Статуетки получиха близки на донорите за тази година в област Велико Търново

Снимка: БГНЕС
Статуетки звезди получиха близки на седемте донори за тази година в област Велико Търново. Близо 2800 българи писмено са декларирали, че не искат да бъдат донори след смъртта си, а интернет се е превърнал в магазин за човешки органи. Офертите за продажба на бъбрек са от 8 хиляди до 60 хиляди евро. У нас повече от 1100 души чакат да получат орган. Най-много са чакащите за бъбрек – над 1000.

Атанас Стоянов Атанасов от Лясковец, който преди 3 години получава сърце, казва, че е имал редкия късмет да чака малко – 2 месеца. За хората, които са позволили това да се случи, той казва:

Просто искам да ги прегърна. Втори живот. Не знам как да им благодаря. Трябва много да се говори за това донорство, Хората трябва да знаят какво е.

Трансплантацията е сериозно изпитание и за семействата на донорите, защото трябва да проявят качества като жертвоготовност, състрадателност и великодушие, вземайки решение да дарят органите на своя близък. Как се взема това решение, разказва Илияна Данева, която през януари губи баща си:

Вече всичко е изгубено, а щом можем да помогнем на друг човек, според мен това беше най-доброто решение Знам, че не е лесно, но в такъв момент най-доброто, което човек може да реши, според мен беше това.

Според д-р Сибила Маринова – началник на реанимацията и координатор по донорството в Търновската болница в България вече се заражда култура по донорство, но продължаваме да сме на опашката, защото все още има какво да се работи:

Смятам, че хората трябва да имат избор, защото в момента законодателството е такова, че приживе човек може да даде само отказа си. Първо, трябва да се промени законодателството, така че приживе хората да могат да дават и своето съгласие.

Още от категорията

Евродепутатът Андрей Ковачев с категорично възражение срещу антибългарска обява в сръбско училище

Евродепутатът Андрей Ковачев реагира срещу обява на училище от сръбския град Сурдулица за литературен и артистичен конкурс, в който ученици трябва да пишат срещу „българските злодейства през Първата световна война”: "Категорично  протестирам срещу опита да бъде използван такъв говор на омразата срещу България, срещу българите, да се манипулира..

обновено на 26.04.18 в 19:53

Пореден протест срещу строителството в Пирин

Природозащитници отново се събраха на протест срещу строителството в Пирин.  Основното искане на протестиращите е да се отмени решението на правителството за промяна в Плана за управление на Националния парк "Пирин".  Днес коалицията "За да остане природа в България" спечели на първа инстанция дело във Върховния административен съд  срещу решение..

публикувано на 26.04.18 в 19:52
Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров проведоха среща с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция.

Борисов, Цачева и Цацаров по казуса "Желяз Андреев": Правата на българските граждани ще бъдат защитавани

Правителството ще се ангажира с финансовите разходи за евентуален съдебен процес в САЩ срещу Желяз Андреев и другите четирима българи, чието екстрадиране бе поискано по обвинения за нарушаване на търговското ембарго срещу Сирия. Това заяви самият Борисов след днешната му среща със засегнтите, на която присъстваха  министърът на правосъдието Цецка..

обновено на 26.04.18 в 19:34
Иванчева и Петрова на влизане в залата на съда

Иванчева, Петрова и Дюлгеров остават за постоянно в ареста, реши апелативният съд

Специализираният апелативен съд остави в ареста и тримата задържани по корупционната афера "Младост" – това са кметът на столичния район Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.  Съдът изцяло подкрепи обвинителната теза, че са събрани достатъчно данни, че тримата са изнудвали бизнесмена..

обновено на 26.04.18 в 19:22

Юзеирови получиха условни присъди за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България

Шуменският районен съд постанови условни присъди, глоби и обществено порицание за братята Росен и Атанас Йорданови, познати като Юзеирови. Двамата бяха съдени за проповядване на национална, етническа и религиозна омраза към България.  Присъдите бяха  прочетени в отсъствие на братята Юзеирови  - Росен и Атанас Йорданови, тъй като от години живеят в..

публикувано на 26.04.18 в 18:50

Васил Мадолев: Все още има притеснения за живота на трите мечетата, намерени край с. Барутин

В началото на месец май, трите мечета, които бяха намерени край доспатското село Барутин, ще бъдат изпратени в Център за диви животни в Гърция. Въпреки усилията на органите и на местните хора да намерят следи от изчезналата майка, тя все още не е намерена. Има голяма вероятност, въпреки че ще бъдат отглеждани в Център в Гърция, след това..

публикувано на 26.04.18 в 18:34
Генералният директор на БНР Александър Велев (в центъра) изрази солидарност с протестите на творците, които започнаха в началото на седмицата.

Менда Стоянова: Музикалните състави на БНР да излязат от структурата на обществената медия и техен принципал да стане МК

Музикалните състави на БНР да излязат от структурата на обществената медия и техен принципал да стане Министерството на културата. Това предложи председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова на проведеното днес заседание на комисията по културата и медиите, която обсъди проблема с ниските заплати на..

обновено на 26.04.18 в 18:26