да преразпределят част от финансовите си портфейли в биткойни като алтернатива на златото, което често се ползва със статут на инвестиция - убежище.

                                                                                                Графика на биткойн/ американски долар

Снимка

Според инвеститори и анализатори, може би е дошло време да се помисли сериозно върху това, което заяви по-рано тази седмица бившият мениджър на хедж фонд Майкъл Новограц, а именно, че цената на биткойн може да достигне и дори да надмине 10 000 долара в рамките на следващите шест месеца. В тази връзка той призна пред CNBC, че създава свой собствен фонд за криптовалути в размер на 500 млн. долара. Чувам, че стадото идва, заяви Новограц пред известната бизнес телевизия.

Друг анализатор в лицето на Наим Аслам от компанията Think Markets UK пък посочи, че има добра представа, защо биткойнът излетя в стратосферата. Ако компанията за онлайн търговия Amazon успее да въведе платформа за разплащане и с биткойн, вероятно ще бъде въпрос на време, преди и eBay да я последва, отбеляза Аслам, цитирайки слуховете, че Amazon действително обмисля да приема плащания във водещата криптовалута.

Според някои, които смятат, че слуховете са верни, Amazon може да направи подобно съобщение за разплащания с биткойн още на следващото събрание на инвеститорите на 26-и октомври, отбелязва компанията Giesbers Investments.

Според Наим Аслам, изглежда логично и най-голямата платформа за онлайн пазаруване в Азия - Alibaba да поеме по същия път. Той очаква, че до края на годината биткойнът може да поскъпне до 7000 долара, като евентуалното включване на виртуалната валута при разплащанията в сайтовете за онлайн пазаруване ще помогне за това по-нататъшно драматично поскъпване.

Още от категорията

Министерството на отбраната договори инвестиции от "Еърбъс Хеликоптерс"

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на "Еърбъс Хеликоптерс" Серж Дюран подписаха днес спогодба за уреждане на съдебния спор по двустранния договор от 2005 година за доставка на хеликоптери "Кугар" и "Пантер", съобщиха от министерството на отбраната. Френската страна ще осигури стратегически инвестиции в България за изграждане..

публикувано на 23.05.18 в 20:12

МВФ: Заплатите в България и останалите нови страни от ЕС растат по-бързо отколкото в старите

Заплатите в България и останалите нови страни - членки растат по-бързо спрямо старите държави от Европейския съюз, сочи доклад на Международния валутен фонд. Въпреки това работната миграция е насочена към старите - държави членки, което причинява шок на трудовия пазар на останалите. Въпреки че икономическата активност в Европа се възстановява,..

обновено на 23.05.18 в 17:27

АДФИ откри съществени нарушения при 20% от проверените обществени поръчки през 2017-а

При една пета от проверените през миналата година обществени поръчки са открити съществени нарушения. Това сочи одобреният от правителството отчет на Агенцията "Държавен финансов контрол". Проверени са били над хиляда и сто процедури със сключени договори. 134 случая са предадени на прокуратурата, а наложените глоби са за 244 000 лева.

публикувано на 23.05.18 в 17:13

КЕВР предвижда минимално поскъпване на топлоенергията и тока от юли

Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда засега минимално поскъпване на топлоенергията от юли, но в тези сметки не влиза предстоящото увеличение на цените на природния газ, заради които скокът може да е по-голям. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов.  Предварителните разчети на "Булгаргаз" сочат, че синьото гориво трябва да..

публикувано на 23.05.18 в 17:08

Дойче банк планира да съкрати цели 10 хиляди работни места

През последните седмици ръководството на Дойче банк е заложило в плановете си за в бъдеще да съкрати близо 10 000 работни места, или около един на всеки 10 служители на кредитната институция, като част от усилията за ускорено съкращаването на разходите, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с вътрешните банкови дискусии...

публикувано на 23.05.18 в 16:59

ЕК призова Италия да ограничи държавния дълг и предупреди, че нестабилността в Рим може да има отражение върху цялата еврозона

Следващото правителство на Италия трябва да се стреми да намали огромния държавен дълг, посочи в сряда Европейската комисия, предупреждавайки, че проблемите с финансовата нестабилност в Рим могат да имат негативно отражение върху цялата еврозона. "Имайки предвид нейното системно значение, Италия е източник на потенциално негативно отражение..

публикувано на 23.05.18 в 15:56

Задълбочаване на колапса на турската лира към нови исторически дъна

Турската лира се обезцени драматично по време на търговията в сряда, понижавайки се с над 4% спрямо долара към поредни исторически дъна, тъй като инвеститорите продължават да разпродават местната валута с оглед на притеснения, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще има по-голям контрол върху паричната и лихвена политика на Централната банка..

публикувано на 23.05.18 в 14:43