Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 достигна броят на загиналите при бушуващите от неделя насам горски пожари в Северна Калифорния

| обновено на 13.10.17 в 05:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават усилията на хилядите мобилизирани пожарникари за овладяването на горските пожари в Северна Калифорния, бушуващите от неделя насам. 

По данни на вестник "Вашингтон поуст", огнената стихия е отнела живота на 31 души, а близо 400 души са обявени за безследно изчезнали.

Въпреки че за разпространението на огъня спомагат сухите ветрове, противопожарните екипи отбелязват напредък, заяви Бари Биърман – шеф на пожарната в Напа:

Ние също така сме изправени и пред трудности, тъй като на места огънят се разраства в различни посоки. Поради тази причина се наложиха и евакуации, като тази в района на окръг Сонома, където все още срещаме трудности с пламъците, но се опитваме да ги потушим.

За момента пожарът е успешно овладян от два фронта, като и днес приоритет за нас е безопасността на хората. Все пак пожарните екипи отбелязват някакъв напредък, подчерта и Белия Рамос – председател на управителния съвет на окръг Напа. 

Съществува обаче вероятност заради ветровете пламъците да достигнат град Калистога. За да спрат разпространението на пламъците, противопожарните екипи са изкопали просеки в района на Напа. Превантивно кметът на града Крис Канинс разпореди задължителна евакуация, както и подчерта, че присъствието тук е не е желателно. Ако някой остане, то е на негова отговорност. 

От неделя насам пламъците в Северна Калифорния успяха да прогонят хиляди от домовете им в целия щат, както и изпепелиха над 3500 постройки и над 77 хиляди хектара земеделска земя. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна