Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на инфлацията в Германия през септември на ниво от 1,8 на сто

Потребителската инфлация в Германия стабилизира през септември в 4-месечния връх, достигнат през август, показват окончателни данни Destatis, които потвърждават предварителната оценка на немската статистика.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през септември с 0,1% спрямо август, когато също нарасна с 0,1%, като това представлява постепенно увеличаване на инфлацията за четвърти пореден месец.

На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика се повиши за втори пореден месец с 1,8%, отбелязвайки най-силно нарастване от април насам, когато германската инфлация достигна 2 на сто.

Енергийните цени в Германия се повишиха през септември с 2,7% на годишна база след повишение с 2,3% през август, като Destatis отбеляза, че именно това е оказало най-силен възходящ ефект върху цялостната инфлация в страната. Изключвайки цените на енергията, инфлацията в Германия нарасна на годишна база с 1,7 на сто.

Годишният растеж хранителните стоки се ускори през септември до 3,6% (от 3,0% месец по-рано), а темпото на повишение на цените в сферата на услугите остана на ниво от 1,6 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) остана на нивото от август, когато нарасна на месечна база с 0,2%, а на годишна база се повиши също за втори пореден месец с 1,8%, потвърждавайки предварителната оценка на Destatis.

По този начин годишната хармонизирана инфлация в Германия все още остава под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация в цялата еврозона от малко под 2 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна