Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ханделсблат": ЕС може да предостави на Великобритания двугодишен преходен период след Брекзит

Британската лира поскъпна над 1,3300 долара за пръв път от началото на октомври

Британската лира поскъпна в началото на днешната европейска търговия до 11-дневен връх от 1,3323 щатски долара след информация на немския вестник "Ханделсблат", според която Европейският съюз може да предложи на Великобритания двугодишен предходен период за Брекзит.

В четвъртък паундът първоначално падна рязко до тридневно дъно около 1,3121 долара, след като Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС по въпроса за Брекзит, заяви пред репортери, че не е бил постигнат пробив и след петия кръг от преговорите най-вече поради "безизходното" положение по въпросите, касаещи сметката за развода, която ще трябва да плати Великобритания.

Последвалата информация на вестник "Ханделсблат" обаче доведе до силно поскъпване на паунда обратно над 1,3300 нивото за пръв път от 2-ри октомври насам.

Немското издание съобщи късно снощи, че Мишел Барние би желал да предложи на Великобритания шанс да остане в единния пазар на ЕС и в общия митнически съюз за двугодишен преходен период, ако Лондон се съгласи да уреди финансовите си задължения към блока и подпише споразумение за развода. Цитирайки дипломати от ЕС, германският вестник каза, че Великобритания също така ще трябва да изпълни всичките свои задължения относно членството ѝ в ЕС по време на този предходен двугодишен период, като се очаква Барние да отправи това предложение по време на среща на посланиците на ЕС в петък.

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в петък, че ако британците желаят стартиране на втората фаза на преговорния процес за Брекзит (включваща търговските преговори), те ще трябва да платят. Той също така отбеляза, че процесът по Брекзит ще отнеме по-дълго време, отколкото смятат властите в Лондон.

Това негово изказване ограничи поскъпването на британската лира и тя се върна обратно под нивото от 1,3300 долара.

Последваха коментари и на говорителят на немското правителство Щефан Зайберт, че е прекалено рано да се обсъждат каквито да било идеи за преходен период след Брекзит. Според него няма промени в приетата от ЕС последователност при воденето на преговорите с Обединеното кралство.

Изказването на Зайберт изтри напълно печалбите, които направи британската лира и тя се върна към сутрешните си дъна около 1,3250 областта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!