Рязко понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 243 хиляди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи по-силно от очакваното през последната седмица, отразявайки отслабването на негативния ефект от ураганите "Харви", "Ирма" и „Мария“, които преди време връхлетяха някои американски щати.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 7-и октомври се понижиха с 15 000 до 243 000 при прогноза на финансовите пазари за тяхно малко по-скромно понижение до 250 000, показва проучване на Департамента по труда.

Трябва да се има предвид, че молбите за помощи при безработица нараснаха рязко през миналия месец, достигайки пик от 298 хиляди в началото на септември в резултат на закриването на работни места, след като ураганът "Харви" засегна тежко щатите Тексас и Луизиана. Последва ново тяхно повишение, след като последвалите урагани "Ирма" и "Мария" удариха част от югоизточните региони на страната, повлиявайки негативно на заявките за социални помощи при безработица в щатите Флорида, Джорджия, Пуерто Рико и Вирджинските острови.

Въпреки това неотдавнашно повишение, заявките остават под важното ниво от 300 000 за 136-та поредна седмица, като това представлява най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила, молбите за помощи при безработица пък остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Молбите за помощи на четириседмична осреднена база се понижиха с 9 500 до 257 500 за седмицата до 7-и октомври, след като през месец август те бяха в размер на едва 236 750 броя, достигайки най-ниско ниво от май насам, когато те се понижиха до най-ниско ниво от април 1973 година насам от 235 500 броя.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 30-ти септември пък се понижиха с цели 32 000 до 1,889 млн. броя, достигайки най-ниско ниво от декември 1973 година насам. Така молби за помощи при безработица удариха не само 44-годишно дъно, но остават за 26-а поредна седмица трайно под важната бариера от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно също през далечната 1973-1974 година.

Трябва да се има предвид, че оповестените в края на миналата седмица данни на Департаментът по труда показаха намаляване на нивото на безработица в САЩ през септември до близо 17-годишно дъно от 4,2% (най-ниско ниво от началото на 2001-а година). В същото време, в неселскостопанският сектор на САЩ бяха съкратени през миналия месец 33 хиляди работни места - първо тяхно понижение от септември 2010-а година като резултат на краткосрочния негативен ефект върху заетостта, дължащ се на ураганите "Харви" и "Ирма".

Още от категорията
Пиер Московиси

ЕК приветства споразумението между Германия и Франция за задълбочаване на интеграцията в еврозоната

В сряда Европейската комисия приветства съвместната позиция на двете най-големи държави в еврозоната - Германия и Франция - относно ключовите елементи на една по-дълбока интеграция в региона на единната валута, като я определи като решаваща стъпка за постигане на цялостно споразумение. "Мисля, че споразумението от вчера между френския..

публикувано на 20.06.18 в 14:25
Сесилия Малмстрьом от ЕК

ЕС въвежда контрамита за вноса на американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро

В петък (22-ри юни) ще влязат в сила ответните мита на Европейския съюз, които ще засегнат вноса на американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро (за около 3,2 млрд. долара), съобщи високопоставен представител на ЕС, цитиран от агенция Франс прес. Това представлява ответна европейска мярка на наложените от администрацията на американски президент..

публикувано на 20.06.18 в 14:07

Отскок на европейските акции от триседмични дъна след временно отслабване на притесненията за търговска война

В сряда европейските акциите бележат отскок от вчерашни близо триседмични дъна, тъй като инвеститорите сякаш предпочитат да оставят временно на заден план притесненията си за търговска война между САЩ и Китай, насочвайки внимание си към заседанието на Английската централна банка (в четвъртък) и към ключовата среща на "ОПЕК+" (ОПЕК и неговите..

публикувано на 20.06.18 в 13:57

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол

Възможно е да не се стигне до консенсус за увеличаване на добива на петрол във Виена, предадоха ТАСС и Ройтерс. Техническият комитет във формат ОПЕК + не успял да постигне съгласие преди официалната среща на Организацията на страните - производителки на петрол и техните съюзници. Предложенията за увеличаване на добива на петрол, с което да се повлияе..

публикувано на 20.06.18 в 13:54
Приходите на държавната петролна компания PDVSA са намалели драстично

Работниците от петролния сектор на Венецуела бягат заради безпаричие

Хиляди работници на венецуелската държавна петролна компания компании PDVSA напускат, а мнозина – и страната заради хиперинфлацията, пише New York Times. Служителите вземат със себе си коли, оборудване, кабели – всичко, което може да се продаде и да ги компенсира за обзеценените заплати. Това влошава ситуацията за нефтодобивната компания,..

публикувано на 20.06.18 в 13:46

Разширяване на дефицита по текущата сметка на Гърция през април

Дефицитът по текущата сметка на Гърция се разшири през април спрямо годината по-рано с оглед на влошаване на търговския баланс и свиване на излишъка в сферата на услугите, съобщи в сряда Гръцката централна банка. Данните показват, че през април дефицитът по текущата сметка възлиза на 1,344 млрд. евро спрямо отрицателен баланс за доста..

публикувано на 20.06.18 в 12:31

Голяма вариация на личното потребление в ЕС през 2017 година, като в България то е с цели 45% под средното равнище на съюза

Фактическото индивидуално потребление (ФИП), което измерва материалното благосъстояние на домакинствата, изразено в стандарти на покупателната способност (СПС), варира силно през 2017 година сред отделните държави от ЕС - от 55% до 130% от средното европейски равнище, като по този показател България е на опашката с ФИП, който е с цели 45% под средното..

публикувано на 20.06.18 в 12:01