Клиниката за онкоболни деца в УМБАЛ "Царица Йоанна" получи специализирана апаратура като дарение от кампания на БПЦ

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Три помпи за регулиране на вливките получи клиниката за онкоболни деца в Университетската болница за активно лечение "Царица Йоанна". Парите са събрани от дарителска кампания "Деца рисуват за деца", организирана от Българската православна църква. 
Дарените 3 специализирани апарата ще улеснят работата на лекарите, обясни професор д-р Добрин Константинов - национален консултант по детска хематология и онкология: 

Чрез такива датчици много точно се определя скоростта на вливане на лекарството и нашата работа не може без това. Ловчанският митрополит Гавриил - ръководител на културно-просветния отдел при Светия синод, разказва как започва инициативата за дарителството: 
Преди 4 години започнахме един национален конкурс. Темата е "Възкресение Христово". Тъй като за тези четири години се събраха доста творби, ние решихме как да постъпим - искахме разрешение от родителите и децата, дали можем да използваме с благородна кауза техните творби. 
Още от категорията

Бедствено положение заради ураганния вятър в Карлово и Смолян, жълт код има за цялата страна

Заради ураганния вятър общините Карлово и Смолян обявиха бедствено положение. Ураганният вятър остави къща  без покрив в смолянския квартал Райково, събори множество дървета, прекъсна електрозахранването в десетки смолянски села. Шофьори са заседнали в преспите по пътя за село Мугла, каза заместник-кметът на Смолян Марияна Цекова: В момента..

обновено на 18.01.18 в 15:04
Бриджит Бардо през 2004 г.

Бриджит Бардо нахока актриси, търсещи публичност като жертви на секстормоз

Филмовата легенда Бриджит Бардо атакува движението #MeToo, като посочи, че актрисите в него, които се оплакват от сексуален тормоз просто търсят публичност, предаде АФП. Огромното мнозинство от тях са двулични и нелепи , заявява тя пред френското списание „Пари мач“. Много от актрисите се задяват с продуцентите, за да получат роля. И..

публикувано на 18.01.18 в 15:03

Виртуалното пространство е проекция на живота, който водим

Продължаваме поредицата на Радиоприемница за компетенциите по отношение на новите технологии. Днес акцентираме на това, как най-малките могат да придобият базови умения за ползване на интернет, и то ефективно и безопасно, как те могат да станат активни и съзнателни потребители на новите технологии, да запазват самоличността си, без да изтичат техни..

публикувано на 18.01.18 в 14:57

Хлебната терапия обединява обикновените хора и тези в неравностойно положение

През годините проектът „Хлебната къща“ се доказа като уникален и успешен модел на социално-културен център, който приобщава различни етнически, групи и хора със специфични потребности. Хлябът е средство, което обединява и сближава хората, смята екипът на Хлебната къща в София. Сандра Топалска разказва, че хлебните терапии променят ежедневието на..

публикувано на 18.01.18 в 14:41

Как ще се промени след 2019 година начинът, по който се преподава Комунизмът в училищата

От 2019 година историята на България в периода 1944 до днес ще се преподава по различен метод.  Историкът професор Евелина Келбечева от Американския университет - член на Управителния съвет на фондация „Истина и памет“ и част от гражданската петиция за необходимостта от изучаването на тоталитарния режим на БКП в училище още от 2013 година, обясни..

публикувано на 18.01.18 в 14:16

33 души бяха арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия

33 души бяха арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия, а други 21 се разследват, предадоха световните агенции.  Атакуваната група е обвинена в това, че контролирала в Европа транспорта на стоки, направени в Китай или от китайци в Италия.  Операцията, наречена "китайски камион", е част от разследване, започнало през 2011 г...

публикувано на 18.01.18 в 14:09

Спрени са учебните занятия в 60 училища в страната

Спрени са учебните занятия в 60 училища в страната, съобщиха от Министерството на образованието. Причините са лоши метеорологични условия, влошена пътна обстановка, повреди в отоплителната инсталация, прекъснато електрозахранване или висока заболеваемост.  Учебният процес е спрян в 40 училища в Перник за 18-и и 19-и януари заради обявената там грипна..

публикувано на 18.01.18 в 13:59