Промените в Закона за съдебната власт, критикувани от Съюза на съдиите, бяха приети на първо четене

Евгени Будинов и Иван Вълков положиха клетва като народни представители от ГЕРБ
| обновено на 13.10.17 в 11:00
Снимка: Ивайло Михайлов
Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на Специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури. Бонусите ще бъдат давани всяко тримесечие, а размерът им ще е по утвърдени от съответната колегия на ВСС правила за индивидуална оценка на резултатите, но не могат да са повече от шест основни месечни възнаграждения годишно.
С промените командироването на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи ще се прави по изключение за незаети щатни бройки, а окръжните и апелативни прокурори ще могат да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район.
Предложенията бяха внесени от седем депутати от различни политически сили, като сред тях липсват депутати от БСП.
Съюзът на съдиите изпрати остра позиция срещу текстовете още през лятото. Според браншовия съюз законът ще доведе до драстични разлики в заплащането между магистратите.

Евгени Будинов и Иван Вълков положиха клетва като народни представители от ГЕРБ. Вълков влиза на мястото на Диана Йорданова, която беше избрана за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, а Будинов заема мястото на  Антон Тодоров, чиято оставка беше приета в сряда.
Депутатите гласуваха да имат извънредно пленарно заседание във вторник, за да гласуват, на второ четене, промените в Гражданския процесуален кодекс.
Свързани новини

Иван Брегов, ИПИ: Предложените промени в Закона за съдебната власт превръщат магистратите в съдебна прислуга

Предложените промени в Закона за съдебната власт отменят достиженията на измененията в Конституцията от 2015 г. и превръщат магистратите в съдебна прислуга и ги поставят в удобство да решават дела по неправилен начин или неводени от вътрешно убеждение,..

обновено на 13.10.17 в 10:53
Още от категорията

Европейския съвет в Брюксел ще обсъди последното развитие на отношенията ЕС-Турция, отравянето на Скрипал и американските мита

Последното развитие на отношенията ЕС-Турция, отравянето на агента Сергей Скрипал в Солзбъри, американските мита върху стоманата и алуминия ще са част от темите, които ще бъдат обсъдени на днешния ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Още..

публикувано на 22.03.18 в 04:55

Трима български евродепутати от различни политически сили получиха награди на годишната церемония „Евродепутат на годината“

Трима български евродепутати от различни политически сили получиха награди на годишната церемония „Евродепутат на годината“ в Брюксел - Андрей Ковачев, Петър Курумбашев и Илхан Кючюк. Андрей Ковачев от Европейската народна партия получи наградата..

публикувано на 22.03.18 в 03:04

Поискаха да отпадне глоба срещу кмета на Септември, за да му бъде потърсена допълнителна наказателна отговорност

Специализираната прокуратура поиска от Пазарджишкия административен съд да отпадне глоба, наложена от Държавната финансова инспекция на кмета на Септември Марин Рачев за неправомерно изразходване на 50 000 лева. С отпадането на санкцията Рачев ще..

публикувано на 21.03.18 в 21:37

Тереза Мей изрази подкрепа за разследванията срещу „Кеймбридж Аналитика“

Британският премиер Тереза Мей изрази подкрепа за разследване на дейността на "Кембридж Аналитика" - консултантската компания, оказала се в епицентъра на скандала за злоупотреба с данни от Фейсбук, предаде Ройтерс. Мей каза в парламента, че..

публикувано на 21.03.18 в 21:20

Борис Джонсън сравни Световното по футбол в Русия с Олимпийските игри през 1936 г.

Британският външен министър Борис Джонсън се съгласи днес със становището, че руският президент Владимир Путин използва Световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Адолф Хитлер използва Олимпийските игри през 1936 година. На..

публикувано на 21.03.18 в 19:59

Туск е препоръчал на европейските лидери да одобрят споразумението за преходния период по Брекзит

Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск заяви, че е препоръчал на европейските лидери да одобрят на срещата си утре и в петък в Брюксел споразумението за преходния период по Брекзит, след като са били преодолени притесненията на Испания..

публикувано на 21.03.18 в 19:46

Военното министерство подписа с руската РСК „МиГ“ за поддръжка на МиГ-29

Рамковото споразумение за интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 за 4 години на стойност 81 млн. лв, чийто изпълнител е Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“, е подписано днес, съобщи българското министерство на отбраната...

публикувано на 21.03.18 в 19:44