Марио Драги определи като успешна политика на ЕЦБ на отрицателни лихви

Марио Драги
ЕПА/БГНЕС

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в четвъртък, че политика на централната банка на отрицателни лихви е успешна и не е навредила на рентабилността на търговските банки, както смятаха нейните критици, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

"Супер Марио" също така повтори насоките на ЕЦБ, според които покупките на финансови активи, известни като "количествени улеснения", ще продължат и занапред, докато банката не види трайно подобрение на инфлационните перспективи, а лихвените проценти ще останат на текущите нива "далеч след" времето, когато бъдат преустановени тези покупки.

През юни 2014-а година ЕЦБ промени лихвения процент, който плаща на търговските банки, за да държат свободните си средства при нея, в отрицателна територия, като на практика банките се наложи да си плащат за техните депозити в централната банка. Впоследствие ЕЦБ намали тази своя депозитна лихва на три пъти до настоящото ѝ ниво от -0,4%.

Критиците определиха тази мярка като контрапродуктивна, тъй като тя би могла да навреди на банковите печалби, но в своята реч в четвъртък Марио Драги заяви, че рентабилността на европейските банки се увеличава и се очаква да нарасне допълнително с оглед на продължаващото икономическо възстановяване на еврозоната.

Като цяло нашата политика на отрицателни лихвени проценти е успешна, отбеляза Драги пред Института за международна икономика "Питърсън". Ние не станахме свидетели на деформации, каквито се предвиждаха от някои. Ние не сме свидетели на спад на банковата доходност, като тя всъщност дори се покачва, посочи шефът на ЕЦБ.

Той добави, че политиката на централната банка не е навредила по никакъв начин и на паричните пазарни фондове - нещо, което също се прогнозираше като възможна негативна последица от отрицателните лихвени ставки. Парите, постъпващите в такива инвестиционни фондове, които биват държавни в кеш или в краткосрочни дългови ценни книжа, са се увеличили, мотивира се Драги.

Трябва да се има предвид, че през септември Марио Драги сигнализира, че ЕЦБ ще обяви плановете си за бъдещето на програма за закупуване на активи след следващото редовно заседание на 26-и октомври.

Още от категорията
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33

Икономически растеж чрез инвестиции в туризма и културата в Дунавския регион

През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния ред , темите и фокуса на дискусиите за развитието на дунавските региони и основна роля в подкрепата на всички региони за бъдещо по-добро сътрудничество, по-добра свързаност, търсене на форми на взаимодействие и допълнителни форми на финансиране, което да изпълнява целите и приоритетите..

публикувано на 20.10.17 в 12:07

Как се променя средата за предприемачество у нас – национална конференция

Национална конференция, организирана от българския офис на Глобалния предприемачески мониторинг и „Капитал”, ще събере бизнеса, властта и неправителствени организации, за да разговарят за предизвикателствата пред компаниите и добрите практики или как се променя средата за предприемачество у нас и как да го насърчим, какъв е пътят за позитивна..

публикувано на 20.10.17 в 10:27

Синдикати и знакови имена в бизнеса обсъждат на работна закуска икономиката и ръста на доходите

Синдикатите и бизнесът ще обсъдят днес икономиката и ръста на доходите в страната. По покана на КНСБ и КТ "Подкрепа" представители на най-големите български предприятия ще участват в бизнес закуска. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира предстоящата среща: Част от отговорния, истински бизнес на България - на закуска! Двадесетина души -..

публикувано на 20.10.17 в 07:14

Васил Велев за протеста на синдикатите: Признание за нашата дейност, очакваме наплив на нови членове

Възнагражденията в реалната икономика растат с над 10%. Това го отчете и НСИ. Последните данни са за второто тримесечие, а разходите на работодателите са нараснали с 11% спрямо същия период на миналата година. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, който оцени..

публикувано на 19.10.17 в 18:33

В Гърция обмислят промени в данъчното облагане върху недвижими имоти

Правителството в Атина обмисля да промени данъчното облагане върху недвижимите имоти. Планира се увеличаване на данъците на скъпите и премахване на облагането върху малките и евтини къщи, вили и парцели. Не е фиксирано все още в какви рамки като стойности се определя категорията на даден имот, поради сриването на пазара и необходимост първо да се..

публикувано на 19.10.17 в 18:27