Турция планира да премахне таксите за студенти от малцинството от България

Снимка: БГНЕС

Турция планира да премахне университетската такса за студенти от малцинството от България и от гръцката провинция, наричана в Турция Западна Тракия, предаде Анадолската агенция. Тези намерения бяха оповестени от вицепремиера Хакан Чавушоглу.

16 000 чуждестранни студенти се обучават в Турция. Правителството иска да увеличи техния брой, като осигури още стипендии. Самият Чавушоглу е роден и израснал в Западна Тракия.


Още от категорията

Мария Габриел: Срещата "ЕС-Турция" е от особена важност за стратегическия диалог с южната ни съседка

Българският еврокомисар Мария Габриел заяви, че предстоящата в понеделник във Варна среща "ЕС-Турция" е от особена важност за стратегическия диалог с Турция:  "Защото предизвикателствата, пред които сме изправени са общи. Не говорим само за миграция, говорим включително и за теми, свързани с дигиталния проект като например такива раздели, които..

публикувано на 24.03.18 в 14:26

Цветанов: За момента няма основание да бъдат експулсирани руски дипломати от България

За момента няма основание да бъдат експулсирани руски дипломати от България заради случая "Скрипал", потвърди председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той каза това в Поморие, където участва в семинар на тема "Отворено управление, коалиция и стабилност".  Страната ни се солидаризира с единната европейска позиция относно експулсирането на руски..

публикувано на 24.03.18 в 14:08

Борисов иска най-тежките наказания за служителите на Летище София, пуснали пътници без проверка

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъдат наложени максимално тежки наказания на всички служители на  Аерогара София, извършили дисциплинарни нарушения. Заповедта идва след като стана ясно, че десетки пътници, пристигнали във вторник с полет от Париж, са влезли в България без да бъдат проверени документите им. Гишетата за проверка са били..

публикувано на 24.03.18 в 14:04

Ратификацията на споразумението за демаркация на границата между Косово и Черна гора - стъпка в отношенията с ЕС

Ратификацията на споразумението за демаркация на границата между Косово и Черна гора е важна стъпка в отношенията с ЕС, но и политически успех на страната. Това мнение изрази ръководителят на дипломатическата мисия на Евросъюза в Косово Наталия Апостолова в интервю за предаването „Събота 150“. „Постигането на това споразумение е успех,..

публикувано на 24.03.18 в 14:02
Владимир Путин

Дмитрий Орлов: Очаквам поредният мандат на Путин да бъде ориентиран към вътрешната политика

76 процента подкрепа, 67 процента избирателна активност – това са числата, които бележат очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори миналата неделя. Те се състояха на 18-ти март - дата, избрана неслучайно. На 18-ти март се навършиха четири години от анексирането на Крим, довело до смразяване на отношенията между Европа и Русия...

публикувано на 24.03.18 в 13:04

Мартин Минков: След „срещата на жестове“ на Кодзиас в Скопие остават различия по спора за името на Македония

Журналистът Мартин Минков нарече вчерашната визита на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие „среща на добри жестове“, но посочи, че след нея остават принципни различия за разрешаване на спора за името на Македония. „Посещението е първата визита на високопоставен гръцки политик в Македония от 12 години насам“, отбеляза..

публикувано на 24.03.18 в 12:33
Джеймс Пардю

Джеймс Пардю: Достойнството на САЩ и влиянието им на глобалната сцена ще бъдат възстановени

Един ден достойнството на Съединените щати и влиянието им на глобалната сцена ще бъдат възстановени, заяви бившият американски посланик в България Джеймс Пардю в специално интервю за БНР. „Никой не знае със сигурност, но Съединените щати имат отлична способност да се самокоригират. Всички страни правят грешки. А великите страни понякога..

публикувано на 24.03.18 в 12:18