Германският икономически подем ще загуби част от солидния си възходящ импулс през второто полугодие

Германският икономически растеж се подобрява, като се очаква това да продължи и през втората половина на годината, но вероятно при известна загуба на част от силната динамика, отчетена през първите шест месеца, посочи в петък Министерството на икономиката, съобщава агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че най-голямата европейска икономика се радва на солиден подем благодарение на нарастващото потребление, което е подпомогнато от рекордната трудова заетост, умерената инфлация и от изключително ниските разходи по заеми.

Подемът на германската икономика увеличава своя размах. В допълнение към добрите потребителски разходи и строителството се наблюдава подем и при износа и на инвестициите за оборудване, посочва икономическото министерство при представяне на своя редовен месечен доклад.

Брутният вътрешен продукт на Германия се разшири на тримесечна база с 0,7% в началото на годината и с 0,6% през второто тримесечие благодарение на увеличените държавни и на разходите на домакинствата, както и с оглед на големите инвестиции за строителство на сгради и за оборудване.

Индикаторите сочат за енергично продължаване на икономическия подем и през втората половина на годината, макар и не със същото здраво темпо, както през първите шест месеца, допълва министерството.

По-рано тази седмица германското правителство повиши рязко своите прогнози за растежа на БВП на страната през тази година до 2,0% (от 1,5% предходна оценка) и до 1,9% през 2018-а година (от 1,6%).

Имайки предвид календарния ефект (броя на работните дни), новите правителствените прогнози предполагат, че икономиката на Германия би трябвало да нарасне през настоящата година с цели 2,2% и с 2,0% през 2018-а година. Това би означавало, че през настоящата година немската икономика ще отчете най-доброто си представяне от 2011-а година насам, когато БВП се разшири с цели 3,7% след края на глобалната финансова криза.

Още от категорията

Задълбочаване на спада на петролните цени след ръст на американските запаси с близо 6 млн. барела

Цените на американския лек суров петрол задълбочиха техния спад в сряда към нивото от 67 долара на барел, след като Енергийната информационна администрация (EIA) отчете изненадващо силен ръст на складовите запаси в САЩ с близо 6 млн. барела. Според EIA доставките на суров петрол в САЩ нараснаха през седмицата до 13-ти юли с цели 5,8 млн...

публикувано на 18.07.18 в 18:04
Лари Къдлоу

Лари Къдлоу: Администрацията на Тръмп подготвя допълнителни мерки в подкрепа на растежа

Главният икономически съветник на президента на САЩ - Лари Къдлоу заяви, че администрацията на Тръмп може в скоро време да предприеме допълнителни мерки в подкрепа на американския икономически растеж. Говорейки в сряда пред телевизия CNBC, Къдлоу обяви, че предстоят допълнителни фискални стимулиращи мерки, които ще бъдат факт след..

публикувано на 18.07.18 в 16:53

Правителството отпуска на БДЖ до 100 млн. лв.

До 100 млн. лева ще бъдат отпуснати на БДЖ „Пътнически превози” до 2020 г., реши днес кабинетът. С тях трябва да бъдат закупени нови влакове. От правителствената пресслужба уточняват, че това е проектът за инвестиционен разход на компанията. Детайли около вида и броя на подвижния състав, който трябва да бъде закупен, не се съобщават.

публикувано на 18.07.18 в 16:36
Жан-Клод Юнкер

Юнкер: Усилията на Тръмп за разделяне на ЕС "са напразни", Съюзът и неговият единен пазар са неделими

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че усилията на американския президент да раздели ЕС в търговски план "са напразни", съобщава Франс прес. Посланието на Юнкер е факт само седмица преди неговата визита на 25-и юли във Вашингтон в опит да убеди Доналд Тръмп да отмени наложените от САЩ мита за вноса на стомана и на..

публикувано на 18.07.18 в 15:44
Маргрете Вестагер от ЕК

"Гугъл" отнесе рекордна глоба от 4,34 млрд. евро от европейския антимонополен регулатор

Европейската комисия обяви официално, че е наложила на компанията "Гугъл" рекордна по размер глоба от 4,34 млрд. евро (около 5,04 млрд. долара) с оглед на неправомерно използване на нейната операционна система Android за мобилни телефони, чрез която световният технологичен гигант е засилил доминиращата си роля на пазара на общото търсене в..

публикувано на 18.07.18 в 14:18

Ръст на европейските акции след силни финансови резултати на технологични компании и с оглед на по-слабото евро

Европейските акции поскъпват в сряда към едномесечни върхове благодарение на солиден ръст на технологичния сектор и на отслабване на еврото, както и в следствие на добре приетите от инвеститорите по цял свят вчерашни показания на шефа на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Управителят на Фед направи доста позитивна оценка на..

публикувано на 18.07.18 в 13:58

До средата на следващата година България може да влезе в ERM II и Банковия съюз на ЕС

До средата на следващата година България може да влезе в обменно - валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Той получи мандат от правителство да изпрати писмо с искане за тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) - това е преходният период за влизането в банковия съюз...

обновено на 18.07.18 в 13:44