Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският икономически подем ще загуби част от солидния си възходящ импулс през второто полугодие

Германският икономически растеж се подобрява, като се очаква това да продължи и през втората половина на годината, но вероятно при известна загуба на част от силната динамика, отчетена през първите шест месеца, посочи в петък Министерството на икономиката, съобщава агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че най-голямата европейска икономика се радва на солиден подем благодарение на нарастващото потребление, което е подпомогнато от рекордната трудова заетост, умерената инфлация и от изключително ниските разходи по заеми.

Подемът на германската икономика увеличава своя размах. В допълнение към добрите потребителски разходи и строителството се наблюдава подем и при износа и на инвестициите за оборудване, посочва икономическото министерство при представяне на своя редовен месечен доклад.

Брутният вътрешен продукт на Германия се разшири на тримесечна база с 0,7% в началото на годината и с 0,6% през второто тримесечие благодарение на увеличените държавни и на разходите на домакинствата, както и с оглед на големите инвестиции за строителство на сгради и за оборудване.

Индикаторите сочат за енергично продължаване на икономическия подем и през втората половина на годината, макар и не със същото здраво темпо, както през първите шест месеца, допълва министерството.

По-рано тази седмица германското правителство повиши рязко своите прогнози за растежа на БВП на страната през тази година до 2,0% (от 1,5% предходна оценка) и до 1,9% през 2018-а година (от 1,6%).

Имайки предвид календарния ефект (броя на работните дни), новите правителствените прогнози предполагат, че икономиката на Германия би трябвало да нарасне през настоящата година с цели 2,2% и с 2,0% през 2018-а година. Това би означавало, че през настоящата година немската икономика ще отчете най-доброто си представяне от 2011-а година насам, когато БВП се разшири с цели 3,7% след края на глобалната финансова криза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени