Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Златева: БСП залага особено внимание върху Българското председателство на Съвета на ЕС

| обновено на 13.10.17 в 10:05
Деница Златева
Снимка: БГНЕС

БСП, като активна политическа сила и представител на левицата, залага особен акцент и внимание върху предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Деница Златева, заместник-председател на БСП:

Ние, като лява политическа партия, акцентираме и върху социално развитие, развитие на европейския социален стълб, намаляване на неравенствата не само в регионално, но и в икономическо измерение, т.нар. "кохезия". Ние имаме работна група, която много активно подготвя нашата визия и за развитието на Европа, и за това какви трябва да бъдат основните акценти по време на Българското председателство. За пореден път опровергаваме всякакви спекулации по адрес на БСП, че сме антиевропейска партия или имаме антиевропейска реторика. Ние много ясно сме си поставили като приоритет в нашата програма за този политически сезон да разработим собственото си виждане за това каква Европа искаме – дали искаме Европа на две скорости, дали да се развива в различни концентрични кръгове. Това е част от общоевропейския дебат, който се развива в рамките на политическото семейство на партията на европейските социалисти.

Трябва да следим как ще се развият отношенията между ЕС и Полша, защото Полша е основният бенефициент на средства от кохезионната политика, допълни още Златева:

Чуват се гласове, че ако продължи това неспазване на закона от страна на полското правителство, това може да даде отражение и върху целия дебат за развитие на кохезионната политика, и средствата, които се предоставят. Важно е, че тази тема е надпартийна.

Деница Златева подчерта, че от изключително значение, да се вземе решение кой ще представлява България в Съвета по общи въпроси:

Ние все още нямаме яснота кой ще представлява България в Съвета по общи въпроси, защото за първи път имаме прецедент да имаме четирима представители в Съвета по общи въпроси. Мисля, че е крайно време правителството да вземе това решение – дали ще е вицепремиерът Екатерина Захариева, която е основният ни представител, дали ще е министър Лиляна Павлова или някой друг.

Цялото интервю с Деница Златева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна