Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиция "Живот без тютюнев дим" ще иска забрана на рекламата на цигари

Снимка: БГНЕС


Съвсем близо до много училища има места, където могат да се купят цигари, посочи в предаването "Нещо повече" Маша Гаврилова Коалиция "Живот без тютюнев дим". От коалицията представиха данни от ново изследване:

Ние сме изследвали териториалната връзка между училище и магазините, където се продават цигари в радиус от 250 метра от училищните сгради. От 87 училища, които сме проверили, в 84 има разположени в този радиус такива магазини. В 99% тютюневите изделия са изложени пред погледите на купувачите, но тревожното е, че в около 40% те са сложени до захарни изделия, закуски. Сладки напитки, т. е това, моето евентуално биха ползвали учениците. Другите 63% пък са зад касиерите, така че едно дете, независимо какво си е купило, то ще мине през касата и пак пред поглед му ще бъдат наредени всичките тези кутии. Рекламните материали, почти в 80% от случаите ги има като най-често са печатни материали, има и светлини, има и различно цветово оформление на рафтове.

Маша Гаврилова каза за какво ще настояват от коалицията:

Искаме да променим член 35 от Закона за тютюна и тютюневите изделия така, че да бъде забранена освен рекламата в местата за продажба, освен излагането на тютюневите изделия, така и външната реклама, която е по улиците и пътищата на България. Където непрекъснато се виждат едни усмихнати, успяващи, преуспели хора, които са един модел за подражание на младите

Д-р София Ангелова обясни как влияе тютюнът на децата:

Изключително тежко тютюнът влияе на детското здраве. Детският организъм все още не е доразвит. Той се развива до 25-година възраст. Точно в тази възраст той трябва да расте здрав с кислород, а не с тютюнев дим.

Ако на децата говорим за това какви болести могат да ги поразят, те от това няма да се впечатлят. Аз обикновено когато говоря на децата, на учениците, отделям внимание на красотата, защото те се стремят да бъдат красиви.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени