София е домакин на годишния конгрес на Европейската либерална младеж

Ханс ван Баален: Испания трябва да приложи българския етнически модел
Снимка: Булфото
Днес София ще бъде домакин на годишния конгрес на Европейската либерална младеж (LYMEС). Участие в него вземат над 200 делегати от различни страни. За откриването на форума в страната ни пристигна председателят на партия АЛДЕ (Алианса на либералите и демократите в Европа) Ханс ван Баален. В четвъртък той се срещна с парламентарната група и ръководството на ДПС в Народното събрание. След края на разговора лидерът на европейските либерали и председателят на движението Мустафа Карадайъ дадоха кратко изявление. Двамата предупредиха, че участието на националистите в управлението на страната е опасно. Отново бе поискана оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради използването на език на омразата, а Мустафа Карадайъ дори допълни, че при отказ в нормалните демократични страни си отива цялото правителство.

В интервю за "Хоризонт" председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа Ханс ван Баален заяви, че ДПС е достойна да участва в управлението на страната. Той коментира, че Испания трябва да приложи българския етнически модел:

Вие живеете мирно, а това е много важно. Мога да дам пример и с Белгия, където живеят фламандско говорещи, френско говорещи, немско говорещи и всички те се разбират.

Цялото интервю с Ханс ван Баален можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията

Спасени са над 440 мигранти край южните брегове на Испания

Испанската агенция за спасяване на хора, които бедстват по море, съобщи, че е спасила над 440 мигранти, опитващи се да прекосят Средиземно море от Северна Африка на път за Европа, предаде Асошиейтед прес. Спасени са 447 мигранти, които са се намирали в 15 малки лодки. Повечето са били край южните брегове на Испания. По данни на ООН,..

публикувано на 23.09.18 в 19:38

Падна джакпотът от над 7 млн. лева в днешния тираж на играта "6 от 49"

Падна джакпотът от над 7 милиона лева в днешния тираж на играта "6 от 49" на Българския спортен тотализатор.  Късметлийският фиш е пуснат в Бургас и е на стойност 2,40 лв., а притежателят му става 96-ият тотомилионер у нас.

публикувано на 23.09.18 в 18:57

Една от фабриките на Миню Стайков ще възстанови работата си още тази вечер, утре и останалите две

Една от фабриките край Карнобат на бизнесмена Миню Стайков ще възстанови работата си още тази вечер, а другите две утре, реши Районният съд в Карнобат. Предприятията бяха затворени в петък след акция на агенция "Митници" и работниците организираха протести с искане за възстановяване на производствения процес. Съдебното..

обновено на 23.09.18 в 18:34

Добиви от над 5 тона ябълки от декар очакват земеделски производители от Кюстендилско

Добиви от над 5 тона ябълки от декар очакват земеделски производители от Кюстендилско. Те обаче се оплакват от липсата на пазар  за плодовете и повечето от ябълките се предават на избата на "Винпром" на ишлеме за ракия. Търсенето на ябълки е много слабо заради непознато високите добиви тази есен, каза производител от село Стенско. Той предава..

публикувано на 23.09.18 в 18:01

Папа Франциск почете паметта на жертвите на Холокоста в Литва

Папа Франциск отдаде почит на литовците, които са страдали и загубили живота си по време на нацистката и съветската окупация, съобщи Асошиейтед прес. Франциск започна втория ден от посещението си в Литва с литургия във втория по големина град Каунас, където еврейската общност е почти напълно избита по време на Втората световна война. От..

публикувано на 23.09.18 в 17:58

Любослава Аспарухова от Благоевград е новата „Мис Родопи“

Любослава Аспарухова от Благоевград е новата „Мис Родопи“ - Кралица на киселото мляко. Тя беше избрана на  четвъртия българо-китайски фестивал  в родопското село Момчиловци.  Новата Кралица на млякото получи короната от миналогодишната победителка в конкурса - Славена Георгиева, а ваучерът от 3000 лева бе връчен на победителката от Ли О Пин -..

публикувано на 23.09.18 в 17:05

Майстори на домашно приготвени печива участваха в изложбата "Зелника на Майстора" в с. Шишковци

Майстори на домашно приготвени печива от Кюстендилско, Сърбия и Македония, участваха в изложба под мотото  "Зелника на Майстора" на фолклорния фестивал "Балканска черга" в Шишковци. Произведенията бяха подредени на тъкана черга ,дълга 80 метра.  Мнозина искаха да дегустират от печивата. Цените на зелниците бяха между 15 и 20 лева. Кметът на..

публикувано на 23.09.18 в 16:29