Германският икономически подем ще загуби част от солидния си възходящ импулс през второто полугодие

Германският икономически растеж се подобрява, като се очаква това да продължи и през втората половина на годината, но вероятно при известна загуба на част от силната динамика, отчетена през първите шест месеца, посочи в петък Министерството на икономиката, съобщава агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че най-голямата европейска икономика се радва на солиден подем благодарение на нарастващото потребление, което е подпомогнато от рекордната трудова заетост, умерената инфлация и от изключително ниските разходи по заеми.

Подемът на германската икономика увеличава своя размах. В допълнение към добрите потребителски разходи и строителството се наблюдава подем и при износа и на инвестициите за оборудване, посочва икономическото министерство при представяне на своя редовен месечен доклад.

Брутният вътрешен продукт на Германия се разшири на тримесечна база с 0,7% в началото на годината и с 0,6% през второто тримесечие благодарение на увеличените държавни и на разходите на домакинствата, както и с оглед на големите инвестиции за строителство на сгради и за оборудване.

Индикаторите сочат за енергично продължаване на икономическия подем и през втората половина на годината, макар и не със същото здраво темпо, както през първите шест месеца, допълва министерството.

По-рано тази седмица германското правителство повиши рязко своите прогнози за растежа на БВП на страната през тази година до 2,0% (от 1,5% предходна оценка) и до 1,9% през 2018-а година (от 1,6%).

Имайки предвид календарния ефект (броя на работните дни), новите правителствените прогнози предполагат, че икономиката на Германия би трябвало да нарасне през настоящата година с цели 2,2% и с 2,0% през 2018-а година. Това би означавало, че през настоящата година немската икономика ще отчете най-доброто си представяне от 2011-а година насам, когато БВП се разшири с цели 3,7% след края на глобалната финансова криза.

Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11