Рязко понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 243 хиляди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи по-силно от очакваното през последната седмица, отразявайки отслабването на негативния ефект от ураганите "Харви", "Ирма" и „Мария“, които преди време връхлетяха някои американски щати.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 7-и октомври се понижиха с 15 000 до 243 000 при прогноза на финансовите пазари за тяхно малко по-скромно понижение до 250 000, показва проучване на Департамента по труда.

Трябва да се има предвид, че молбите за помощи при безработица нараснаха рязко през миналия месец, достигайки пик от 298 хиляди в началото на септември в резултат на закриването на работни места, след като ураганът "Харви" засегна тежко щатите Тексас и Луизиана. Последва ново тяхно повишение, след като последвалите урагани "Ирма" и "Мария" удариха част от югоизточните региони на страната, повлиявайки негативно на заявките за социални помощи при безработица в щатите Флорида, Джорджия, Пуерто Рико и Вирджинските острови.

Въпреки това неотдавнашно повишение, заявките остават под важното ниво от 300 000 за 136-та поредна седмица, като това представлява най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила, молбите за помощи при безработица пък остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Молбите за помощи на четириседмична осреднена база се понижиха с 9 500 до 257 500 за седмицата до 7-и октомври, след като през месец август те бяха в размер на едва 236 750 броя, достигайки най-ниско ниво от май насам, когато те се понижиха до най-ниско ниво от април 1973 година насам от 235 500 броя.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 30-ти септември пък се понижиха с цели 32 000 до 1,889 млн. броя, достигайки най-ниско ниво от декември 1973 година насам. Така молби за помощи при безработица удариха не само 44-годишно дъно, но остават за 26-а поредна седмица трайно под важната бариера от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно също през далечната 1973-1974 година.

Трябва да се има предвид, че оповестените в края на миналата седмица данни на Департаментът по труда показаха намаляване на нивото на безработица в САЩ през септември до близо 17-годишно дъно от 4,2% (най-ниско ниво от началото на 2001-а година). В същото време, в неселскостопанският сектор на САЩ бяха съкратени през миналия месец 33 хиляди работни места - първо тяхно понижение от септември 2010-а година като резултат на краткосрочния негативен ефект върху заетостта, дължащ се на ураганите "Харви" и "Ирма".

Още от категорията
Техническият панаир в Пловдив бе открит от вицепремиера Томислав Дончев.

Есенният технически панаир беше открит в Пловдив

74-ият Есенен технически панаир беше открит в Пловдив. Участват фирми от близо 40 държави. Те показват технологии, продукти и услуги от областта на електрониката, енергетиката и екологията, водния сектор, както и транспорта и машиностроенето, химическата и минната промишленост и автомобилната индустрия. Техническият панаир бе открит от..

обновено на 24.09.18 в 14:21
Проектът на европейските инвеститори за паркинт и ателиета във Великотърновския университет

Европейски инвеститори готови да вложат 18 млн. лв. във Велико Търново

Европейска инвестиционна група е готова да вложи 18 милиона лева в изграждането на подземен паркинг и ателиета за Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Проектът е бил представен от инвеститорите и ректора на ВТУ пред кмета и областния управител на Велико Търново. Предстоят..

публикувано на 24.09.18 в 12:46

Влизат в сила американските мита върху китайски внос

От днес влизат в сила американските допълнителни мита от 10 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара, освен вече наложените. В отговор на решението на администрацията на президента Тръмп Китай наложи действието на нови мита върху стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне..

обновено на 24.09.18 в 08:25

"Порше" окончателно се отказва от дизела

"Порше" окончателно се отказва от дизела и така ще стане първият германски производител на автомобили, решил се на тази стъпка, обяви директорът Оливер Блуме, цитиран от Франс прес. "Повече няма да има дизел при "Порше", заяви Блуме, цитиран в неделното издание на вестник "Билд". Той добави, че иска да се съсредоточи върху бензиновите и..

публикувано на 23.09.18 в 17:34

Повишение на цените при някои хранителни стоки отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища

Цените на доматите на едро са се повишили през тази седмица, отчитат от Комисията за стоковите борси и тържища. Поевтиняване има при градинските краставици и картофите. При плодовете се наблюдава поевтиняване при ябълките, докато цените на дините и гроздето са се повишили. Експертите отчитат повишение и на цените на кравето сирене, някои от..

публикувано на 23.09.18 в 16:06
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента да..

публикувано на 22.09.18 в 08:57