Германският икономически подем ще загуби част от солидния си възходящ импулс през второто полугодие

Германският икономически растеж се подобрява, като се очаква това да продължи и през втората половина на годината, но вероятно при известна загуба на част от силната динамика, отчетена през първите шест месеца, посочи в петък Министерството на икономиката, съобщава агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че най-голямата европейска икономика се радва на солиден подем благодарение на нарастващото потребление, което е подпомогнато от рекордната трудова заетост, умерената инфлация и от изключително ниските разходи по заеми.

Подемът на германската икономика увеличава своя размах. В допълнение към добрите потребителски разходи и строителството се наблюдава подем и при износа и на инвестициите за оборудване, посочва икономическото министерство при представяне на своя редовен месечен доклад.

Брутният вътрешен продукт на Германия се разшири на тримесечна база с 0,7% в началото на годината и с 0,6% през второто тримесечие благодарение на увеличените държавни и на разходите на домакинствата, както и с оглед на големите инвестиции за строителство на сгради и за оборудване.

Индикаторите сочат за енергично продължаване на икономическия подем и през втората половина на годината, макар и не със същото здраво темпо, както през първите шест месеца, допълва министерството.

По-рано тази седмица германското правителство повиши рязко своите прогнози за растежа на БВП на страната през тази година до 2,0% (от 1,5% предходна оценка) и до 1,9% през 2018-а година (от 1,6%).

Имайки предвид календарния ефект (броя на работните дни), новите правителствените прогнози предполагат, че икономиката на Германия би трябвало да нарасне през настоящата година с цели 2,2% и с 2,0% през 2018-а година. Това би означавало, че през настоящата година немската икономика ще отчете най-доброто си представяне от 2011-а година насам, когато БВП се разшири с цели 3,7% след края на глобалната финансова криза.

Още от категорията

Инж. Пламен Панчев: Не малко българско вино стига до Китай

Не малко българско вино стига до Китай. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" инж. Пламен Панчев , основател на Българо-китайската асоциация: Има доста продукти от био земеделието, козметика от рози, сокове, олио, които се изнасят за Китай. Там обаче сами си произвеждат киселото мляко. Нашият акцент е в..

публикувано на 18.12.17 в 19:27

Владислав Драмлиев: Борсовата търговия с биткойн може да доведе до манипулация на цената

Борсовата търговия на биткойни може да доведе до манипулация на цената, предупреди експертът по криптовалути Владислав Драмлиев . Търговията е възможна през най-голямата борсова група в света - "Си Ем И" (CME) в Чикаго. Ще се търгуват фючърси - т.е. инструменти, които определят цената на определен актив в конкретен ден в бъдещето, обясни..

публикувано на 18.12.17 в 18:23

Прогноза: "Бургас - Александруполис" ще бъде подновен до 2 години

Строежът на нефтопровода „Бургас-Александруполис“ на българска територия ще започне до две години, въпреки обявения преди години отказ на страната ни от проекта. Това прогнозира пред „Хоризонт“ бившият изпълнителен директор на българската част на проекта Пламен Русев. Според непотвърдена информация акциите на руската страна в проекта са изкупени..

публикувано на 18.12.17 в 17:56

Една голяма европейска банка е проблемна, инфлацията в еврозоната се повиши до 1,5%

Една голяма банка от еврозоната не отговаря на капиталовите изисквания, съобщи Европейската централна банка, цитирана от Ройтерс. От Франкфурт обаче не назоваха поименно финансовата институция. От банката може да бъде поискано да ограничи бонусите и дивидентите към акционерите. Информацията идва след тазгодишния преглед на дейността на 119 европейски..

обновено на 18.12.17 в 16:35
Камен Колев

Бизнесът очаква поскъпване на тока

От 1-ви януари 2018 година токът за промишлените консуматори ще се търгува през енергийната борса. Това коментираха работодатели, след като през миналата седмица стана ясно, че електроенергията за производството ще поскъпне драстично: Бизнесът ще продължи да настоява за премахване на клас "прослужено време", минималните работна заплата и..

обновено на 18.12.17 в 15:36

Ръст на европейските акции на фона на подновен оптимизъм около данъчната реформа в САЩ

Европейските фондови борси бележат солиден подем в началото на седмицата с оглед на засилващите се надежди, че дългоочакваната мащабна данъчна реформа в САЩ ще бъде одобрена от двете камари на американския конгрес до края на настоящата седмица. Повод за този оптимизъм дадоха изявления от края на миналата седмица на двама ключови..

публикувано на 18.12.17 в 15:03

Предпазливо повишение на петролните цени към едноседмични върхове

Петролът поскъпва предпазливо в началото на новата седмица благодарение на продължаващото принудително затваряне на тръбопровода "Фортис", свързващ находищата в Северно море с Великобритания, както и на фона на информации за стачни действия на петролни работници в Нигерия. За днешната позитивна търговия на петролните фючърси влияние оказва..

публикувано на 18.12.17 в 14:31