Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: Доброволческата дейност трябва да върви като червена нишка през много закони

Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС

Българският червен кръст има привилегията да бъде първи на мястото, където човешкото страдание се сблъсква с надеждата, а за хората, изпаднали в беда, състрадателните думи и вдъхването на кураж са по-важни дори от оказването на първа помощ. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на 17-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми "Агресия, кино, хуманност", който започна в санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" край Варна.

Над 200 филма от 15 държави ще гледа публиката на фестивала до 15-и октомври. Председател на журито е Павел Васев, а италианският режисьор Беппе Чино ще участва в журирането дистанционно. Гости на форума са представители на Червения кръст и Червения полумесец от Румъния, Хърватия, Турция, Бразилия, Иран, Ирак.

Йотова коментира и Закона за доброволчеството, който предстои да бъде приет:

Нека да си спомним, само преди няколко години кой беше пръв, когато се случи тази ужасна трагедия на Бургаското летище. Там беше Българският червен кръст. И в Аспарухово беше така, и не само там. При ужасните взривове, които имаше в страната – плод на човешки грешки. Винаги бяха там! Това са хора, които работят ден и нощ, доброволци, за които няма почивен ден. Тяхната дейност трябва да върви като червена нишка през много закони, за да бъде гарантиран техният труд и наистина да заслужат това, което показват и което дават от себе си. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна