Деница Златева: БСП залага особено внимание върху Българското председателство на Съвета на ЕС

| обновено на 13.10.17 в 10:05
Деница Златева
Снимка: БГНЕС

БСП, като активна политическа сила и представител на левицата, залага особен акцент и внимание върху предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Деница Златева, заместник-председател на БСП:

Ние, като лява политическа партия, акцентираме и върху социално развитие, развитие на европейския социален стълб, намаляване на неравенствата не само в регионално, но и в икономическо измерение, т.нар. "кохезия". Ние имаме работна група, която много активно подготвя нашата визия и за развитието на Европа, и за това какви трябва да бъдат основните акценти по време на Българското председателство. За пореден път опровергаваме всякакви спекулации по адрес на БСП, че сме антиевропейска партия или имаме антиевропейска реторика. Ние много ясно сме си поставили като приоритет в нашата програма за този политически сезон да разработим собственото си виждане за това каква Европа искаме – дали искаме Европа на две скорости, дали да се развива в различни концентрични кръгове. Това е част от общоевропейския дебат, който се развива в рамките на политическото семейство на партията на европейските социалисти.

Трябва да следим как ще се развият отношенията между ЕС и Полша, защото Полша е основният бенефициент на средства от кохезионната политика, допълни още Златева:

Чуват се гласове, че ако продължи това неспазване на закона от страна на полското правителство, това може да даде отражение и върху целия дебат за развитие на кохезионната политика, и средствата, които се предоставят. Важно е, че тази тема е надпартийна.

Деница Златева подчерта, че от изключително значение, да се вземе решение кой ще представлява България в Съвета по общи въпроси:

Ние все още нямаме яснота кой ще представлява България в Съвета по общи въпроси, защото за първи път имаме прецедент да имаме четирима представители в Съвета по общи въпроси. Мисля, че е крайно време правителството да вземе това решение – дали ще е вицепремиерът Екатерина Захариева, която е основният ни представител, дали ще е министър Лиляна Павлова или някой друг.

Цялото интервю с Деница Златева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Каракачанов призова за спокойствие по темата за приватизацията

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова към спокойствие по темата за приватизацията. Днес в Народното събрание на второ четене бяха приети промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според новите правила продажбата на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с над..

публикувано на 18.07.18 в 20:16
Промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол бяха гласувани на второ четене в парламента.

Промени в закона за приватизация противопоставиха ГЕРБ и патриотите

Продажбата на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с над 50% държавно участие, ще се извършва от Агенцията за приватизация чрез електронна платформа за продажба на имоти. Това записаха окончателно депутатите, които гласуваха на второ четене промените в Закона за приватизация и следприватизационен..

публикувано на 18.07.18 в 19:20
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

Москва: Лавров не е заплашвал с вето договора за новото име на Македония в ООН

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече „абсурдни“ и „глупави“ твърденията на гръцки медии, че първият дипломат на Русия Сергей Лавров е заплашвал гръцкия си колега Никос Кодзиас, че Москва ще блокира в Съвета за сигурност на ООН договора за новото име на Македония. Захарова определи и като „неоснователни“ обвиненията..

публикувано на 18.07.18 в 18:48

Комисия на НС одобри ТОЛ системата

Транспортната комисия в Народното събрание одобри днес на първо четене промените в Закона за пътищата и въвеждането на ТОЛ системата. От началото на 2019 г. ще се въведе и електронна винетка. ТОЛ системата ще важи за превозните средства над 3,5 тона, обясни вносителят на промените - депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. „ТОЛ таксите - като..

публикувано на 18.07.18 в 17:26
Д-р Дечо Дечев

Парламентарната комисия одобри Дечо Дечев за шеф на НЗОК

Парламентарната здравна комисия одобри единодушно кандидатурата на Дечо Дечев за управител на Здравната каса. По време на изслушването той заяви, че една от най-важните промени, които ще предприеме, е реформа в лекарствената: "В резултат на ежегодно повишаващия се ръст на разходите, главно за тъй наречените "иновативни лекарства" се..

публикувано на 18.07.18 в 17:04
Премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет.

Бойко Борисов уволни заместник-министър на земеделието и нареди още три уволнения в министерството

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров, съобщи днес правителствената пресслужба. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на протестиращите животновъди...

обновено на 18.07.18 в 16:27

Правителството предлага нов шеф на разузнаването

Правителството предложи днес на президента на Република България да издаде указ за назначаване на досегашния заместник-председател на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов за председател на агенцията. Правителственото решение е взето, след като досегашния шеф на ДАР е Драгомир Димитров е подал молба за освобождаване, уточнява..

публикувано на 18.07.18 в 16:08