Промените в Закона за съдебната власт, критикувани от Съюза на съдиите, бяха приети на първо четене

Евгени Будинов и Иван Вълков положиха клетва като народни представители от ГЕРБ

| обновено на 13.10.17 в 11:00
Снимка: Ивайло Михайлов
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на Специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури. Бонусите ще бъдат давани всяко тримесечие, а размерът им ще е по утвърдени от съответната колегия на ВСС правила за индивидуална оценка на резултатите, но не могат да са повече от шест основни месечни възнаграждения годишно.
С промените командироването на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи ще се прави по изключение за незаети щатни бройки, а окръжните и апелативни прокурори ще могат да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район.
Предложенията бяха внесени от седем депутати от различни политически сили, като сред тях липсват депутати от БСП.
Съюзът на съдиите изпрати остра позиция срещу текстовете още през лятото. Според браншовия съюз законът ще доведе до драстични разлики в заплащането между магистратите.

Евгени Будинов и Иван Вълков положиха клетва като народни представители от ГЕРБ. Вълков влиза на мястото на Диана Йорданова, която беше избрана за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, а Будинов заема мястото на  Антон Тодоров, чиято оставка беше приета в сряда.
Депутатите гласуваха да имат извънредно пленарно заседание във вторник, за да гласуват, на второ четене, промените в Гражданския процесуален кодекс.
Свързани новини

Иван Брегов, ИПИ: Предложените промени в Закона за съдебната власт превръщат магистратите в съдебна прислуга

Предложените промени в Закона за съдебната власт отменят достиженията на измененията в Конституцията от 2015 г. и превръщат магистратите в съдебна прислуга и ги поставят в удобство да решават дела по неправилен начин или неводени от вътрешно убеждение,..

обновено на 13.10.17 в 10:53
Още от категорията

Борисов подкрепи искането на Нинова за огласяване на политиците, получавали нерегламентирано пари от КТБ

Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов подписа предложеното от Корнелия Нинова писмо за публично огласяване на имената на политиците, получавали нерегламентирано пари от КТБ. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. От пресцентъра на БСП съобщиха..

публикувано на 20.10.17 в 20:37

Една жертва и осем ранени при нападение с нож в Полша

Мъж нападна с нож посетители в търговски център в град Сталова Воля, Югоизточна Полша, съобщиха ТАСС и полски медии. 27-годишният мъж нахлул в магазина и започнал безразборно да ръга с нож купувачите. Първоначално беше съобщено за 9 ранени, някои от..

публикувано на 20.10.17 в 20:18

Нова кървава атака срещу шиити в Афганистан

Атентатор самоубиец изби най-малко 40 души в шиитска джамия в афганистанската столица Кабул тази вечер, съобщи служител от силите за сигурност, цитиран от Ройтерс. Шиитското население в Афганистан е подложено на тежки удари от началото на годината -..

публикувано на 20.10.17 в 20:14
Себастиан Курц

Себастиан Курц получи мандат да състави правителство

В Австрия мандат да състави правителство получи днес Себастиан Курц , лидерът на Австрийската народна партия, която спечели парламентарните избори в неделя. Политическите наблюдатели очакват знакови промени в страната, заяви за "Хоризонт“ Михаел Фьолкер ,..

публикувано на 20.10.17 в 18:29
Еманюел Макрон

Макрон: Уреждането на британските финансови задължения към ЕС не е дори наполовина свършено

Европейският съюз може да се съгласи да влезе в следващата фаза от преговорите за Брекзит през декември, само ако Великобритания предостави конкретни гаранции за готовността си да уреди своите финансови задължения към съюза. Така германският канцлер..

публикувано на 20.10.17 в 18:18
Община Сливен

ПП ГЕРБ - Сливен подкрепя решенията на кмета Стефан Радев

ГЕРБ в Сливен ще подкрепи кмета Стефан Радев , ако реши да поднови предложението си за повишаване на местните данъци и такси. По-рано през седмицата съветниците намалиха размера на налозите. Решението на Общинския съвет за изменение на местните данъци..

публикувано на 20.10.17 в 17:42
Красимир Каракачанов

Каракачанов поиска законови промени, за да получи армията допълнителни правомощия

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов поиска законови промени, за да получи армията допълнителни правомощия да охранява и опазва обществения ред. Министър Каракачанов обясни, че промените трябва да се обмислят и в светлината на..

публикувано на 20.10.17 в 17:10