Експертният екологичен съвет към МОСВ одобри Източния вариант за изграждането на АМ "Струма"

БГНЕС

Трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле ще бъде реализирано по така наречения "полуизточен" вариант, който използва сега съществуващия път Е-79 в посока Кулата и изграждане на ново трасе в посока София на изток от дефилето. Това реши на заседанието си Висшият екологичен експертен съвет към МОСВ.  

Докладите по ОВОС и Оценката за съвместимост преминаха през последното препятствие. Членовете на Висшия екологичен експертен съвет са взели предвид всички становища, позиции и възражения от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти, изготвили докладите. В заседанието са участвали и представители на неправителствени организации. Решението – ВЕЕС одобрява: Източен вариант Г 10.50 на лот 3.2 на АМ "Струма" в отсечката Симитли – Кресна, като са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда и защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

Председателят на АПИ Дончо Атанасов е категоричен, че компромис с природата не е направен:

Законът по ОВОС е доста рестриктивен в тези неща, защото там са защитени територии. 

Проектът е много добре структуриран. Има шест пътни възли! Има връзки до всички общински пътища. Рехабилитираме ги, ще ги поддържаме през сезоните, особено през зимата, така че алтернативни трасета ще има.

В 14-дневен срок министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да потвърди или не решението на ВЕЕС. 

Още от категорията
Европейски статистически институт

Евростат: Намаляване на държавния дълг в ЕС и в България през второто тримесечие на 2017 година

Държавният дълг в целия Европейски съюз и в частност в еврозоната се понижи като процент от БВП през второто тримесечие на настоящата година, показват данни на Евростат. Нивото на държавния дълг в България също бележи понижение както спрямо първото тримесечие, така и на годишна база (спрямо второто тримесечие на 2016-а година) и остава сред..

публикувано на 24.10.17 в 14:03
Симеон Дянков

Симеон Дянков: Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи

Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи благодарение на европейската икономика. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Симеон Дянков , бивш министър на финансите: Някои от обещанията на това правителство, а и на предишни правителства се изпълняват в този Бюджет. В системата на средното..

публикувано на 24.10.17 в 13:59

Министерството на финансите преотвори емисия 7,5-годишни държавни ценни книжа

85 млн. лева дълг бяха поети под формата на държавни ценни книжа от Министерството на финансите.  Финансовото министерство преотвори емисията от 7,5-годишни облигации, която бе пусната на 27 септември тази година.  Среднопретеглената доходност е 0,42 %, което е по-ниско спрямо първия аукцион за емисията. Това означава, че държавата ще плати..

публикувано на 24.10.17 в 13:50

Известно забавяне на бизнес активността в еврозоната през октомври

Икономиката на еврозоната изглежда губи част от солидния си растежен импулс, навлизайки в последното тримесечие на годината, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit сред 5 хиляди европейските мениджъри. Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през октомври до 55,9 пункта от 56,7 пункта през..

публикувано на 24.10.17 в 13:20
Гонзало Кортазар

Caixabank: Каталунската криза оказва известно негативно влияние върху банковите депозити

Политическата криза между централното правителство на Испания и областта Каталуния има "умерено отрицателно" влияние върху депозитите, посочи във вторник главният изпълнителен директор на Caixabank - Гонзало Кортазар, цитиран от Ройтерс. Кортазар добави, че всяко едно изтичане на депозити би трябвало да обърне негативната си посока, въпреки..

публикувано на 24.10.17 в 12:28

Банките от еврозоната очакват нарастване на кредитирането през настоящото тримесечие

Делът на банките в еврозоната, които очакват нарастване на търсенето на кредити през настоящото тримесечие, се е увеличил, показват данни на ЕЦБ във вторник, които предполагат продължаване на доброто темпо на растеж на европейската икономика, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Тримесечното проучване на Централната банка също така отчита, че..

публикувано на 24.10.17 в 12:03

Слабо понижение на бизнес доверието във Франция през октомври

Бизнес климатът във Франция отслабна леко през октомври, но остава точно под неговия 6-годишен връх, достигнат през предходния месец, показва последно проучване на френската официална статистика Insee. Подобрение отбелязват доверието в сектора търговия на дребно и в строителството, стабилизация за трети пореден месец в промишлената индустрия и..

публикувано на 24.10.17 в 11:00