Румен Радев: България подкрепя изграждането на Южния газов коридор

Директни полети от Баку до София започват от 1 януари
| обновено на 13.10.17 в 15:24
ЕПА/БГНЕС
Добрият политически диалог е доказателство за добрите отношения между България и Азербайджан. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев. Радев е на официално посещение в Азербайджан, на което трябва да бъдат обсъдени политическите отношения и икономическото сътрудничество между двете страни.

България потвърди подкрепата си за Южния газов коридор, където Азербайджан има ключова роля и благодарение на който страната ни очаква по 1 милиард кубически метра азерски природен газ годишно от 2020 година. Президентът заяви:

Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърждаваме подкрепата си за Южния газов коридор, където Азербайджан има ключово значение, така че да имаме реална диверсификация в Южна и Централна Европа за източници и маршрути на доставка на газ. 

Значението на Южния газов коридор подчерта и президентът на Азербайджан Илхам Алиев:
Финансовият елемент на този проект е 40 милиарда долара. В него участват седем страни. Сред тях е и Азербайджан, който разполага с огромни количества газ в находището "Шах Дениз". От това находище газ ще постъпва в България. С това ще допринесем за енергийната сигурност и безопасност на страната ви.
СнимкаАзербайджан е готова да работи за разширяване на мрежата от бензиностанции в България, допълни Радев:

Република Азербайджан със своите високи инвестиционни и технологични възможности в областта на енергетиката е готова да работи съвместно с България за газифициране. 

Двамата президенти се договориха за директна въздушна линия между София и Баку:
Информирах президента, че в рамките на неговото посещение наредихме на Националната авиокомпания на Азербайджан да организира преки полети Баку - София.
Това се очаква още от догодина, посочи Радев:
Още от 1-ви януари следващата година. Това съвпада и с поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка България потвърждава и своята подкрепа към Република Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с Европейския съюз. България подкрепя усилията на Европейския съюз за източното партньорство, за превръщането на този регион в стабилен, сигурен и проспериращ.
Преди това държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев се обърна към президента с думите:
България за нас е много близък партньор и приятелска страна. Сътрудничим си активно в международни организации. Визитата Ви показва, че сме близки държави и сътрудничеството ни ще продължи успешно.
Радев ще се срещне също с премиера на Азербайджан и със заместник-председателя на парламента.
Посещението на държавния глава ще продължи до събота.
Свързани новини
Румен Радев

Румен Радев призна за напрежение между него и ГЕРБ

Президентът Румен Радев заяви, че преждевременното напускане на политици на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник и важността на темата за борбата с корупцията е показателен факт, който подсилва подозренията за бойкот у..

обновено на 12.10.17 в 20:24
Още от категорията
Александър Сабанов

Александър Сабанов: Трябва да се види как ще се финансира сделката за ЧЕЗ и кой стои зад нея

Комисията, която ще проверява сделката за ЧЕЗ, се събира на първото си работно заседание, на което ще бъдат приети вътрешните правила за работата ѝ. В предаването "Преди всички" Александър Сабанов от Обединените патриоти, който е и член на..

обновено на 21.03.18 в 09:14

Делегация на Групата за приятелство Македония - България е на двудневно посещение в София

Делегация на Групата за приятелство Македония - България, водена от заместник-председателя на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски, започва двудневно посещение в България.  В сряда, гостите ще се срещнат с председателя на Народното събрание..

публикувано на 21.03.18 в 07:54

Президентът ще участва в запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста

Във втория ден от посещението си в Израел, президентът Румен Радев ще участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в мемориала "Яд Вашем".  Музейната експозиция показва оригинални снимки и експонати, запазени от оцелели..

публикувано на 21.03.18 в 07:39

Правителството решава за създаване на дружество, което да поддържа язовирите

Очаква се, на днешното редовно заседание на правителството, да бъде прието решение за създаване на държавно търговско дружество. То трябва да стопанисва и поддържа язовирите, за които общините не могат да се грижат. Ще се обсъдят и законови промени,..

публикувано на 21.03.18 в 07:18

Парламентът ще приеме правилата за избор на членове на Антикорупционната комисия

Народното събрание ще приеме правилата за избор на заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия, както и процедурни правила за провеждането на жребий за обновяване на Комисията за енергийно и водно регулиране. Съгласно закона,..

публикувано на 21.03.18 в 04:48
Сградата на ЧЕЗ Груп в Прага

Временната комисия за разследване на сделката за ЧЕЗ се събира на първото си заседание

Временната парламентарна анкетна комисия за разследване на приватизацията на ЧЕЗ и предстоящата продажба на "Инерком" се събира на първото си заседание. Комисията бе създадена по настояване на БСП и със съгласието на ГЕРБ. Тя започва работа в момент,..

публикувано на 21.03.18 в 04:38

Лиляна Павлова: Инфраструктурната свързаност на Западните Балкани ще създаде нови работни места

Инфраструктурната свързаност на държавите от Западните Балкани ще създаде нови работни места и ще даде повече възможности на бизнеса за инвестиции. Това каза министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова при връчването на годишните награди за..

публикувано на 21.03.18 в 03:29