Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Франк: Обществените медии трябва да разработят нови услуги, за да отговорят на очакванията на хората

Снимка: Лора Търколева
За да се развиват обществените медии, трябва да имат устойчиво финансиране, както и да разчитат на добра регулаторна рамка. Мнението е на Никола Франк, която завежда брюкселския офис на Европейския съюз за радио и телевизия. Франк участва в 14-ата Правна асамблея на съюза, а домакин на събитието е БНР. Франк обясни трябва ли обществените медии да се учат от мрежи като Фейсбук, за да работят за по-подкрепящи и по-включващи общества:
 

Обществените медии днес се състезават с много глобални играчи. Разбира се, става дума за Гугъл и Фейсбук. Ясно е, че младите хора достигат до информацията, въобще до различните видове съдържание чрез новите социални медии. Така че, да, обществените медии трябва да се промяна и да въвеждат иновации, трябва да развиват нови услуги, които да отговарят на очакванията на младите. Някои от членовете ни вече си сътрудничат с интернет гиганти като Фейсбук. Не знам дали това винаги е необходимо, но пък те могат да разработят услуги в отговор на очакванията на хората. Затова обществените медии трябва да се обновяват, както и да имат нужното финансиране, за да инвестират в иновации, а то е проблемно в много страни.

Никола Франк коментира и въпроса за фалшивите новини:

Същевременно покрай новите платформи се създават много нови проблеми. Ключовото модерно словосъчетание, което всички сме чували, е "фалшиви новини". Те не са ново явление, дезинформация или пропаганда винаги са съществували, но чрез социалните медии фалшивите новини достигат до хората по целия свят много бързо, така че влиянието им може да бъде и по-голямо.

Тя отбеляза и проблема с регулациите:

Това, което се обсъжда сега на европейско ниво, е как новите играчи в полето на социалните медии, но и други, да бъдат обхванати от регулациите ни. Нещо, което до момента важеше само за традиционните медии. И въпросът тук е каква е отговорността. Отговорни ли са новите медии за това, което се случва на платформите им, както останалите са отговорни за редакционното съдържание, Ако приемем че е така, то социалните медии със сигурност трябва да бъдат обхванати от законовите регулации, прилагани на останалите.

Интервюто на Лора Търколева с Никола Франк можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна