Румен Радев: България подкрепя изграждането на Южния газов коридор

Директни полети от Баку до София започват от 1 януари

| обновено на 13.10.17 в 15:24
ЕПА/БГНЕС
Добрият политически диалог е доказателство за добрите отношения между България и Азербайджан. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев. Радев е на официално посещение в Азербайджан, на което трябва да бъдат обсъдени политическите отношения и икономическото сътрудничество между двете страни.

България потвърди подкрепата си за Южния газов коридор, където Азербайджан има ключова роля и благодарение на който страната ни очаква по 1 милиард кубически метра азерски природен газ годишно от 2020 година. Президентът заяви:

Енергетиката е областта, която ще ни свързва за много години напред и ние потвърждаваме подкрепата си за Южния газов коридор, където Азербайджан има ключово значение, така че да имаме реална диверсификация в Южна и Централна Европа за източници и маршрути на доставка на газ. 

Значението на Южния газов коридор подчерта и президентът на Азербайджан Илхам Алиев:
Финансовият елемент на този проект е 40 милиарда долара. В него участват седем страни. Сред тях е и Азербайджан, който разполага с огромни количества газ в находището "Шах Дениз". От това находище газ ще постъпва в България. С това ще допринесем за енергийната сигурност и безопасност на страната ви.
СнимкаАзербайджан е готова да работи за разширяване на мрежата от бензиностанции в България, допълни Радев:

Република Азербайджан със своите високи инвестиционни и технологични възможности в областта на енергетиката е готова да работи съвместно с България за газифициране. 

Двамата президенти се договориха за директна въздушна линия между София и Баку:
Информирах президента, че в рамките на неговото посещение наредихме на Националната авиокомпания на Азербайджан да организира преки полети Баку - София.
Това се очаква още от догодина, посочи Радев:
Още от 1-ви януари следващата година. Това съвпада и с поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка България потвърждава и своята подкрепа към Република Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с Европейския съюз. България подкрепя усилията на Европейския съюз за източното партньорство, за превръщането на този регион в стабилен, сигурен и проспериращ.
Преди това държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев се обърна към президента с думите:
България за нас е много близък партньор и приятелска страна. Сътрудничим си активно в международни организации. Визитата Ви показва, че сме близки държави и сътрудничеството ни ще продължи успешно.
Радев ще се срещне също с премиера на Азербайджан и със заместник-председателя на парламента.
Посещението на държавния глава ще продължи до събота.
Свързани новини
Румен Радев

Румен Радев призна за напрежение между него и ГЕРБ

Президентът Румен Радев заяви, че преждевременното напускане на политици на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност в понеделник и важността на темата за борбата с корупцията е показателен факт, който подсилва подозренията за бойкот у..

обновено на 12.10.17 в 20:24
Още от категорията
Кристиян Керн

Австрийските социалдемократи остават в опозиция

Австрийските социалдемократи остават в опозиция. Това стана ясно след заседание на ръководството на партията на канцлера Кристиян Керн , предава австрийската информационна агенция АПА. Керн заяви, че слуховете за продължаване на голямата коалиция с..

публикувано на 23.10.17 в 14:33

ЕС обсъжда промяна на директивата за командированите работници

Министрите на социалната политика от Европейския съюз обсъждат реформа на директивата за командированите работници. Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тайсен очаква да бъде постигнат компромис по въпроса, който доведе до напрежение..

обновено на 23.10.17 в 14:29

Плевнелиев призова за политически консенсус по време на Българското европредседателство

За политически консенсус по време на председателството на Съвета на Европейския съюз призова президентът Росен Плевнелиев (22 януари 2012 – 22 януари 2017). Той се обърна специално към настоящия държавен глава Румен Радев с апел за единство...

публикувано на 23.10.17 в 14:17

Красимир Каракачанов: Нелегалните мигранти, които влизат в страната, са много по-малко

Нелегални мигранти продължават да проникват в страната ни, но заради оградата и участието на армията в охрана на границата те са много по-малко в сравнение с предишни години. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ...

публикувано на 23.10.17 в 14:10

Проф. Л. Копринаров: Един нов призрак води броди над Европа - призракът на сепаратизма

Един нов призрак води броди над Европа, но не онзи, който знаем от преди 150 години - призракът на комунизма, а призракът на сепаратизма , каза в ефира на "Хоризонт" в коментар на актуалните предизвикателства пред европейските демокрации,..

публикувано на 23.10.17 в 14:10
Корнелия Нинова

БСП представи проекта си за алтернативен бюджет за 2018-а

Въвеждане на необлагаем минимум от 510 лева, колкото ще бъде минималната работна заплата догодина, както и прогресивно подоходно облагане предлага БСП в алтернативен бюджет за 2018 г. В проектодокумента е заложено и увеличение на обезщетението за гледане..

обновено на 23.10.17 в 13:03
Красимир Каракачанов

Заплатите на военнослужещите ще бъдат увеличени

Заплатите на военнослужещите ще бъдат увеличени. Водят се разговори за повишение на възнагражденията на полицаите. Това обяви вицепремиерът с ресор обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов : Парите ще бъдат..

публикувано на 23.10.17 в 12:06