Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на годишния конгрес на Европейската либерална младеж

Ханс ван Баален: Испания трябва да приложи българския етнически модел

Снимка: Булфото
Днес София ще бъде домакин на годишния конгрес на Европейската либерална младеж (LYMEС). Участие в него вземат над 200 делегати от различни страни. За откриването на форума в страната ни пристигна председателят на партия АЛДЕ (Алианса на либералите и демократите в Европа) Ханс ван Баален. В четвъртък той се срещна с парламентарната група и ръководството на ДПС в Народното събрание. След края на разговора лидерът на европейските либерали и председателят на движението Мустафа Карадайъ дадоха кратко изявление. Двамата предупредиха, че участието на националистите в управлението на страната е опасно. Отново бе поискана оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради използването на език на омразата, а Мустафа Карадайъ дори допълни, че при отказ в нормалните демократични страни си отива цялото правителство.

В интервю за "Хоризонт" председателят на Алианса на либералите и демократите в Европа Ханс ван Баален заяви, че ДПС е достойна да участва в управлението на страната. Той коментира, че Испания трябва да приложи българския етнически модел:

Вие живеете мирно, а това е много важно. Мога да дам пример и с Белгия, където живеят фламандско говорещи, френско говорещи, немско говорещи и всички те се разбират.

Цялото интервю с Ханс ван Баален можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени