Виена със свой принос в Европейските дни на наследството

Изглед от Виена, Австрия.
Снимка: pixabay.com

Винаги е интересно и вълнуващо да се посети австрийската столица. Но през есента, когато на Стария континент се провеждат Европейските дни на наследството, Виена е особено привлекателна. Градът има свой приност в европейската инициатива. Провежда се MQ Vienna Fashion Week - Виенска седмица на модата, с десетки модни дефилета, изложби и pop up stores (временни магазини). В програмата виждаме имена на известни дизайнери, сред тях и на българката Анелия Пешев, която живее и работи във Виена.
Международно изложение Vienna contemporary е единственият съвременен панаир, фокусиран върху източноевропейското изкуство. В него участват 100 галерии от 26 страни, включително от България.  
В Европейските дни на наследството се откроява и друг уникален празник - Денят на паметника. Проявите преминават под мотото: „Родина на велики дъщери”. Една от основните теми се посвещава на 300-годишнината от рождението на императрица Мария Терезия, както и на жените-личности, оставили незаличими следи в световната и европейска история и култура: архитектки, художнички, писателки...
Всеки, който се интересува как развитието на дизайна се отразява върху заобикалящата ни среда, може да посети Фестивала Vienna Design Week. Тогава цяла Виена се превръща в огромна изложбена зала.
Денят на кафето - 1 октомври, е отличен повод не само за кулинарни посоки. В целия град има възможност за множество приятни срещи с културно-историческото наследство, но безспорен акцент е Музеят на кафето. Естествено продължение на  вкусната разходка е Wiener Wiesnfest - бирен вариант на германския Октоберфест, само че по виенски ... Празници от зори до зори! И това е вярно, особено в Дългата нощ на музеите. По какво се различава от обичайните нощи на музеите, които се провеждат из цяла Европа, включително в България, може да прецените сами. Чуйте разказа на Храбра Маринова от Бюрото за международни връзки на Община Виена.Още от категорията

Проф. д-р Васил Рокоманов разказва историята на сценографията в своя книга

Тази вечер е представянето на книгата "История на сценографията" от проф. д-р Васил Рокоманов. Издаването на книгата съвпада с два значими юбилея – 120 години от основаването на Националната художествена академия и 70 години от създаването на специалност "Сценография".  Сценографията е изкуство, което има точна дата на неговата поява. Това е..

публикувано на 18.10.17 в 18:50
Художникът  и  „Училищен двор в Маре”

Андрей Даниел с изложба в Бургас

С поменът за двете кули в Ню Йорк, триптих от Помпей, картини от Париж, портрет на  френския художник Утрило, пейзаж от Йонийския бряг, натюрморти,  могат да се видят  в бургаската галерия "Пролет". Андрей Даниел пресъздава  своите пътешествия като запазва специфичното усещане от мястото. Колкото и време да се изнизва преди да бъде..

публикувано на 18.10.17 в 18:12

Нона Йотова и Александра Сърчаджиева в спектакъла "Натали"

Френска пиеса, пикантна, леко криминална, с роля, в която Александра   Сърчаджиева изненадва и играе три самоличности, е предвидена за 23 октомври  от 19.00 часа в бургаската зала НХК. Текстът  на драматурга  Филип Бласбанд е  с името на световноизвестния шансон на Жилбер Беко „Натали“. В  постановката  звучи и музика на Адамо, Азнавур,..

публикувано на 18.10.17 в 18:11

"Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше" от Даниил Хармс вече на български

"Как Колето Панкин летя за Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше". Това е историята, която Даниил Хармс пише през 1928 г., и е сред най-известните му произведения. Творбата излиза за първи път в България в превод на Бойко Ламбовски и с илюстрациите на Дамян Дамянов . Чисто детска книжка, малка, чете се бързо, и е много симпатична. Радвам се,..

публикувано на 18.10.17 в 15:46

Фестивал на изкуствата в Бургас

Пилотното издание на Порт Прим Арт Фест – Бургас представи разнообразни събития в областта на културата на различни места в морския ни град. Патрон на събитието, което се проведе за шест дни от 9 до 14 октомври беше актрисата Цветана Манева. Кино, визуални изкуства, литература, театър и радиотеатър беше включил в програмата на фестивала неговият..

публикувано на 18.10.17 в 15:45

Италианската киносценаристка Дориана Леондеф за спомените си от България

До края на тази седмица се провежда уникалният кино-литературният фестивал "Синелибри". На който, освен многото филми от цял свят, зрителите могат да се срещнат и с някои от именитите гости, дошли в столицата. Сред тях е и Дориана Леондеф , популярен италиански киносценарист. Тя е член на международното жури на фестивала "Синелибри", а творчеството ѝ..

публикувано на 18.10.17 в 15:25
Бойка Велкова

"Цветът на дълбоките води" - режисьорски дебют на Бойка Велкова

Бойка Велкова прави режисьорски дебют със спектакъл в Народния театър. "Цветът на дълбоките води" се играе на Сцена на IV етаж на Народния театър.  Представлението е създадено по текст на Оля Стоянова , която го пише на базата на богат документален материал.  Историческата драма събира на сцената две кралици - Елизабет I и Мария Стюарт, а в..

публикувано на 18.10.17 в 15:07