Коалиция "Живот без тютюнев дим" ще иска забрана на рекламата на цигари

БГНЕС


Съвсем близо до много училища има места, където могат да се купят цигари, посочи в предаването "Нещо повече" Маша Гаврилова Коалиция "Живот без тютюнев дим". От коалицията представиха данни от ново изследване:

Ние сме изследвали териториалната връзка между училище и магазините, където се продават цигари в радиус от 250 метра от училищните сгради. От 87 училища, които сме проверили, в 84 има разположени в този радиус такива магазини. В 99% тютюневите изделия са изложени пред погледите на купувачите, но тревожното е, че в около 40% те са сложени до захарни изделия, закуски. Сладки напитки, т. е това, моето евентуално биха ползвали учениците. Другите 63% пък са зад касиерите, така че едно дете, независимо какво си е купило, то ще мине през касата и пак пред поглед му ще бъдат наредени всичките тези кутии. Рекламните материали, почти в 80% от случаите ги има като най-често са печатни материали, има и светлини, има и различно цветово оформление на рафтове.

Маша Гаврилова каза за какво ще настояват от коалицията:

Искаме да променим член 35 от Закона за тютюна и тютюневите изделия така, че да бъде забранена освен рекламата в местата за продажба, освен излагането на тютюневите изделия, така и външната реклама, която е по улиците и пътищата на България. Където непрекъснато се виждат едни усмихнати, успяващи, преуспели хора, които са един модел за подражание на младите

Д-р София Ангелова обясни как влияе тютюнът на децата:

Изключително тежко тютюнът влияе на детското здраве. Детският организъм все още не е доразвит. Той се развива до 25-година възраст. Точно в тази възраст той трябва да расте здрав с кислород, а не с тютюнев дим.

Ако на децата говорим за това какви болести могат да ги поразят, те от това няма да се впечатлят. Аз обикновено когато говоря на децата, на учениците, отделям внимание на красотата, защото те се стремят да бъдат красиви.


Още от категорията

Почина Валентин Плетньов

Почина директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов, съобщиха от областната болница във Велико Търново. Видният археолог беше приет преди месец в реанимацията на лечебното заведение с тежка черепно-мозъчна травма след битов инцидент. Проф. Плетньов беше в медикаментозна кома. Професор Плетньов си отиде на 55 години. Оставя след себе..

публикувано на 23.10.17 в 21:58

Тежко пострадали при катастрофа край Драгичево, пътят от София за Перник бе затворен повече от два часа

Седем души, сред тях и шофьорът, бяха ранени при катастрофа на микробус край пернишкото село Драгичево. Около 18 ч. микробусът, превозвал пътници по пътя между София и Перник, е излязъл от пътното платно и след удар в мантинелата се преобърнал в дере край пътя.  Според директора на столичния КАТ комисар Тенчо Тенев катастрофата не се дължи на..

обновено на 23.10.17 в 21:10

Тежките ученически раници - има ли решение за проблема

Петокласничка от столичното 35-то училище подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница, която е принудена да носи всеки ден до училище.  Темата, която получи широк отзвук в социалните мрежи,  коментира в ефира на "Хоризонт"  Емил Джасим , учител и образователен експерт, който каза, че раниците: Не са прекалено тежки,..

публикувано на 23.10.17 в 20:05

Злополука с един ранен при изграждане на пътен възел на АМ „Струма“

Инспекцията по труда в Благоевград е започнала спешна проверка на трудова злополука при изграждането на участък от автомагистрала „Струма“. По време на изграждане на пътен възел от лот 3.3 на магистралата, строителен работник е паднал от голяма височина. Първоначално той е бил приет в санданската болница, но заради сериозни травми днес е бил..

публикувано на 23.10.17 в 20:01

Седем души са в тежко състояние след катастрофа край Драгичево

Седем души са в тежко състояние, след като микробус се обърна в дере край пернишкото село Драгичево.Бусът е превозвал пътници от София към Перник. Движението в района е изключително затруднено. Пострадалите се извозват в пернишката и в столични болници. По предварителни данни сред тях има такива, които са в тежко състояние

публикувано на 23.10.17 в 18:47

Осъдиха Анита Мейзер на 4 години и половина затвор

Състав на Варненския окръжен съд осъди на четири години и шест месеца лишаване от свобода скандално известната мисис България  Анита Мейзер  за убийство по непредпазливост на партньора ѝ  Николай Димов  и за предлагане на подкуп от 30 000 евро на служител от МВР.  Мейзер се осъжда да изплати обезщетение в размер на 150 000 лева на роднините на..

публикувано на 23.10.17 в 18:34

Напрежение беляза протеста срещу „Солвей Соди“

Протестът на жители на село Чернево пред сградата на завода "Солвей Соди" в Девня ескалира и въпреки намесата на полицията бяха счупени стъклените врати на сградата. Недоволството е срещу намерението за изграждане на депо за неопасни отпадъци край селото, въпреки че вотът на хората на проведения през август местен референдум беше..

публикувано на 23.10.17 в 18:27