Отвъд очите

Габриела Цонкова
Снимка: Николета Атанасова

Младият автор и художник Габриела Цонкова открива в понеделник първата си голяма изложба „Отвъд очите” в галерия „Натали”. Платната са свързани с човешката душа и философския поглед към нея. В тях могат да бъдат открити както митологични сюжети, така и чисто житейски представи за случващото се около нас и как се вглеждаме в нашите очи и в очите на другите, какво намираме отвъд тях и как се справяме с предизвикателствата на съдбата. И затова монологът не присъства в тази изложба. То е диалог. Искам хората да мислят, да чувстват и да са емоционални - казва Габриела Цонкова.Още от категорията
Бина Харалампиева

Бина Харалампиева: Цената да бъдеш успешен става твърде висока

В Малък градски театър "Зад канала" Бина Харалампиева поставя "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек. От 20 години искам да направя този роман, разказа тя в предаването "12+3", като нарече историята великолепна, съвременна и динамична: "Спомням си, че навремето всичко, което започва да се случва при нас, едно от..

публикувано на 21.03.18 в 14:03

"Телефонът на мъртвеца" с първа постановка в България

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна е пиесата „Телефонът на мъртвеца” от Сара Рул, която е сред най-младото поколение американски драматурзи. Постановката е на режисьора Петър Денчев. „Телефонът на мъртвеца” е черна комедия с елементи на криминален сюжет, с множество религиозни, духовни препратки, с new age..

публикувано на 21.03.18 в 14:00

"Тайната вечеря" на Мърквичка тъне в неизвестност цял век

Една изключителна картина с тайнствена съдба излезе от вековно забвение, за да предизвика смайване, възхита и да разпали въображението. Тя пресъздава един от най-често рисуваните библейски сюжети – прощалната вечеря на Христос със своите апостоли. Но не е поредният шедьовър, сътворен от ръката на западноевропейски майстор, а е дело на българския..

публикувано на 21.03.18 в 11:21
Весела Ляхова е един от авторите, които ще се срещнат със своята публика

Калин Терзийски, Весела Ляхова и Димана Трънкова в среща с публиката

"Авторите и срещата им с публиката – в България и Европа“ е темата на дискусия, организирана от Националния център за книгата. Тя ще се проведе от 16 ч. на 24 март в Литературен клуб „Перото“ и ще бъде с участието на писателите Калин Терзийски, Весела Ляхова и Димана Трънкова. "Това е една логична тема, тъй като в годината, посветена на..

публикувано на 21.03.18 в 11:13
Иво Балев – съставител на сборника

Премиера на "Тимур и неговите командоси" на Вилислав Георгиев тази вечер в "Перото"

На 16 март излезе "Тимур и неговите командоси" от Вилислав Георгиев. Книгата събира разказите и фейлетоните на Георгиев във вестник "Сега". Премиерата е тази вечер от 19 часа в литературен клуб "Перото". В предаването "Преди всички" съставителят на сборника Иво Балев обясни: "Вилислав Георгиев около 2009 година беше блогър и пишеше в блога си..

публикувано на 21.03.18 в 10:55
Петя Александрова и Румен Леонидов

С усмивка из алеите на миналото

Излезе от печат книгата на Петя Александрова „България в потури, но с цилиндър”. Тя е продължение на труд, събрал 50 нашенски истории от XIХ и началото на ХХ век. Новата книга е със същия брой разкази и със същото заглавие. Подобно на първия том и сега авторката с ерудиция и талантливо перо води читателя по пътеките на миналото. Заглавието и..

публикувано на 21.03.18 в 10:53
Част от плаката на конкурса

Фестивалът "Българска душа на Святата земя" за четвърти път в Израел

И тазгодишното четвърто издание на „Българска душа на Святата земя” ще се проведе в рамките на Дните на българската култура в Израел от 28 до 31 май – съобщи за „Артефир” Весела Райчинова, журналист, продуцент, създател и директор на фестивала. Новото тази година е първият международен литературен конкурс в дните на фестивала.  Конкурсът ще се нарича..

публикувано на 21.03.18 в 10:40