Коалиция "Живот без тютюнев дим" ще иска забрана на рекламата на цигари

БГНЕС


Съвсем близо до много училища има места, където могат да се купят цигари, посочи в предаването "Нещо повече" Маша Гаврилова Коалиция "Живот без тютюнев дим". От коалицията представиха данни от ново изследване:

Ние сме изследвали териториалната връзка между училище и магазините, където се продават цигари в радиус от 250 метра от училищните сгради. От 87 училища, които сме проверили, в 84 има разположени в този радиус такива магазини. В 99% тютюневите изделия са изложени пред погледите на купувачите, но тревожното е, че в около 40% те са сложени до захарни изделия, закуски. Сладки напитки, т. е това, моето евентуално биха ползвали учениците. Другите 63% пък са зад касиерите, така че едно дете, независимо какво си е купило, то ще мине през касата и пак пред поглед му ще бъдат наредени всичките тези кутии. Рекламните материали, почти в 80% от случаите ги има като най-често са печатни материали, има и светлини, има и различно цветово оформление на рафтове.

Маша Гаврилова каза за какво ще настояват от коалицията:

Искаме да променим член 35 от Закона за тютюна и тютюневите изделия така, че да бъде забранена освен рекламата в местата за продажба, освен излагането на тютюневите изделия, така и външната реклама, която е по улиците и пътищата на България. Където непрекъснато се виждат едни усмихнати, успяващи, преуспели хора, които са един модел за подражание на младите

Д-р София Ангелова обясни как влияе тютюнът на децата:

Изключително тежко тютюнът влияе на детското здраве. Детският организъм все още не е доразвит. Той се развива до 25-година възраст. Точно в тази възраст той трябва да расте здрав с кислород, а не с тютюнев дим.

Ако на децата говорим за това какви болести могат да ги поразят, те от това няма да се впечатлят. Аз обикновено когато говоря на децата, на учениците, отделям внимание на красотата, защото те се стремят да бъдат красиви.


Още от категорията

Бедствено положение заради ураганния вятър в Карлово и Смолян, жълт код има за цялата страна

Заради ураганния вятър общините Карлово и Смолян обявиха бедствено положение. Ураганният вятър остави къща  без покрив в смолянския квартал Райково, събори множество дървета, прекъсна електрозахранването в десетки смолянски села. Шофьори са заседнали в преспите по пътя за село Мугла, каза заместник-кметът на Смолян Марияна Цекова: В момента..

обновено на 18.01.18 в 15:04
Бриджит Бардо през 2004 г.

Бриджит Бардо нахока актриси, търсещи публичност като жертви на секстормоз

Филмовата легенда Бриджит Бардо атакува движението #MeToo, като посочи, че актрисите в него, които се оплакват от сексуален тормоз просто търсят публичност, предаде АФП. Огромното мнозинство от тях са двулични и нелепи , заявява тя пред френското списание „Пари мач“. Много от актрисите се задяват с продуцентите, за да получат роля. И..

публикувано на 18.01.18 в 15:03

Виртуалното пространство е проекция на живота, който водим

Продължаваме поредицата на Радиоприемница за компетенциите по отношение на новите технологии. Днес акцентираме на това, как най-малките могат да придобият базови умения за ползване на интернет, и то ефективно и безопасно, как те могат да станат активни и съзнателни потребители на новите технологии, да запазват самоличността си, без да изтичат техни..

публикувано на 18.01.18 в 14:57

Хлебната терапия обединява обикновените хора и тези в неравностойно положение

През годините проектът „Хлебната къща“ се доказа като уникален и успешен модел на социално-културен център, който приобщава различни етнически, групи и хора със специфични потребности. Хлябът е средство, което обединява и сближава хората, смята екипът на Хлебната къща в София. Сандра Топалска разказва, че хлебните терапии променят ежедневието на..

публикувано на 18.01.18 в 14:41

Как ще се промени след 2019 година начинът, по който се преподава Комунизмът в училищата

От 2019 година историята на България в периода 1944 до днес ще се преподава по различен метод.  Историкът професор Евелина Келбечева от Американския университет - член на Управителния съвет на фондация „Истина и памет“ и част от гражданската петиция за необходимостта от изучаването на тоталитарния режим на БКП в училище още от 2013 година, обясни..

публикувано на 18.01.18 в 14:16

33 души бяха арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия

33 души бяха арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия, а други 21 се разследват, предадоха световните агенции.  Атакуваната група е обвинена в това, че контролирала в Европа транспорта на стоки, направени в Китай или от китайци в Италия.  Операцията, наречена "китайски камион", е част от разследване, започнало през 2011 г...

публикувано на 18.01.18 в 14:09

Спрени са учебните занятия в 60 училища в страната

Спрени са учебните занятия в 60 училища в страната, съобщиха от Министерството на образованието. Причините са лоши метеорологични условия, влошена пътна обстановка, повреди в отоплителната инсталация, прекъснато електрозахранване или висока заболеваемост.  Учебният процес е спрян в 40 училища в Перник за 18-и и 19-и януари заради обявената там грипна..

публикувано на 18.01.18 в 13:59