Марио Драги определи като успешна политика на ЕЦБ на отрицателни лихви

Марио Драги
ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в четвъртък, че политика на централната банка на отрицателни лихви е успешна и не е навредила на рентабилността на търговските банки, както смятаха нейните критици, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

"Супер Марио" също така повтори насоките на ЕЦБ, според които покупките на финансови активи, известни като "количествени улеснения", ще продължат и занапред, докато банката не види трайно подобрение на инфлационните перспективи, а лихвените проценти ще останат на текущите нива "далеч след" времето, когато бъдат преустановени тези покупки.

През юни 2014-а година ЕЦБ промени лихвения процент, който плаща на търговските банки, за да държат свободните си средства при нея, в отрицателна територия, като на практика банките се наложи да си плащат за техните депозити в централната банка. Впоследствие ЕЦБ намали тази своя депозитна лихва на три пъти до настоящото ѝ ниво от -0,4%.

Критиците определиха тази мярка като контрапродуктивна, тъй като тя би могла да навреди на банковите печалби, но в своята реч в четвъртък Марио Драги заяви, че рентабилността на европейските банки се увеличава и се очаква да нарасне допълнително с оглед на продължаващото икономическо възстановяване на еврозоната.

Като цяло нашата политика на отрицателни лихвени проценти е успешна, отбеляза Драги пред Института за международна икономика "Питърсън". Ние не станахме свидетели на деформации, каквито се предвиждаха от някои. Ние не сме свидетели на спад на банковата доходност, като тя всъщност дори се покачва, посочи шефът на ЕЦБ.

Той добави, че политиката на централната банка не е навредила по никакъв начин и на паричните пазарни фондове - нещо, което също се прогнозираше като възможна негативна последица от отрицателните лихвени ставки. Парите, постъпващите в такива инвестиционни фондове, които биват държавни в кеш или в краткосрочни дългови ценни книжа, са се увеличили, мотивира се Драги.

Трябва да се има предвид, че през септември Марио Драги сигнализира, че ЕЦБ ще обяви плановете си за бъдещето на програма за закупуване на активи след следващото редовно заседание на 26-и октомври.

Още от категорията

Ръководителят на Роснефт подписа петролни споразумения във Венецуела

Венецуела е възложила концесии за разработване на две газови находища на подразделение на руския петролен гигант Роснефт, се казва в изявление на компанията, цитирано от Ройтерс. Президентът на Венецуела Николас Мадуро е подписал сделката по време на посещение на изпълнителния директор на Роснефт Игор Сечин в южноамериканската страна. Сечин е обсъдил..

публикувано на 17.12.17 в 17:28

Петя Александрова: Приватизацията е замиращ процес

Все още, разбира се, има дружества, които са държавна собственост – с над 50% държавното участие в тях – но така или иначе процесът все повече е замиращ, тъй като основните активи, които бяха заложени за приватизация през годините, са с налични приватизационни сделки - с над 67% частно участие. Това заяви новият изпълнителен директор на Агенцията за..

публикувано на 17.12.17 в 13:33
Васил Велев

Васил Велев: Увеличението на цената на тока за бизнеса е абсолютно необосновано

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев   и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на ток  Мартин Георгиев  к оментираха в ефира на "Хоризонт" прогнозите, че електроенергията за индустриалните потребители може да поскъпне с 50 до 90 на сто, заради което представители на бизнеса поискаха..

обновено на 17.12.17 в 13:17

Сеул обвини Пхенян в кражба на криптовалути

Обвинения към Северна Корея за кражба на виртуалните валути биткойн и етериум отправениха от Южна Корея, предаде Би Би Си. Атаката е била извършена през февруари, като има данни и за опити за хакване през октомври, които обаче са били осуетени. Според експерти, най-малко 7 млн.  долара виртуални пари са били откраднати от северкокорейски хакери, чиято..

обновено на 16.12.17 в 18:31

Лука Де Лоренцо: Данък върху въглеродните емисии би помогнал да се преборим с климатичните промени

Има някои много позитивни елемента, свързани със срещата "Една планета". Обикновено, когато се организират подобни събития, винаги се дава един тласък на промяната и се използва моментът, в който всички са готови за нея. Може да се каже, че всички имат енергия да работят за промяната. Това е позитивното нещо от тази среща. В същото време съвсем..

публикувано на 16.12.17 в 10:00

Андре Сапир: България трябва да се присъедини към Банковия съюз преди влизането си в еврозоната

Андре Сапир от най-престижния брюкселски институт "Брюгел" смята, че България трябва да се присъедини към единния банков съюз преди влизането си в еврозоната. Сапир е убеден, че страната ни ще стане част от валутния съюз. По отношение на участието на България в банковия съюз и Европейския валутен фонд, когато бъде създаден, Сапир отговори:..

публикувано на 16.12.17 в 08:47

Ръководителят на мисията на МВФ у нас оцени състоянието на българската икономика като добро

Йорг Декресин , който ръководи мисията на Международния валутен фонд (МВФ) у нас, оцени в специално интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" състоянието на българската икономика като добро и одобри намеренията на България да се присъедини към механизма, предхождащ еврозоната, а след това и към самия валутен съюз.  България е поела..

публикувано на 16.12.17 в 08:37