Деница Златева: БСП залага особено внимание върху Българското председателство на Съвета на ЕС

| обновено на 13.10.17 в 10:05
Деница Златева
БГНЕС

БСП, като активна политическа сила и представител на левицата, залага особен акцент и внимание върху предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Деница Златева, заместник-председател на БСП:

Ние, като лява политическа партия, акцентираме и върху социално развитие, развитие на европейския социален стълб, намаляване на неравенствата не само в регионално, но и в икономическо измерение, т.нар. "кохезия". Ние имаме работна група, която много активно подготвя нашата визия и за развитието на Европа, и за това какви трябва да бъдат основните акценти по време на Българското председателство. За пореден път опровергаваме всякакви спекулации по адрес на БСП, че сме антиевропейска партия или имаме антиевропейска реторика. Ние много ясно сме си поставили като приоритет в нашата програма за този политически сезон да разработим собственото си виждане за това каква Европа искаме – дали искаме Европа на две скорости, дали да се развива в различни концентрични кръгове. Това е част от общоевропейския дебат, който се развива в рамките на политическото семейство на партията на европейските социалисти.

Трябва да следим как ще се развият отношенията между ЕС и Полша, защото Полша е основният бенефициент на средства от кохезионната политика, допълни още Златева:

Чуват се гласове, че ако продължи това неспазване на закона от страна на полското правителство, това може да даде отражение и върху целия дебат за развитие на кохезионната политика, и средствата, които се предоставят. Важно е, че тази тема е надпартийна.

Деница Златева подчерта, че от изключително значение, да се вземе решение кой ще представлява България в Съвета по общи въпроси:

Ние все още нямаме яснота кой ще представлява България в Съвета по общи въпроси, защото за първи път имаме прецедент да имаме четирима представители в Съвета по общи въпроси. Мисля, че е крайно време правителството да вземе това решение – дали ще е вицепремиерът Екатерина Захариева, която е основният ни представител, дали ще е министър Лиляна Павлова или някой друг.

Цялото интервю с Деница Златева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Европейския съвет в Брюксел ще обсъди последното развитие на отношенията ЕС-Турция, отравянето на Скрипал и американските мита

Последното развитие на отношенията ЕС-Турция, отравянето на агента Сергей Скрипал в Солзбъри, американските мита върху стоманата и алуминия ще са част от темите, които ще бъдат обсъдени на днешния ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Още от кореспондента ни Ангелина Пискова: Отношенията ЕС –Турция ще бъдат дискутирани в контекста на..

публикувано на 22.03.18 в 04:55

Трима български евродепутати от различни политически сили получиха награди на годишната церемония „Евродепутат на годината“

Трима български евродепутати от различни политически сили получиха награди на годишната церемония „Евродепутат на годината“ в Брюксел - Андрей Ковачев, Петър Курумбашев и Илхан Кючюк. Андрей Ковачев от Европейската народна партия получи наградата за цялостен принос. След церемонията той подчерта: "Това, което сме правили, сме го правили..

публикувано на 22.03.18 в 03:04

Поискаха да отпадне глоба срещу кмета на Септември, за да му бъде потърсена допълнителна наказателна отговорност

Специализираната прокуратура поиска от Пазарджишкия административен съд да отпадне глоба, наложена от Държавната финансова инспекция на кмета на Септември Марин Рачев за неправомерно изразходване на 50 000 лева. С отпадането на санкцията Рачев ще може да бъде подведен под наказателна отговорност и за това нарушение. С презумпцията, че човек..

публикувано на 21.03.18 в 21:37

Тереза Мей изрази подкрепа за разследванията срещу „Кеймбридж Аналитика“

Британският премиер Тереза Мей изрази подкрепа за разследване на дейността на "Кембридж Аналитика" - консултантската компания, оказала се в епицентъра на скандала за злоупотреба с данни от Фейсбук, предаде Ройтерс. Мей каза в парламента, че твърденията за дейността на "Кембридж Аналитика" "безспорно са доста обезпокоителни" и е редно те да бъдат..

публикувано на 21.03.18 в 21:20

Борис Джонсън сравни Световното по футбол в Русия с Олимпийските игри през 1936 г.

Британският външен министър Борис Джонсън се съгласи днес със становището, че руският президент Владимир Путин използва Световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Адолф Хитлер използва Олимпийските игри през 1936 година. На твърдение от депутата от Лейбъристката партия Йън Остин, че руският президент иска да прикрие..

публикувано на 21.03.18 в 19:59

Туск е препоръчал на европейските лидери да одобрят споразумението за преходния период по Брекзит

Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск заяви, че е препоръчал на европейските лидери да одобрят на срещата си утре и в петък в Брюксел споразумението за преходния период по Брекзит, след като са били преодолени притесненията на Испания заради Гибралтар: "Току-що препоръчах на лидерите ни да приветстваме принципно споразумението..

публикувано на 21.03.18 в 19:46

Военното министерство подписа с руската РСК „МиГ“ за поддръжка на МиГ-29

Рамковото споразумение за интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 за 4 години на стойност 81 млн. лв, чийто изпълнител е Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“, е подписано днес, съобщи българското министерство на отбраната. Това стана, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка...

публикувано на 21.03.18 в 19:44