Германският икономически подем ще загуби част от солидния си възходящ импулс през второто полугодие

Германският икономически растеж се подобрява, като се очаква това да продължи и през втората половина на годината, но вероятно при известна загуба на част от силната динамика, отчетена през първите шест месеца, посочи в петък Министерството на икономиката, съобщава агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че най-голямата европейска икономика се радва на солиден подем благодарение на нарастващото потребление, което е подпомогнато от рекордната трудова заетост, умерената инфлация и от изключително ниските разходи по заеми.

Подемът на германската икономика увеличава своя размах. В допълнение към добрите потребителски разходи и строителството се наблюдава подем и при износа и на инвестициите за оборудване, посочва икономическото министерство при представяне на своя редовен месечен доклад.

Брутният вътрешен продукт на Германия се разшири на тримесечна база с 0,7% в началото на годината и с 0,6% през второто тримесечие благодарение на увеличените държавни и на разходите на домакинствата, както и с оглед на големите инвестиции за строителство на сгради и за оборудване.

Индикаторите сочат за енергично продължаване на икономическия подем и през втората половина на годината, макар и не със същото здраво темпо, както през първите шест месеца, допълва министерството.

По-рано тази седмица германското правителство повиши рязко своите прогнози за растежа на БВП на страната през тази година до 2,0% (от 1,5% предходна оценка) и до 1,9% през 2018-а година (от 1,6%).

Имайки предвид календарния ефект (броя на работните дни), новите правителствените прогнози предполагат, че икономиката на Германия би трябвало да нарасне през настоящата година с цели 2,2% и с 2,0% през 2018-а година. Това би означавало, че през настоящата година немската икономика ще отчете най-доброто си представяне от 2011-а година насам, когато БВП се разшири с цели 3,7% след края на глобалната финансова криза.

Още от категорията
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33

Икономически растеж чрез инвестиции в туризма и културата в Дунавския регион

През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния ред , темите и фокуса на дискусиите за развитието на дунавските региони и основна роля в подкрепата на всички региони за бъдещо по-добро сътрудничество, по-добра свързаност, търсене на форми на взаимодействие и допълнителни форми на финансиране, което да изпълнява целите и приоритетите..

публикувано на 20.10.17 в 12:07

Как се променя средата за предприемачество у нас – национална конференция

Национална конференция, организирана от българския офис на Глобалния предприемачески мониторинг и „Капитал”, ще събере бизнеса, властта и неправителствени организации, за да разговарят за предизвикателствата пред компаниите и добрите практики или как се променя средата за предприемачество у нас и как да го насърчим, какъв е пътят за позитивна..

публикувано на 20.10.17 в 10:27

Синдикати и знакови имена в бизнеса обсъждат на работна закуска икономиката и ръста на доходите

Синдикатите и бизнесът ще обсъдят днес икономиката и ръста на доходите в страната. По покана на КНСБ и КТ "Подкрепа" представители на най-големите български предприятия ще участват в бизнес закуска. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира предстоящата среща: Част от отговорния, истински бизнес на България - на закуска! Двадесетина души -..

публикувано на 20.10.17 в 07:14

Васил Велев за протеста на синдикатите: Признание за нашата дейност, очакваме наплив на нови членове

Възнагражденията в реалната икономика растат с над 10%. Това го отчете и НСИ. Последните данни са за второто тримесечие, а разходите на работодателите са нараснали с 11% спрямо същия период на миналата година. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, който оцени..

публикувано на 19.10.17 в 18:33

В Гърция обмислят промени в данъчното облагане върху недвижими имоти

Правителството в Атина обмисля да промени данъчното облагане върху недвижимите имоти. Планира се увеличаване на данъците на скъпите и премахване на облагането върху малките и евтини къщи, вили и парцели. Не е фиксирано все още в какви рамки като стойности се определя категорията на даден имот, поради сриването на пазара и необходимост първо да се..

публикувано на 19.10.17 в 18:27