Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 243 хиляди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи по-силно от очакваното през последната седмица, отразявайки отслабването на негативния ефект от ураганите "Харви", "Ирма" и „Мария“, които преди време връхлетяха някои американски щати.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 7-и октомври се понижиха с 15 000 до 243 000 при прогноза на финансовите пазари за тяхно малко по-скромно понижение до 250 000, показва проучване на Департамента по труда.

Трябва да се има предвид, че молбите за помощи при безработица нараснаха рязко през миналия месец, достигайки пик от 298 хиляди в началото на септември в резултат на закриването на работни места, след като ураганът "Харви" засегна тежко щатите Тексас и Луизиана. Последва ново тяхно повишение, след като последвалите урагани "Ирма" и "Мария" удариха част от югоизточните региони на страната, повлиявайки негативно на заявките за социални помощи при безработица в щатите Флорида, Джорджия, Пуерто Рико и Вирджинските острови.

Въпреки това неотдавнашно повишение, заявките остават под важното ниво от 300 000 за 136-та поредна седмица, като това представлява най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила, молбите за помощи при безработица пък остават в едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Молбите за помощи на четириседмична осреднена база се понижиха с 9 500 до 257 500 за седмицата до 7-и октомври, след като през месец август те бяха в размер на едва 236 750 броя, достигайки най-ниско ниво от май насам, когато те се понижиха до най-ниско ниво от април 1973 година насам от 235 500 броя.

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 30-ти септември пък се понижиха с цели 32 000 до 1,889 млн. броя, достигайки най-ниско ниво от декември 1973 година насам. Така молби за помощи при безработица удариха не само 44-годишно дъно, но остават за 26-а поредна седмица трайно под важната бариера от 2,00 милиона броя – нещо, което се беше случило за последно също през далечната 1973-1974 година.

Трябва да се има предвид, че оповестените в края на миналата седмица данни на Департаментът по труда показаха намаляване на нивото на безработица в САЩ през септември до близо 17-годишно дъно от 4,2% (най-ниско ниво от началото на 2001-а година). В същото време, в неселскостопанският сектор на САЩ бяха съкратени през миналия месец 33 хиляди работни места - първо тяхно понижение от септември 2010-а година като резултат на краткосрочния негативен ефект върху заетостта, дължащ се на ураганите "Харви" и "Ирма".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна