Марио Драги определи като успешна политика на ЕЦБ на отрицателни лихви

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в четвъртък, че политика на централната банка на отрицателни лихви е успешна и не е навредила на рентабилността на търговските банки, както смятаха нейните критици, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

"Супер Марио" също така повтори насоките на ЕЦБ, според които покупките на финансови активи, известни като "количествени улеснения", ще продължат и занапред, докато банката не види трайно подобрение на инфлационните перспективи, а лихвените проценти ще останат на текущите нива "далеч след" времето, когато бъдат преустановени тези покупки.

През юни 2014-а година ЕЦБ промени лихвения процент, който плаща на търговските банки, за да държат свободните си средства при нея, в отрицателна територия, като на практика банките се наложи да си плащат за техните депозити в централната банка. Впоследствие ЕЦБ намали тази своя депозитна лихва на три пъти до настоящото ѝ ниво от -0,4%.

Критиците определиха тази мярка като контрапродуктивна, тъй като тя би могла да навреди на банковите печалби, но в своята реч в четвъртък Марио Драги заяви, че рентабилността на европейските банки се увеличава и се очаква да нарасне допълнително с оглед на продължаващото икономическо възстановяване на еврозоната.

Като цяло нашата политика на отрицателни лихвени проценти е успешна, отбеляза Драги пред Института за международна икономика "Питърсън". Ние не станахме свидетели на деформации, каквито се предвиждаха от някои. Ние не сме свидетели на спад на банковата доходност, като тя всъщност дори се покачва, посочи шефът на ЕЦБ.

Той добави, че политиката на централната банка не е навредила по никакъв начин и на паричните пазарни фондове - нещо, което също се прогнозираше като възможна негативна последица от отрицателните лихвени ставки. Парите, постъпващите в такива инвестиционни фондове, които биват държавни в кеш или в краткосрочни дългови ценни книжа, са се увеличили, мотивира се Драги.

Трябва да се има предвид, че през септември Марио Драги сигнализира, че ЕЦБ ще обяви плановете си за бъдещето на програма за закупуване на активи след следващото редовно заседание на 26-и октомври.

Още от категорията

67 млн. лв. помощи за нови малки и средни предприятия

67 милиона лева са предвидени за създаване на нови предприятия в приоритетни области от националната стратегия за насърчаване на малки и средни предприятия. Финансирането се осигурява от оперативната програма „Иновации и конкуренто-способност“. Ще могат да кандидатстват собственици на фирми в 15 области, сред които Благоевград, Видин,..

публикувано на 20.07.18 в 17:38
Проверките установили нарастване на нарушенията при мерките за безопасност, особено при работа на височина.

Намаляват трудовите злополуки в строителството

По-малко трудови злополуки на работното място в сектор „Строителство“ при ръст на строителните обеми са регистрирани през първото полугодие на годината. От Главната инспекция по труда отчитат засилен контрол, благодарение на който намаляват и случаите на работа без трудов договор в сектора. 20 процента повече проверки са направили..

публикувано на 20.07.18 в 17:30

Тръмп обвини ЕС и Китай в манипулация на техните валути, доларът задълбочи своя спад след неговата вербална интервенция

Щатският долар задълбочава днешното си низходящо движение, след като Доналд Тръмп използва туитър, за да отправи директни обвинения към ЕС и Китай, че те манипулират техните валути. "Китай, Европейският съюз и други манипулират техните валути и лихви като ги понижават, докато САЩ увеличават лихвените проценти, докато доларите стават по-силни..

публикувано на 20.07.18 в 17:07
Министър Николина Ангелкова (втората отляво) участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна.

Министър Ангелкова очаква 5% ръст в туризма това лято

Ръст от пет процента на туризма се очаква и през този сезон, заяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна. Ангелкова обясни, че откриването на нов петзвезден хотел в 110-годишния курорт вече показва тенденция за привличането на..

публикувано на 20.07.18 в 16:52

Баркод на касовите бележки от догодина

От догодина всички издавани касови бележки трябва да имат баркод и да се изпращат в сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) на всеки пет минути. Това предвиждат изменения в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Документът е качен за обществено обсъждане от финансовото..

публикувано на 20.07.18 в 16:42
сенатор Орин Хач

Председателят на Сенатската финансова комисия заплаши да обуздае търговските правомощия на Тръмп

Сенаторът седми мандат от Юта - републиканецът Орин Хач, който оглавява и Сенатската финансова комисия, е изпратил тази седмица писмо до Белия дом, в което е предупредил президента Доналд Тръмп относно продължаване на политиката на вносни мита, която мнозина наблюдатели определят като етап от една мащабна търговска война. Според информация на..

публикувано на 20.07.18 в 16:11

Еленко Божков: Решението на КЗК за "Инерком" спестява на дружеството 5 млн. евро

Комисията за защита на конкуренцията нямаше видими причини да излезе с такова решение за „Инерком“ и сделката за ЧЕЗ . Това каза пред „Хоризонт“ енергийният експерт Еленко Божков, който коментира спирането на сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ България.        Според експерта, причините или аргументацията на КЗК „за тази концентрация,..

публикувано на 20.07.18 в 14:49