Промените в Закона за съдебната власт, критикувани от Съюза на съдиите, бяха приети на първо четене

Евгени Будинов и Иван Вълков положиха клетва като народни представители от ГЕРБ
| обновено на 13.10.17 в 11:00
Снимка: Ивайло Михайлов
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на Специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури. Бонусите ще бъдат давани всяко тримесечие, а размерът им ще е по утвърдени от съответната колегия на ВСС правила за индивидуална оценка на резултатите, но не могат да са повече от шест основни месечни възнаграждения годишно.
С промените командироването на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи ще се прави по изключение за незаети щатни бройки, а окръжните и апелативни прокурори ще могат да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район.
Предложенията бяха внесени от седем депутати от различни политически сили, като сред тях липсват депутати от БСП.
Съюзът на съдиите изпрати остра позиция срещу текстовете още през лятото. Според браншовия съюз законът ще доведе до драстични разлики в заплащането между магистратите.

Евгени Будинов и Иван Вълков положиха клетва като народни представители от ГЕРБ. Вълков влиза на мястото на Диана Йорданова, която беше избрана за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, а Будинов заема мястото на  Антон Тодоров, чиято оставка беше приета в сряда.
Депутатите гласуваха да имат извънредно пленарно заседание във вторник, за да гласуват, на второ четене, промените в Гражданския процесуален кодекс.
Свързани новини

Иван Брегов, ИПИ: Предложените промени в Закона за съдебната власт превръщат магистратите в съдебна прислуга

Предложените промени в Закона за съдебната власт отменят достиженията на измененията в Конституцията от 2015 г. и превръщат магистратите в съдебна прислуга и ги поставят в удобство да решават дела по неправилен начин или неводени от вътрешно убеждение,..

обновено на 13.10.17 в 10:53
Още от категорията

Каракачанов призова за спокойствие по темата за приватизацията

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова към спокойствие по темата за приватизацията. Днес в Народното събрание на второ четене бяха приети промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според новите правила продажбата..

публикувано на 18.07.18 в 20:16
Промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол бяха гласувани на второ четене в парламента.

Промени в закона за приватизация противопоставиха ГЕРБ и патриотите

Продажбата на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с над 50% държавно участие, ще се извършва от Агенцията за приватизация чрез електронна платформа за продажба на имоти. Това записаха окончателно..

публикувано на 18.07.18 в 19:20
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

Москва: Лавров не е заплашвал с вето договора за новото име на Македония в ООН

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече „абсурдни“ и „глупави“ твърденията на гръцки медии, че първият дипломат на Русия Сергей Лавров е заплашвал гръцкия си колега Никос Кодзиас, че Москва ще блокира в Съвета за сигурност на..

публикувано на 18.07.18 в 18:48

Комисия на НС одобри ТОЛ системата

Транспортната комисия в Народното събрание одобри днес на първо четене промените в Закона за пътищата и въвеждането на ТОЛ системата. От началото на 2019 г. ще се въведе и електронна винетка. ТОЛ системата ще важи за превозните средства над 3,5..

публикувано на 18.07.18 в 17:26
Д-р Дечо Дечев

Парламентарната комисия одобри Дечо Дечев за шеф на НЗОК

Парламентарната здравна комисия одобри единодушно кандидатурата на Дечо Дечев за управител на Здравната каса. По време на изслушването той заяви, че една от най-важните промени, които ще предприеме, е реформа в лекарствената: "В резултат на..

публикувано на 18.07.18 в 17:04
Премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет.

Бойко Борисов уволни заместник-министър на земеделието и нареди още три уволнения в министерството

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров, съобщи днес правителствената пресслужба. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на..

обновено на 18.07.18 в 16:27

Правителството предлага нов шеф на разузнаването

Правителството предложи днес на президента на Република България да издаде указ за назначаване на досегашния заместник-председател на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов за председател на агенцията. Правителственото решение е взето,..

публикувано на 18.07.18 в 16:08