Операта си е музей, нека си остане музей, нека млaдите видят какво е 17 век например

Райна Кабаиванска
БГНЕС

Райна Кабаиванска представя своите студенти в три поредни вечери – 13,14 и 15 октомври в Софийската опера в спектакли на операта „Норма“ на Белини. На 23 септември участниците в последния майсторски клас изнесоха концерт пред софийската публика, а голямата певица определи новите стипендианти, с които ще работи в следващата година. Сега тези, които са били вече в нейната академия в Италия ще изпълнят централните партии от операта „Норма“. В началото преди 17 години имаше само Гала концерт, но след 2010 г. започнаха и участия в спектакли на Софийската опера. Първата опера е „Бохеми“ на Пучини, която се представи в София, а след това и в Модена. Последва „Вертер“ на Масне в партньорство с Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Преди година ги слушахме в „Турандот“ на Пучини. Не са ли твърде високи целите, които им е поставила? Според мен така трябва. Ако имат качества, тези качества са вродени и тази формула, която ползват много хора: Чакай малко ти си млад, за мене не е валидна. Ако имаш качества пееш всичко – казва певицата.
Целият разговор с Райна Кабаиванска можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Ескалатор 18- 25 декември 2017

публикувано на 18.12.17 в 19:25
Ханну Линту, главен диригент на СО на Финландското радио

Свири СО на Финландското радио под палката на главния диригент Ханну Линту

Редовните ни слушатели-меломани вече знаят, че Музикалните вечери на програма „Христо Ботев“ в понеделник, когато излъчваме концерти от Международния обмен на Еврорадио, през декември са посветени на Финландското национално радио по повод 100-годишнината от обявяването на независимостта на Република Финландия (6 декември 1917) и 90-годишнината от..

обновено на 18.12.17 в 17:10

БНР Tоп 20 - най-новата класация за българска поп и рок музика

От 1-ви януари по всички програми на БНР започва излъчването на най-новата класация за българска музика - БНР Tоп 20. Тя ще е ежеседмична и ще включва 20 песни с добър студиен запис. Идеята е да бъде събрана на едно място качествената българска музика. Радио София участва активно в изготвянето на класацията и ще я излъчва всеки понеделник от 21:00..

публикувано на 18.12.17 в 16:10

В очакване на Празника (bis)

Срещата ни започва с известен протестантски хорал – In Dulci Jubilo. Напомня ни, че сме в предстоянието на Рождество Христово. Да живееш с мисълта, че Духът не е тленен, да виждаш онази искрица у себе си, която е запалена от Твореца – частица от неговата безгранична мощ и светлина! Затова са големите християнски празници – поне покрай тях можем да се..

публикувано на 18.12.17 в 15:30

БНР Ви кани на благотворителен концерт "Надежда за Станислава" на 22 декември

"Надежда за Станислава" ще събере на една сцена големите имена на българската поп и рок музика. Всички те ще свирят за Станислава Пирчева – журналистка от Българското национално радио, на която ѝ предстои спешна операция за отстраняване на тумор в мозъка. Мариана Попова, Наско от Б.Т.Р., Орлин Павлов, "Мери Бойс Бенд", Дичо Христов, Тони..

обновено на 18.12.17 в 11:50

Камерна опера поднася коледна магия на жителите и гостите на Благоевград

Камерна опера-Благоевград ще зарадва почитателите на класическата музика с Коледен концерт.  Тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия жителите и гостите на областния център ще станат част от магията на операта.  Публиката ще се наслади на много интересна програма, поднесена от солисти и инструменталисти: Борис Тасков - тенор..

публикувано на 18.12.17 в 10:39

Кларинетистът Боби Йоцов: Аз мога

Борислав Йоцов е роден през 1966 година. Син е на известния български обоист Георги Йоцов и брат на Христо Йоцов – композитор и водещ джаз-музикант. Завършва класа по кларинет на проф. Сава Димитров в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София през 1990 г. Специализира с майсторски класове в Националната консерватория в Париж при..

публикувано на 18.12.17 в 10:15