Виена със свой принос в Европейските дни на наследството

Изглед от Виена, Австрия.
Снимка: pixabay.com

Винаги е интересно и вълнуващо да се посети австрийската столица. Но през есента, когато на Стария континент се провеждат Европейските дни на наследството, Виена е особено привлекателна. Градът има свой приност в европейската инициатива. Провежда се MQ Vienna Fashion Week - Виенска седмица на модата, с десетки модни дефилета, изложби и pop up stores (временни магазини). В програмата виждаме имена на известни дизайнери, сред тях и на българката Анелия Пешев, която живее и работи във Виена.
Международно изложение Vienna contemporary е единственият съвременен панаир, фокусиран върху източноевропейското изкуство. В него участват 100 галерии от 26 страни, включително от България.  
В Европейските дни на наследството се откроява и друг уникален празник - Денят на паметника. Проявите преминават под мотото: „Родина на велики дъщери”. Една от основните теми се посвещава на 300-годишнината от рождението на императрица Мария Терезия, както и на жените-личности, оставили незаличими следи в световната и европейска история и култура: архитектки, художнички, писателки...
Всеки, който се интересува как развитието на дизайна се отразява върху заобикалящата ни среда, може да посети Фестивала Vienna Design Week. Тогава цяла Виена се превръща в огромна изложбена зала.
Денят на кафето - 1 октомври, е отличен повод не само за кулинарни посоки. В целия град има възможност за множество приятни срещи с културно-историческото наследство, но безспорен акцент е Музеят на кафето. Естествено продължение на  вкусната разходка е Wiener Wiesnfest - бирен вариант на германския Октоберфест, само че по виенски ... Празници от зори до зори! И това е вярно, особено в Дългата нощ на музеите. По какво се различава от обичайните нощи на музеите, които се провеждат из цяла Европа, включително в България, може да прецените сами. Чуйте разказа на Храбра Маринова от Бюрото за международни връзки на Община Виена.Още от категорията

"Междузвездни войни: Последните джедаи" събра 450 млн. долара от продажби на билети

Най-новият филм от сагата "Междузвездни войни", озаглавен "Междузвездни войни: Последните джедаи", събра 450 милиона долара от продажби на билети през първия си уикенд в киносалоните, съобщи филмовата компания "Уолт Дисни", предаде Ройтерс. В тази сума влизат 220-те милиона долара от продажби на билети в САЩ и Канада. По показателя печалби от..

публикувано на 17.12.17 в 19:56
Стефан Цанев дава автографи на читатели на Панаира на книгата в НДК

Стефан Цанев: Демокрациите в Европа са уморени и сега диктатурите се налагат чрез демократични средства

Демокрациите в Европа са уморени и народите сами избират своите диктатори. Такъв прочит на днешния ден чрез историята направи за слушателите на БНР писателят и драматург Стефан Цанев , който гостува в студиото на „Хоризонт“ по повод състоялата се в турския мегаполис Истанбул световна премиера на пиесата му „Заговорът на Калигула“. Цанев казва, че..

обновено на 17.12.17 в 15:04
Лаврен Петров

Лаврен Петров: Работим за хората, които ценят българското изкуство

Сега има по-благоприятни времена за развитие на художествения пазар, защото това е и основната функция на галерията, казва Лаврен Петров , галерист, изкуствовед и внук на известния художник Цанко Лавренов. Всъщност малцина знаят, че създадената от Лаврен Петров през 2006 г. галерия "Лоран" носи името (творческия псевдоним), с което се е подписвал..

публикувано на 17.12.17 в 10:15

В Плевен Коледна изложба в галерия "Арт център“ представя над 40 автори

В Плевен Коледна изложба в галерия „Арт център“ представя над 40 автори. Те показват повече от 60 свои творби  живопис и скулптура в последната за тази година проява на Съюза на българските художници.  Плевенските творци определят отиващата си 2017-та като успешна. Те отбелязаха 70 години от създаването на СБХ в града.  Три изложби имахме тази..

публикувано на 16.12.17 в 16:36

Плевенският драматично-куклен театър възстановява традицията за съботно-неделни представления

В Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев" възстановяват традицията за съботно-неделни представления. "Коледна приказка“ е изненадата за децата, подготвена от екипа на театъра. Автор на празничната коледна приказка е Милена Мавродинова , която е и постановчик на спектакъла, участва и новото попълнение сред куклените актьори Ирена..

публикувано на 16.12.17 в 13:30

Канадско-българският културен център “Зорница” организира коледно тържество с фолклорни елементи

Коледно тържество с фолклорни елементи организират на 21 декември от Канадско-българският културен център “Зорница”, основан преди 16 години в Монреал, втория по големина град в Канада, в който по неофициални данни живеят близо 8 хиляди наши сънародници. От 2002-ра година към центъра работи и българското училище "Св. Св. Кирил и Методий", където освен..

публикувано на 16.12.17 в 12:49

В Пловдив започва 23-ият Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон"

С номинираната за "Оскар" анимация "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев и премиерата на филмa за Стефан Данаилов , тази вечер се открива 23-ият Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" в Пловдив. Фестивалът ще продължи до 22 декември. Входът е безплатен. От 27-те анимационни филми, които зрителите на фестивала ще..

публикувано на 16.12.17 в 11:22