Марио Драги определи като успешна политика на ЕЦБ на отрицателни лихви

Марио Драги
ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в четвъртък, че политика на централната банка на отрицателни лихви е успешна и не е навредила на рентабилността на търговските банки, както смятаха нейните критици, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

"Супер Марио" също така повтори насоките на ЕЦБ, според които покупките на финансови активи, известни като "количествени улеснения", ще продължат и занапред, докато банката не види трайно подобрение на инфлационните перспективи, а лихвените проценти ще останат на текущите нива "далеч след" времето, когато бъдат преустановени тези покупки.

През юни 2014-а година ЕЦБ промени лихвения процент, който плаща на търговските банки, за да държат свободните си средства при нея, в отрицателна територия, като на практика банките се наложи да си плащат за техните депозити в централната банка. Впоследствие ЕЦБ намали тази своя депозитна лихва на три пъти до настоящото ѝ ниво от -0,4%.

Критиците определиха тази мярка като контрапродуктивна, тъй като тя би могла да навреди на банковите печалби, но в своята реч в четвъртък Марио Драги заяви, че рентабилността на европейските банки се увеличава и се очаква да нарасне допълнително с оглед на продължаващото икономическо възстановяване на еврозоната.

Като цяло нашата политика на отрицателни лихвени проценти е успешна, отбеляза Драги пред Института за международна икономика "Питърсън". Ние не станахме свидетели на деформации, каквито се предвиждаха от някои. Ние не сме свидетели на спад на банковата доходност, като тя всъщност дори се покачва, посочи шефът на ЕЦБ.

Той добави, че политиката на централната банка не е навредила по никакъв начин и на паричните пазарни фондове - нещо, което също се прогнозираше като възможна негативна последица от отрицателните лихвени ставки. Парите, постъпващите в такива инвестиционни фондове, които биват държавни в кеш или в краткосрочни дългови ценни книжа, са се увеличили, мотивира се Драги.

Трябва да се има предвид, че през септември Марио Драги сигнализира, че ЕЦБ ще обяви плановете си за бъдещето на програма за закупуване на активи след следващото редовно заседание на 26-и октомври.

Още от категорията

В Европейския потребителски център годишно постъпват над 2000 жалби, свързани с онлайн покупки

Над 2 хиляди жалби, свързани с онлайн покупки, постъпват годишно в Европейския потребителски център в България. Най-често става дума за отказ на производителя да му бъде върната стока в законовия 14-дневен срок или е нарушен срокът на доставката. От Центъра и Комисията за защита на потребителите днес приемат сигнали и дават консултации по темата в един от..

публикувано на 17.03.18 в 16:24
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа напълно

ТЕЦ "Бобов дол" напълно е спрял работа в петък вечерта. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Емил Христов. Причините са профилактика и ниската цена на тока през последните дни. На борсата електроенергията в последните дни се купува от 30 до 35 лева за мегават час, което не е в интерес на дружеството да продължи да работи...

публикувано на 17.03.18 в 16:16

Двойно повече дела за банкрути в Добрич през 2017 г.

Значително се е увеличил броят на търговските производства в Добричкия окръжен съд през 2017 г.  Двойно повече са делата, образувани по молби за обявяване в несъстоятелност и за годината броят им е бил 13, заяви зам.-председателят на Добричкия окръжен съд Адриана Панайотова. „8 производства са започнали по молби на кредитори, а..

публикувано на 17.03.18 в 13:27
Настоящото трасе на

Шефът на Турската асоциация за енергийна икономика: „Турски поток“ може да мине през България

Газовият проект „Турски поток“ може да мине през България, заяви в интервю за „Хоризонт“ президентът на Турската асоциация за енергийна икономика Гюркан Кумбароглу. За да се стигне до това обаче, трябва да има решение на високо ниво, допълни експертът. „Разбира се, че е възможно. Първата тръба е предназначена за доставки на газ, които да..

публикувано на 17.03.18 в 10:36
Луис Колунга - заместник-генерален секретар на

Луис Колунга: САЩ направиха изключение от митата за Мексико и Канада, могат да го направят и за ЕС

Въвеждането на мита върху вноса на алуминий и стомана в Съединените щати ще покачи инфлацията в страната, предупреди пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" икономистът Луис Колунга - заместник-генерален секретар на федерацията "IndustriAll", обединяваща европейски търговски производители в сферата на индустрията. Щетите от евентуалното въвеждане..

публикувано на 17.03.18 в 10:22
Представяне на част от услугите на

Обвинения в САЩ за модернизиране на смартфони, използвани от наркобарони

Шефът на компания, създала суперсигурни смартфони, за които се смята, че са използвани от едни от най-известните престъпници в света, бе обвинен в САЩ, предаде Би Би Си. Базираната в Канада „Фантом секюр“ спечелила „десетки милиони долари“, продавайки модифицирани телефони „Блекбъри“ за използване от престъпни групи, като наркокартела..

обновено на 16.03.18 в 20:09

Германия и Франция ще представят проект за реформи в еврозоната през юни

Финансовите министри на Франция и Германия се разбраха да изработят до месец юни пътна карта за реформи в еврозоната. Брюно льо Мер и Олаф Шолц се срещнаха днес в Париж, за да съпоставят позициите си по идеите за общ бюджет и банков съюз. Съставянето на пътната карта ще изисква „много труд“, призна Льо Мер след срещата. Германското правителство е..

публикувано на 16.03.18 в 19:39