Неправителствената организация ХобиСклуб в Добрич се грижи за незрящите хора в областта

Снимка: БГНЕС

На 15 октомври се отбелязва Международният ден на белия бастун. През 1921 година Джеймс Бигс, фотограф от Великобритания, ослепява след злополука. За да направи бастуна, с който се придвижвал, по-забележим за останалите участници в движението по улиците, той го боядисал в бяло. Девет години по-късно французойката Жили Дербемон предлага бастуните, използвани от слепи хора, да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белият цвят да бъде знак, символ на зрителния дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея. Американският психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун през 1943 година. Белият бастун е приет и като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Данните на Съюза на слепите в България сочат, че хората с нарушено зрение в страната ни са над 18 хиляди. Как една неправителствена организация ХобиСклуб в Добрич се грижи за незрящите в областта?

Неправителствената организация ХобиСклуб в Добрич съществува от 2000 година. Основната ѝ цел е приобщаването на зрително затруднени и хора с други увреждания над 65 години. В момента нейни членове са около 140 души. Издръжката на организацията е от членски внос, дарения и продажби на мартенички. За съжаление, оттам споделят, че даренията в последно време драстично са намалели. ХобиСклуб в Добрич е реализирала вече 22 проекта в полза на хората с увреждания, разработени и осъществени от екипа на организацията. Неин ръководител е Иван Тодоров, който казва, че членовете са обединени около болката и истината за слепотата.

Всички ние можем да помогнем на слепите хора, на първо място, с толерантното си отношение, с познаването на техните нужди и начина, по който бихме могли в дадена ситуация да сме им полезни, но да не го правим само на 15-и октомври, когато е Международният ден на белия бастун.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.

Още от категорията

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

България отбелязва днес 181 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата - Карлово . Тази сутрин в храма "Свети Николай" беше отслужена литургия, след което присъстващите поднесоха венци и цветя в знак на преклонение на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. С литийно шествие карловци..

обновено на 18.07.18 в 11:39

Замърсяване на водата е установено в Брезнишко

Наличие на бактерията ешерихия коли е установено в проби от чешми в Брезнишко, съобщиха от РЗИ - Перник. Пробите са взети в периода от 2 до 15 юли. Две чешми в село Долни Романци, една от които обществена, чешма в центъра на село Горни Романци, частна чешма в село Красава са дали отклонение от нормата. В Красава, освен ешерихия коли, във водата са..

публикувано на 18.07.18 в 10:43

Допълнително по 47 лева на животно ще получат стопаните от Бургаско и Ямболско

Фонд „Земеделие“ увеличи помощта по схемата „де минимис“ за стопаните от Бургаско и Ямболско. По 47 лева на животно ще получат собствениците на евтаназирани заради чумата овце и кози. Подпомагането е допълнение към компенсациите, чието изплащане вече започна в селата Воден и Кости.  Междувременно днес овцевъди и козевъди ще протестират пред сградата на..

обновено на 18.07.18 в 10:05

Преглед на чуждестранния печат

Американският политически елит е в шок след срещата Путин-Тръмп в Хелзинки, а противниците на Тръмп минават в настъпление с активни мероприятия, пише руският "Комерсант" . В статия за изданието бившият първи дипломат на Москва Игор Иванов пише, че е ключов въпрос как да не се допусне тромавите бюрократични машини и от двете страни да ги върнат обратно..

публикувано на 18.07.18 в 09:41

В Индия рухна шестетажна сграда, най-малко трима са загиналите

Шестетажна сграда в строеж рухна тази нощ върху съседно здание в село Шахбери, източно от индийската столица Делхи. По първоначална информация са загинали най-малко трима души, предаде БТА. 12 работници са се намирали на строежа в момента на инцидента и може да са попаднали под отломките, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на полицията...

публикувано на 18.07.18 в 09:38

Събота сутрин в село Градина

Плодородното село Градина е най-голямото село в община Първомай. В него живеят над две хиляди човека и естествено основният поминък е земеделието. През 1946 година населението е наброявало близо 4100 души. Площта на селото заедно със земята, която се обработва и гората достига близа 23 000 дка. В селото има 2 църкви – православна и евангелистка. На 3-4..

публикувано на 18.07.18 в 08:55

Повече от половината американци не одобряват действията на Тръмп в отношенията с Русия

Над половината американци не одобряват действията на президента Доналд Тръмп в отношенията с Русия, показва допитване на Ройтерс/Ипсос. Отказът на държавния глава на САЩ да осъди руския си колега Владимир Путин за намеса в американските избори през 2016 г. по време на срещата им в Хелзинки в понеделник изглежда обаче, че не се е отразило на..

публикувано на 18.07.18 в 08:39