Промените в Закона за съдебната власт, критикувани от Съюза на съдиите, бяха приети на първо четене

Евгени Будинов и Иван Вълков положиха клетва като народни представители от ГЕРБ

| обновено на 13.10.17 в 11:00
Снимка: Ивайло Михайлов
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на Специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури. Бонусите ще бъдат давани всяко тримесечие, а размерът им ще е по утвърдени от съответната колегия на ВСС правила за индивидуална оценка на резултатите, но не могат да са повече от шест основни месечни възнаграждения годишно.
С промените командироването на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи ще се прави по изключение за незаети щатни бройки, а окръжните и апелативни прокурори ще могат да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район.
Предложенията бяха внесени от седем депутати от различни политически сили, като сред тях липсват депутати от БСП.
Съюзът на съдиите изпрати остра позиция срещу текстовете още през лятото. Според браншовия съюз законът ще доведе до драстични разлики в заплащането между магистратите.

Евгени Будинов и Иван Вълков положиха клетва като народни представители от ГЕРБ. Вълков влиза на мястото на Диана Йорданова, която беше избрана за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, а Будинов заема мястото на  Антон Тодоров, чиято оставка беше приета в сряда.
Депутатите гласуваха да имат извънредно пленарно заседание във вторник, за да гласуват, на второ четене, промените в Гражданския процесуален кодекс.
Свързани новини

Иван Брегов, ИПИ: Предложените промени в Закона за съдебната власт превръщат магистратите в съдебна прислуга

Предложените промени в Закона за съдебната власт отменят достиженията на измененията в Конституцията от 2015 г. и превръщат магистратите в съдебна прислуга и ги поставят в удобство да решават дела по неправилен начин или неводени от вътрешно убеждение,..

обновено на 13.10.17 в 10:53
Още от категорията
Игор Додон

Молдова отзова посланика си от Русия

Молдова изтегли посланика си от Русия, като се мотивира с „тормоз и заплахи от руските власти“. От Кишинев са поискали разяснения за няколко „инцидента“, но не са получили отговор от Москва. Затова посланик Андрей Негута е бил „отзован за консултации за..

публикувано на 18.12.17 в 21:27
Енрике Барон Креспо

Енрике Барон Креспо: Резултатът от изборите в Каталуния ще е отворен

Остават само три дни до изборите в Каталуния. Ще има ли изненади? Какво да очакваме и какви са нагласите на политически елит - това ще следим в следващите дни от гледните точки на Мадрид и Барселона. Енрике Барон Креспо е първият испански председател..

публикувано на 18.12.17 в 20:54
Мишел Барние

Мишел Барние: Председателството на България е особено важно

По време на българското председателство ще бъде изготвен проектодоговорът за бъдещите ни отношения с Великобритания. Това отговори на въпрос на "Хоризонт“ главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние , който пристига във вторник на посещение у нас...

публикувано на 18.12.17 в 20:26
Ники Хейли

САЩ блокираха резолюция на ООН срещу признаването на Ерусалим за израелска столица

Съединените щати наложиха вето на проекторезолюция на ООН, обявяваща за невалидни всякакви едностранни действия, предопределящи статута на Ерусалим. Всички останали 14 членове на Съвета за сигурност гласуваха единодушно за резолюцията, която на практика..

публикувано на 18.12.17 в 19:59

След нови стълкновения в Донбас Русия обяви, че оттегля наблюдателите си

Русия обяви, че оттегля военните си наблюдатели, които следят за съблюдаване на примирието в Източна Украйна. Министерството на външните работи в Москва обвини украинските власти, че правят работата на съвместния „Център за контрол и координация“..

публикувано на 18.12.17 в 19:52
Тома Биков

Тома Биков: В момента се чува остър тон само от страна на президента

В момента се чува остър тон само от страна на президента. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Тома Биков от ГЕРБ: Никой от нашата парламентарна група или изобщо от управляващото мнозинство не си е..

публикувано на 18.12.17 в 18:31
Юрий Асланов

Юрий Асланов: ГЕРБ и БСП увеличават предимството си пред останалите партии

ГЕРБ и БСП увеличават предимството си пред останалите партии, притегляйки към себе си все повече избиратели. В това число и от негласуващите. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Юрий Асланов от Агенция..

публикувано на 18.12.17 в 17:53