Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митологични образи: Нишката на Ариадна

"Ариадна и Тезей" от Николо Бамбини
Ариадна е дъщеря на царя на Крит - Минос. Синът на Минос е убит от атиняните след успешно участие в Панатинските игри. За наказание Минос изисква от тях всяка година да предоставят на Минотавъра, който обитава Лабиринта, построен от Дедал, 7 атински младежи и 7 девойки.
В третата група се включва Тезей - той е решен да убие Минотавъра и така да освободи сънародниците си от ужасното наказание. Ариадна се влюбва в него, дава му вълшебен меч и кълбо червени вълнени конци, което да му помогне да излезе от Лабиринта. Ариадна и Тезей се качват на кораба и напускат Крит.
Това е щастливата част от живота на Ариадна - Ариадна на Крит е предаването, което ще се излъчи на 16 октомври. Георг Фридрих Хендел е отразил в музика историята на Ариадна на Крит.
Междувременно бог Дионис се явява пред Тезей - Ариадна е обречена на него. Тезей, който е победил Минотавъра, не може да се бори с бог. Ясен Воденичаров е сред мнозината композитори, впечатлени от любовта на бога (той е използвал римския вариант на бога на виното, Бакхус) Ариадна трябва да бъде изоставена на Наксос. Трагедията й е по-интересна за композиторите, отколкото щастливите й дни на Крит: за нея са писали мнозина - Монтеверди, Рихард Щраус, Йозеф Хайдн. Ще звучи музика от Монтеверди и Хайдн.

Понеделник, 16 и 23 октомври, от 17.30 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени