Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Маргарита Калчева

БНР Новини
Маргарита Калчева
Снимка: БНР

Маргарита КалчеваВ късната петъчна вечер ще ви срещнем с Маргарита Калчева – водач на контрабасовата група в СО на БНР. Родена в Плевен, тя завършва СМУ „Панайот Пипков“ при Ирина Петрова и НМА “Панчо Владигеров“ в класа по контрабас на професор Тодор Тошев. Специализира камерна музика при професор Виктор Чучков. Участва в майсторския клас на Мишел Вейон в Швейцария.
От 1995 година е оркестрант в Симфоничния оркестър на БНР, а от 1998 година - водач на контрабасовата група. Междувременно свири в много състави у нас и в чужбина (Португалия, Швейцария, Малта). От 2009 година е водач на контрабасите в Orchestra Ensemble Kanazawa – Япония.
В солистичния й репертоар са включени творби от Ботезини, Дитерсдорф, Кусевицки, Чайковски, Големинов,Табаков. Осъществява премиерни за България изпълнения на редица произведения, сред които: Концерт за контрабас от Марин Големинов и „Бреависимо“ на Енио Мориконе, както и първо изпълнение с оркестър в България на „Вариации на тема Рококо“ от Чайковски.
“Няма нищо по-хубаво от това да работиш директно, рамо до рамо с автора, с композитора, със създателя. Това е най-голямото удоволствие… Ако не е композиторът, който да напише произведението, няма да има и първи премиерен изпълнител, ако не е публиката, която да чуе тази творба отново няма смисъл… Трябва да я има връзката, това е един кръг, една мрежа, която няма прекъсване”.

Петък, 13 октомври от 23.00 часа


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени