Неправителствената организация ХобиСклуб в Добрич се грижи за незрящите хора в областта

БГНЕС

На 15 октомври се отбелязва Международният ден на белия бастун. През 1921 година Джеймс Бигс, фотограф от Великобритания, ослепява след злополука. За да направи бастуна, с който се придвижвал, по-забележим за останалите участници в движението по улиците, той го боядисал в бяло. Девет години по-късно французойката Жили Дербемон предлага бастуните, използвани от слепи хора, да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белият цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея. Американският психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун през 1943 година. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Данните на Съюза на слепите в България сочат, че хората с нарушено зрение в страната ни са над 18 хиляди. Как една неправителствена организация ХобиСклуб в Добрич се грижи за незрящите в областта?

Неправителствената организация ХобиСклуб в Добрич съществува от 2000 година. Основната ѝ цел е приобщаването на зрително затруднени и хора с други увреждания над 65 години. В момента нейни членове са около 140 души. Издръжката на организацията е от членски внос, дарения и продажби на мартенички. За съжаление, оттам споделят, че даренията в последно време драстично са намалели. ХобиСклуб в Добрич е реализирала вече 22 проекта в полза на хората с увреждания, разработени и осъществени от екипа на организацията. Неин ръководител е Иван Тодоров, който казва, че членовете са обединени около болката и истината за слепотата.

Всички ние можем да помогнем на слепите хора, на първо място, с толерантното си отношение, с познаването на техните нужди и начина, по който бихме могли в дадена ситуация да сме им полезни, но да не го правим само на 15-и октомври, когато е Международният ден на белия бастун.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.

Още от категорията

Кюстендил отбелязва своя празник - "Кюстендилска пролет"

Жителите на Кюстендил отбелязват празника на града "Кюстендилска пролет". В цялата община е неучебен и почивен ден. Протосингелът на Софийска митрополия архимандрит Васиилй и свещеници от града отслужиха молебен за здраве на откритата естрада до площада, празнуващите чуха благословията им. Девойката "Кйюстендилска пролет" Милица Стойчева..

публикувано на 21.03.18 в 14:49

Сметките за ток в следващите 6 месеца ще съдържат призив хората да не се доверяват на телефонни измамници

В следващите 6 месеца сметките за ток ще съдържат призив хората да бъдат внимателни и да не се доверяват на телефонни измамници. Това е част от кампанията на МВР за справяне с проблема, обясни Петър Костадинов от компанията EVN, която снабдява Югоизточна България: "Преценено е, че във фактурите за електроенергия, особено на по-възрастното население,..

публикувано на 21.03.18 в 14:22

Жертвите на трафик ще се включват в програми и мерки за обучение и заетост

Жертвите на трафик ще се включват в програми и мерки за обучение и заетост. Това предвижда приетата от правителството годишна Национална програма за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Чрез прилагането на националния механизъм за цялостна подкрепа в приютите на Националната комисия за борба с трафика на хора, в момента са..

публикувано на 21.03.18 в 14:18

„Към Берлин“ – как се рекламират руски авиокомпании

Руската авиокомпания „Победа“ избра странен рекламен слоган, за да рекламира своите полети до Берлин, пише adindex.ru. На страницата на авиопревозвача рекламни специалисти са забелязали самолет, на който е изписано „Към Берлин“ – популярен лозунг от Втората световна война. Много често „Към Берлин“ е било изписвано на съветските танкове, самолети..

публикувано на 21.03.18 в 14:04
Училището в Дапчи, Североизточна Нигерия, където бяха похитени 110 девойки.

Ислямисти върнаха 76 от 110 похитени девойки в Нигерия

Ислямистите от „Боко харам“, които преди месец отвлякоха 110 девойки от Дапчи, североизточна Нигерия, върнаха днес 76 от тях в градчето, съобщи правителството, цитирано от агенция Франс прес. Министърът на информацията Лаи Мохамед заяви, че освобождаването било „без условия“ и станало в резултат на „усилия по неофициални канали“ и с..

обновено на 21.03.18 в 13:10
Дарина Григорова

Доц. Дарина Григорова: Русия е без стратегическо присъствие на Балканите

"За съжаление Русия в момента ще се грижи за постсъветското пространство и няма стратегия на Балканите. На Балканите Русия е без стратегическо присъствие.  Балканите са на второ място след постсъветското пространство, но това „отписване“ ще излезе скъпо на Русия, защото Балканите са важна стратегическа зона". Това заяви в интервю за предаването..

публикувано на 21.03.18 в 13:10
Ексклузивен кадър, разпространен от Си Би Ес нюз, показва предполагаемият бомбаджия в пункт на „Федекс“ в Южен Остин.

Полицията: Заподозреният „сериен бомбаджия“ в Тексас се самоуби

Заподозреният за серия смъртоносни бомбени експлозии в района на Остин, щата Тексас, се е самоубил край шосе, докато полицаи се доближавали до него, предаде Ройтерс. Силите на реда проследили 24-годишния мъж до хотел край Остин и го последвали, когато той свил с колата си встрани от път и детонирал взривно устройство, съобщи Брайън Манли, шеф..

обновено на 21.03.18 в 12:48