Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на книгата "Откъде започнахме ние“ с новооткрити ръкописи на Иван Хаджийски

Паметникът на Иван Хаджийски в град Троян
Снимка: Фейсбук

Журналистът Тони Николов ще представи книгата си "Откъде започнахме ние“ за именития ни социолог и изследовател Иван Хаджийски в литературен клуб "Перото".

Тони Николов предполага, че е възможно откритите от него неизвестни досега ръкописи да са част от неиздадения трети том на поредицата "Бит и душевност на българския народ" на приемания за баща на социологията у нас Хаджийски.


В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Николов разказа как е решил да издаде тази книга:

Всичко започна миналата есен по загадъчен за мен начин. Човек понякога си мисли какво би било, ако мине по едната улица, а не по другата. Веднъж в едно кафене ми почукаха на прозореца. Беше столичен антиквар, който ми махна с ръка и искаше да ми предложи някакви картички, след това извади някаква голяма папка, а на мен не ми се занимаваше с това, откровено казано. Той ми каза, че има някакви ръкописи. Аз измъкнах едно листче и нещо ме смая. Не можех да разбера в началото какво е. Нямаше и име, но когато взех всичко това, на една от страниците излезе бланка от адвокатската кантора на Иван Хаджийски. Аз абсолютно не можех да повярвам на очите си.

Цялото интервю с Тони Николов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени