Драматично поскъпване на Биткойн за пръв път над бариерата от 5000 долара

Водещата криптовалута Биткойн поскъпна по време на търговията в четвъртък с близо 9%, пробивайки за пръв път над бариерата от 5000 долара и достигайки нов рекорден връх от 5231 щатски долара.

Последва леко отстъпление, но въпреки това водещата виртуална валута нараства в рамките на деня с 8,52%, търгувайки се около нивото от 5200 долара.

Финансовата агенция MarketWatch отбелязва, че анализаторите все още нямат ясно обяснение на днешното мащабно поскъпване на криптовалутата.

Някои от тях приписват здравият ръст на спекулации, че властите в Китай в крайна сметка ще позволят подновяване на търговията с биткойн на лицензирани борси за криптовалути, но трябва да се има предвид, че първоначалните информации за подобна възможност дойдоха още преди седмица. През миналия месец Пекин предприе широкомащабни мерки, целящи ограничаване на търговията с биткойн, което доведе до известен натиск върху цените на виртуалната валута.

Неотдавнашните критики от финансовата индустрия и от регулаторните органи в Китай и Русия разтърсиха пазарите на водещата криптовалута през последните няколко седмици и доведоха до спад на цената на биткойн от нива малко под 5000 долара към 3620 долара. Подновеното рязко поскъпване на криптовалута изглежда изненада инвеститорите, които пропуснаха възможността за изгодни покупки в по-ниските нива, отбеляза в четвъртък Икбал Гандхам, управляващ директор в брокерската компания eToro UK.

Индикациите, че водещи финансови фирми на "Уолстрийт" обмислят да предложат търговия с криптовалути, вероятно също допринасят за рязкото поскъпване на биткойн. Перспективата, че Goldman Sachs може да стартира търговия с биткойн, спомага за днешното силно възходящо рали на основната криптовалута, посочи Нийл Уилсън, старши анализатор в ETX Capital, цитиран от MarketWatch.

Той добави, че изглежда има и нарастващ апетит сред инвеститорите да преразпределят част от финансовите си портфейли в биткойни като алтернатива на златото, което често се ползва със статут на инвестиция - убежище.

                                                                                                Графика на биткойн/ американски долар

Снимка

Според инвеститори и анализатори, може би е дошло време да се помисли сериозно върху това, което заяви по-рано тази седмица бившият мениджър на хедж фонд Майкъл Новограц, а именно, че цената на биткойн може да достигне и дори да надмине 10 000 долара в рамките на следващите шест месеца. В тази връзка той призна пред CNBC, че създава свой собствен фонд за криптовалути в размер на 500 млн. долара. Чувам, че стадото идва, заяви Новограц пред известната бизнес телевизия.

Друг анализатор в лицето на Наим Аслам от компанията Think Markets UK пък посочи, че има добра представа, защо биткойнът излетя в стратосферата. Ако компанията за онлайн търговия Amazon успее да въведе платформа за разплащане и с биткойн, вероятно ще бъде въпрос на време, преди и eBay да я последва, отбеляза Аслам, цитирайки слуховете, че Amazon действително обмисля да приема плащания във водещата криптовалута.

Според някои, които смятат, че слуховете са верни, Amazon може да направи подобно съобщение за разплащания с биткойн още на следващото събрание на инвеститорите на 26-и октомври, отбелязва компанията Giesbers Investments.

Според Наим Аслам, изглежда логично и най-голямата платформа за онлайн пазаруване в Азия - Alibaba да поеме по същия път. Той очаква, че до края на годината биткойнът може да поскъпне до 7000 долара, като евентуалното включване на виртуалната валута при разплащанията в сайтовете за онлайн пазаруване ще помогне за това по-нататъшно драматично поскъпване.

Още от категорията

Броят на банките в еврозоната продължава да намалява, но при подобряване на капиталовите им буфери

Общият брой на банките в еврозоната е продължил да намалява през миналата година, като в същото време капиталовите буфери на кредиторите са се подобрили, показват данни на ЕЦБ от понеделник, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл". На неконсолидирана основа, броят на кредитните институции в края на миналата година е бил 5073 в сравнение с 5474 през..

публикувано на 23.10.17 в 14:07

Бундесбанк: Индустрията ще остане основен стълб за германския икономически растеж

Икономическият растеж в Германия вероятно ще остане солиден през третото тримесечие, задвижван в най-голяма степен от превъзходните промишлени поръчки, въпреки че в същото време се наблюдава известно намаляване на строителната активност и на частното потребление, съобщава Бундесбанк в своя редовен месечен доклад, цитиран от агенция Ройтерс...

публикувано на 23.10.17 в 13:30

Юлиан Войнов: В Бюджет 2018 е заложена сериозна преразпределителна политика

От първо четене прави впечатление, въпреки че Бюджетът ще завърши с изключително висок излишък тази година (може би непостиган за последните 10 години), се планира отново да има дефицит в рамките на 1%, което означава, че доста сериозно ще бъдат увеличени разходите в бюджета и това се вижда от макрорамката и мотивите, които са посочени. Това коментира..

публикувано на 23.10.17 в 13:23

Държавата ще поеме под 1 млрд. лв. дълг през 2018-а

Повече пари за образование, здравеопазване, социалната сфера, отбрана и сигурност са заложени в Бюджет 2018 година. Това става ясно от публикувания проект на финансовата рамка. Догодина хазната ще завърши с дефицит от един процент от брутния вътрешен продукт. До един милиард лева дълг под формата на държавни ценни книжа - т.е. на вътрешния..

публикувано на 23.10.17 в 12:57
Европейски статистически институт

Евростат отчита намаляване на бюджетния дефицит и на дълга в ЕС през 2016 година

През 2016-а година правителственият дефицит и държавният дълг както в еврозоната, така и в целия ЕС, отбелязаха понижение спрямо предходната година, показват окончателни данни на Евростат. В същото време Българя е една от двете страни - членки на Европейския съюз, които приключиха миналата година с балансиран бюджет и се оказа на трето място от..

публикувано на 23.10.17 в 12:50

Дългът на България за 2016 г. е 27 322 млрд. лв., или 29,03% от БВП

Дългът на България за 2016 г. е в размер на 27.32 млрд. лв., или 29,03% от БВП, става ясно от данните на Националния статистически институт. Статистическите данни показват, че дългът на България за 2013 г. е бил 13.98 млрд. лв., за 2014 г. – 22.55 млрд. лв., за 2015 г. – 23.02 млрд. лв. През 2016 г. бюджетният дефицит на страната ни е 36 млн. лв., или..

публикувано на 23.10.17 в 12:02

Разширяване на излишъка по текущата сметка на Гърция през август заради по-високи приходи от туризъм

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се повиши през август в сравнение със същия месец на предходната година поради по-добър позитивен баланс в сферата на услугите, включващ туризма, съобщи в понеделник Гръцката централна банка. Данните показват, че през август излишъкът възлиза на 1,827 млрд. евро спрямо позитивен баланс за 1,664 млрд. евро..

публикувано на 23.10.17 в 11:50