Рязко понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 243 хиляди

ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи по-силно от очакваното през последната седмица, отразявайки отслабването на негативния ефект от ураганите "Харви", "Ирма" и „Мария“, които преди време връхлетяха някои американски щати.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 7-и октомври се понижиха с 15 000 до 243 000 при прогноза на финансовите пазари за тяхно малко по-скромно понижение до 250 000, показва проучване на Департамента по труда.

Трябва да се има предвид, че молбите за помощи при безработица нараснаха рязко през миналия месец, достигайки пик от 298 хиляди в началото на септември в резултат на закриването на работни места, след като ураганът "Харви" засегна тежко щатите Тексас и Луизиана. Последва ново тяхно повишение, след като последвалите урагани "Ирма" и "Мария" удариха част от югоизточните региони на страната, повлиявайки негативно на заявките за социални помощи при безработица в щатите Флорида, Джорджия, Пуерто Рико и Вирджинските острови.

Въпреки това неотдавнашно повишение, заявките остават под важното ниво от 300 000 за 136-та поредна седмица, като това представлява най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила, молбите за помощи при безработица пък остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Молбите за помощи на четириседмична осреднена база се понижиха с 9 500 до 257 500 за седмицата до 7-и октомври, след като през месец август те бяха в размер на едва 236 750 броя, достигайки най-ниско ниво от май насам, когато те се понижиха до най-ниско ниво от април 1973 година насам от 235 500 броя.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 30-ти септември пък се понижиха с цели 32 000 до 1,889 млн. броя, достигайки най-ниско ниво от декември 1973 година насам. Така молби за помощи при безработица удариха не само 44-годишно дъно, но остават за 26-а поредна седмица трайно под важната бариера от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно също през далечната 1973-1974 година.

Трябва да се има предвид, че оповестените в края на миналата седмица данни на Департаментът по труда показаха намаляване на нивото на безработица в САЩ през септември до близо 17-годишно дъно от 4,2% (най-ниско ниво от началото на 2001-а година). В същото време, в неселскостопанският сектор на САЩ бяха съкратени през миналия месец 33 хиляди работни места - първо тяхно понижение от септември 2010-а година като резултат на краткосрочния негативен ефект върху заетостта, дължащ се на ураганите "Харви" и "Ирма".

Още от категорията

Ще поскъпне ли токът?

Токът може да поскъпне, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса, предупреди в интервю за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев. Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата..

публикувано на 11.12.17 в 07:35
Мартин Георгиев от Асоциацията на търговците на ток

М. Георгиев: Цените на тока може да тръгнат нагоре

Токът може да поскъпне, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса, обясни за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев .  Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата електроенергия извън..

публикувано на 11.12.17 в 04:40

Министри от СТО обсъждат в Буенос Айрес риболовните субсидии и интернет търговията

Министрите на търговията на страните от Световната търговска организация ще заседават от днес до сряда в Буенос Айрес, където на дневен ред ще бъдат риболовните субсидии и интернет търговията, предаде ДПА. В столицата на Аржентина търговските дипломати от 164-те страни членки на Организацията ще обсъдят въпроси, които се отнасят не само до бизнеса по..

публикувано на 10.12.17 в 01:06

Асен Асенов: Данъчната реформа в САЩ плаши европейците

В Съединените щати започва най-мащабната от 30 години данъчна реформа, която за слушателите на "Хоризонт" коментира икономистът и преподавател от университета „Джордж Вашингтон“ в американската столица д-р Асен Асенов . Ключов елемент на законовите данъчни промени, чието второто четене и последващо подписване от президента Доналд Тръмп все..

обновено на 09.12.17 в 15:43

Проф. Пол Стивънс: Ескалацията на напрежението в Близкия Изток тласка цените на петрола нагоре

Наред с казуса около Йерусалим през последната седмица, напрежението в Близкия Изток е подклаждано и от конфликта в Йемен, където продължават сблъсъците между подръжници и противници на властта. Коалиционни сили, водени от Саудитска Арабия нанасят непрекъснати удари по позиции на бойците - хути, които подкрепят бившия президент на Йемен - Али Абдула..

обновено на 09.12.17 в 15:00

Догодина се очаква да започне добивът на злато от рудника Ада тепе край Крумовград

През есента на следващата година се очаква да започне добивът на злато от рудника Ада тепе край Крумовград.  Инвестицията е на канадска компания, която вече развива дейност в Челопеч. Добивът и преработката на златосъдържащите руди ще се извършва с модерни технологии, без използване на цианиди.  В процеса ще бъдат ангажирани около 240 работници и..

публикувано на 09.12.17 в 14:19
Доналд Туск

Туск настоява за по-бързи решения за валутния съюз

В навечерието на срещата на върха на ЕС следващата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск увеличава натиска за реформа на валутния съюз, пише днес германският ежедневник „Зюддойче цайтунг“. Според изданието Туск ще настоява за решение на лидерите от евросъюза да подкрепят безспорните към този момент промени – преобразуването..

публикувано на 09.12.17 в 10:03