Деница Златева: БСП залага особено внимание върху Българското председателство на Съвета на ЕС

| обновено на 13.10.17 в 10:05
Деница Златева
БГНЕС

БСП, като активна политическа сила и представител на левицата, залага особен акцент и внимание върху предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Деница Златева, заместник-председател на БСП:

Ние, като лява политическа партия, акцентираме и върху социално развитие, развитие на европейския социален стълб, намаляване на неравенствата не само в регионално, но и в икономическо измерение, т.нар. "кохезия". Ние имаме работна група, която много активно подготвя нашата визия и за развитието на Европа, и за това какви трябва да бъдат основните акценти по време на Българското председателство. За пореден път опровергаваме всякакви спекулации по адрес на БСП, че сме антиевропейска партия или имаме антиевропейска реторика. Ние много ясно сме си поставили като приоритет в нашата програма за този политически сезон да разработим собственото си виждане за това каква Европа искаме – дали искаме Европа на две скорости, дали да се развива в различни концентрични кръгове. Това е част от общоевропейския дебат, който се развива в рамките на политическото семейство на партията на европейските социалисти.

Трябва да следим как ще се развият отношенията между ЕС и Полша, защото Полша е основният бенефициент на средства от кохезионната политика, допълни още Златева:

Чуват се гласове, че ако продължи това неспазване на закона от страна на полското правителство, това може да даде отражение и върху целия дебат за развитие на кохезионната политика, и средствата, които се предоставят. Важно е, че тази тема е надпартийна.

Деница Златева подчерта, че от изключително значение, да се вземе решение кой ще представлява България в Съвета по общи въпроси:

Ние все още нямаме яснота кой ще представлява България в Съвета по общи въпроси, защото за първи път имаме прецедент да имаме четирима представители в Съвета по общи въпроси. Мисля, че е крайно време правителството да вземе това решение – дали ще е вицепремиерът Екатерина Захариева, която е основният ни представител, дали ще е министър Лиляна Павлова или някой друг.

Цялото интервю с Деница Златева можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията
Игор Додон

Молдова отзова посланика си от Русия

Молдова изтегли посланика си от Русия, като се мотивира с „тормоз и заплахи от руските власти“. От Кишинев са поискали разяснения за няколко „инцидента“, но не са получили отговор от Москва. Затова посланик Андрей Негута е бил „отзован за консултации за неограничен период“. Молдовският президент Игор Додон реагира гневно на решението на външното..

публикувано на 18.12.17 в 21:27
Енрике Барон Креспо

Енрике Барон Креспо: Резултатът от изборите в Каталуния ще е отворен

Остават само три дни до изборите в Каталуния. Ще има ли изненади? Какво да очакваме и какви са нагласите на политически елит - това ще следим в следващите дни от гледните точки на Мадрид и Барселона. Енрике Барон Креспо е първият испански председател на Европейския парламент, заклет европеист с много публикации и книги в защита на идеята за обединена..

публикувано на 18.12.17 в 20:54
Мишел Барние

Мишел Барние: Председателството на България е особено важно

По време на българското председателство ще бъде изготвен проектодоговорът за бъдещите ни отношения с Великобритания. Това отговори на въпрос на "Хоризонт“ главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние , който пристига във вторник на посещение у нас.   Според Барние, българското председателство съвпада с ключов момент по преговорите за оттеглянето на..

публикувано на 18.12.17 в 20:26
Ники Хейли

САЩ блокираха резолюция на ООН срещу признаването на Ерусалим за израелска столица

Съединените щати наложиха вето на проекторезолюция на ООН, обявяваща за невалидни всякакви едностранни действия, предопределящи статута на Ерусалим. Всички останали 14 членове на Съвета за сигурност гласуваха единодушно за резолюцията, която на практика щеше да отмени решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на..

публикувано на 18.12.17 в 19:59

След нови стълкновения в Донбас Русия обяви, че оттегля наблюдателите си

Русия обяви, че оттегля военните си наблюдатели, които следят за съблюдаване на примирието в Източна Украйна. Министерството на външните работи в Москва обвини украинските власти, че правят работата на съвместния „Център за контрол и координация“ невъзможна, като възпрепятстват контактите на наблюдателите с местното население. На свой ред Киев обвини..

публикувано на 18.12.17 в 19:52
Тома Биков

Тома Биков: В момента се чува остър тон само от страна на президента

В момента се чува остър тон само от страна на президента. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Тома Биков от ГЕРБ: Никой от нашата парламентарна група или изобщо от управляващото мнозинство не си е позволявал да говори остро срещу президента. Друг е въпросът, че ние сме в правото си да не бъдем съгласни..

публикувано на 18.12.17 в 18:31
Юрий Асланов

Юрий Асланов: ГЕРБ и БСП увеличават предимството си пред останалите партии

ГЕРБ и БСП увеличават предимството си пред останалите партии, притегляйки към себе си все повече избиратели. В това число и от негласуващите. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Юрий Асланов от Агенция "Афис“: Т. нар. българска кауза, т.е. европредседателството, е склонно и е способно да усмири..

публикувано на 18.12.17 в 17:53