Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България подкрепя изграждането на Южния газов коридор

Директни полети от Баку до София започват от 1 януари

| обновено на 13.10.17 в 15:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Добрият политически диалог е доказателство за добрите отношения между България и Азербайджан. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев. Радев е на официално посещение в Азербайджан, на което трябва да бъдат обсъдени политическите отношения и икономическото сътрудничество между двете страни.

България потвърди подкрепата си за Южния газов коридор, където Азербайджан има ключова роля и благодарение на който страната ни очаква по 1 милиард кубически метра азерски природен газ годишно от 2020 година. Президентът заяви:

Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърждаваме подкрепата си за Южния газов коридор, където Азербайджан има ключово значение, така че да имаме реална диверсификация в Южна и Централна Европа за източници и маршрути на доставка на газ. 

Значението на Южния газов коридор подчерта и президентът на Азербайджан Илхам Алиев:
Финансовият елемент на този проект е 40 милиарда долара. В него участват седем страни. Сред тях е и Азербайджан, който разполага с огромни количества газ в находището "Шах Дениз". От това находище газ ще постъпва в България. С това ще допринесем за енергийната сигурност и безопасност на страната ви.
СнимкаАзербайджан е готова да работи за разширяване на мрежата от бензиностанции в България, допълни Радев:

Република Азербайджан със своите високи инвестиционни и технологични възможности в областта на енергетиката е готова да работи съвместно с България за газифициране. 

Двамата президенти се договориха за директна въздушна линия между София и Баку:
Информирах президента, че в рамките на неговото посещение наредихме на Националната авиокомпания на Азербайджан да организира преки полети Баку - София.
Това се очаква още от догодина, посочи Радев:
Още от 1-ви януари следващата година. Това съвпада и с поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка България потвърждава и своята подкрепа към Република Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с Европейския съюз. България подкрепя усилията на Европейския съюз за източното партньорство, за превръщането на този регион в стабилен, сигурен и проспериращ.
Преди това държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев се обърна към президента с думите:
България за нас е много близък партньор и приятелска страна. Сътрудничим си активно в международни организации. Визитата Ви показва, че сме близки държави и сътрудничеството ни ще продължи успешно.
Радев ще се срещне също с премиера на Азербайджан и със заместник-председателя на парламента.
Посещението на държавния глава ще продължи до събота.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна