Рязко понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 243 хиляди

ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи по-силно от очакваното през последната седмица, отразявайки отслабването на негативния ефект от ураганите "Харви", "Ирма" и „Мария“, които преди време връхлетяха някои американски щати.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 7-и октомври се понижиха с 15 000 до 243 000 при прогноза на финансовите пазари за тяхно малко по-скромно понижение до 250 000, показва проучване на Департамента по труда.

Трябва да се има предвид, че молбите за помощи при безработица нараснаха рязко през миналия месец, достигайки пик от 298 хиляди в началото на септември в резултат на закриването на работни места, след като ураганът "Харви" засегна тежко щатите Тексас и Луизиана. Последва ново тяхно повишение, след като последвалите урагани "Ирма" и "Мария" удариха част от югоизточните региони на страната, повлиявайки негативно на заявките за социални помощи при безработица в щатите Флорида, Джорджия, Пуерто Рико и Вирджинските острови.

Въпреки това неотдавнашно повишение, заявките остават под важното ниво от 300 000 за 136-та поредна седмица, като това представлява най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила, молбите за помощи при безработица пък остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Молбите за помощи на четириседмична осреднена база се понижиха с 9 500 до 257 500 за седмицата до 7-и октомври, след като през месец август те бяха в размер на едва 236 750 броя, достигайки най-ниско ниво от май насам, когато те се понижиха до най-ниско ниво от април 1973 година насам от 235 500 броя.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 30-ти септември пък се понижиха с цели 32 000 до 1,889 млн. броя, достигайки най-ниско ниво от декември 1973 година насам. Така молби за помощи при безработица удариха не само 44-годишно дъно, но остават за 26-а поредна седмица трайно под важната бариера от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно също през далечната 1973-1974 година.

Трябва да се има предвид, че оповестените в края на миналата седмица данни на Департаментът по труда показаха намаляване на нивото на безработица в САЩ през септември до близо 17-годишно дъно от 4,2% (най-ниско ниво от началото на 2001-а година). В същото време, в неселскостопанският сектор на САЩ бяха съкратени през миналия месец 33 хиляди работни места - първо тяхно понижение от септември 2010-а година като резултат на краткосрочния негативен ефект върху заетостта, дължащ се на ураганите "Харви" и "Ирма".

Още от категорията

Солиден ръст на бизнес активността в САЩ в началото на годината

През февруари промишлената активност в САЩ се ускори до близо три и половина годишен връх, а активността в сферата на услугите достигна шестмесечен пик, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit, което е знак за солиден подем на водещата световна икономика в началото на годината. Индексът PMI, измерващ активността в..

публикувано на 21.02.18 в 17:51

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ без право да изкупува и преработва тютюн у нас

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ вече няма право да извършва промишлена обработка на тютюн в България. Това е вторият отнет лиценз на дружеството заради дългове към тютюнопроизводителите. За срок от три години се отнема  разрешението на фирмата за промишлена преработка на тютюн, реши на редовното си заседание Министерският съвет. Причината е..

публикувано на 21.02.18 в 17:34
Йенс Вайдман

Германските социалдемократи ще подкрепят кандидатурата на Йенс Вайдман за нов шеф на ЕЦБ

Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) ще подкрепи решението на десницата на канцлера Ангела Меркел да подкрепи кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка, съобщава в сряда немският седмичник "Die Welt". Изданието цитира неназовани правителствени източници, които са..

публикувано на 21.02.18 в 16:47

Продължава бюрократичният хаос около Търговския регистър

След хаоса, който депутатите създадоха с декларациите за липсата на задължения от работодателите към служителите, сега проблем в Търговския регистър предизвикват промени в Закона за счетоводството. След като БНР информира за невъзможността да се прехвърлят и продават фирми заради удостоверение, което никой не издаваше и от това последваха..

публикувано на 21.02.18 в 15:56

Доларът продължава да укрепва позициите си преди стенограмата от заседанието на Фед

В сряда щатският долар продължава добрата си възходяща корекция от тригодишните дъна, достигнати в края на предходната седмица, намирайки подкрепа от по-високата доходност на американските държавни облигации преди очакваната с повишено внимание стенограма от януарското заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч. наше време). Ако американските..

публикувано на 21.02.18 в 15:36

Понижение на европейските акции след по-слаби от очакваното данни за бизнес активността в еврозоната

В сряда европейските фондови борси се оцветиха в червено, следвайки вчерашното негативно представяне на Уолстрийт. Инвеститорите бяха изненадани и от малко по-слаби от очакваното данни на агенция Markit за промишлената и активността в сферата на услугите на Франция, Германия и в цялата еврозона през февруари. И трите основни американски фондови..

публикувано на 21.02.18 в 14:15

КЕВР ще опита да задържи цените на тока и парното за бита непроменени до 30 юни

Енергийният регулатор ще направи всичко възможно цените на тока и парното за бита да не се променят до 30-и юни. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов . Той очаква поевтиняване на природния газ от 1-ви април, но конкретни разчети ще се правят, след като държавният доставчик "Булгаргаз" внесе своето..

публикувано на 21.02.18 в 14:14