Минезингер и трубадур пеят за меломаните в оперната вечер на програма „Христо Ботев“

На опера в събота, 14 октомври, от 20.00 часа
Анна Нетребко (Леонора) и Роберто Аланя (Манрико) в сцена от спектакъла "Трубадур" от Верди на Виенската опера
Снимка: Wiener Staatsoper GmbH / Michael Pöhn

Представяме два записа, получени по линия на Европейския Съюз за радио и телевизия. В началото – фрагменти от премиерата на „Танхойзер“ от Вагнер, състояла се на 21 май 2017 г.  в Националния театър в Мюнхен с участието на солисти, хора и оркестъра на Баварската държавна опера с диригент Кирил Петренко. В главните партии: Аня Хартерос, Клаус Флориан Фогт, Кристиан Герхахер, Георг Цепенфелд, Дийн Пауър.
Nach München! Любители на операта, отидете в Мюнхен!“ – възкликва два дни след тази премиера критикът Закари Улф на страниците на „Ню Йорк Таймс“ и продължава: „Слушането на „Танхойзер“, чиято премиера беше в Баварската държавна опера в неделя в нова постановка, режисирана и художествено оформена от провокативния театрал Ромео Кастелучи, ще ви убеди, че действително сте били спасени. Не мога да твърдя, че слушането на този спектакъл (и имам предвид наистина слушането, тъй като постановката не допринася много за чисто музикалното преживяване) ще ви осигури място в небесата, но гарантирам, че вярата ви в жизнеността на операта ще бъде възродена. Днес няма по-добър състав за тази творба, а първосвещеникът на подиума е ослепителният Кирил Петренко..." Рецензията на американския критик продължава с възторжени хвалебствия за работата на Петренко, хора, оркестъра и солистите и явно разочарование от сценичната реализация на Кастелучи. Доста по-откровен и язвителен е руският специалист Александър Курмачов от престижния сайт Belcanto.ru, който не се притеснява да заяви, че : "... постановката на Кастелучи не може да се доближи не само до кича, а дори до нивото на колхозна самодейност“ и определя работата на режисьора като „неграмотна“. „... Темата за женския бюст бе не просто разкрита, а буквално разголена, като режисьорът не се бе поколебал да съблече дори момичетата-тийнейджърки. Венера приличаше на тлъста жаба: гнусните движения на гънките гигантска плът ясно разкриваха женомразката природа на авторите на това решение. Признавам, че дори аз, с моята антифеминистка представа за света, не бих могъл да си представя толкова безобразно изобразяване на богинята на любовта и секса... Но това е само първата част на първо действие. После извадиха на сцената окървавен труп на елен. Изпоцапаха с кръвта на този елен всички, включително Танхойзер...“. Рецензентът Курмачов продължава, изпълнен с възмущение, за да стигне до музикалната реализация на „Танхойзер“, осъществена от „диригент с космически мащаби“ (Кирил Петренко) и „солисти, за които може да се каже „добре“ – но нищо повече“.
Е, след като чух записа на премиерата и без да съм гледала възмутителната сценична реализация, трябва да отбележа, че скромното ми мнение на музикален редактор с около четвъртвековен стаж почти съвпада с това на маститите колеги от САЩ и Русия. Работата на Петренко действително е забележителна, повечето от солистите са отлични, с едно изключение – премиер-тенора. Този запис бих определила като „Танхойзер без Танхойзер“, което, за съжаление, е точно толкова невъзможно, колкото и „Лоенгрин без Лоенгрин“ или „Кармен без Кармен“... Клаус Флориан Фогт в главната партия е не просто разочароващ, а непоносимо фалшив – особено в първо действие. Затова, след като внимателно прослушах спектакъла няколко пъти, реших все пак да не измъчвам аудиторията и да й предложа фрагментите, които ми се сториха най-подходящи за излъчване по радиото – началото на първо и цялото второ действие на „Танхойзер“.
А след това ще предложа на страстните оперомани истински подарък. След тъжната съдба на рицаря-минезингер Хайнрих Танхойзер, ще им припомня историята на неговия „колега“ – испанския рицар, син на граф и трубадур Манрико от операта на Верди „Трубадур“. Спектакълът на Вердиевия шедьовър се е състоял на 5 февруари 2017 във Виенската държавна опера под палката на Марко Армилиато. Съставът е звезден: Анна Нетребко - Леонора, Роберто Аланя - Манрико, Людовик Тезие – Граф ди Луна, Лучана Д’ Интино – Азучена. Нетребко и Аланя са много-много добри, действително!...

Съдържание на операта "Трубадур" от Верди

Още от категорията

Никита Борисоглебски заедно с радиосимфониците под диригентството на Марк Кадин свири Втория цигулков концерт на Прокофиев

Деветият за сезон 2017-2018  концерт на радиосимфониците  е очакван с особено подчертан интерес – не само защото в програмата, както обикновено,  са включени интересни творби, а и защото солистът, който за първи път тази вечер ще застане пред българска публика, е една от най-ярките нови звезди на музикалния небосклон през последните години. На..

публикувано на 22.03.18 в 13:15
Ritmos negros

Ritmos negros представят първия си студиен албум

Българо-испано-перуанска Ritmos negros представя първия си студиен албум със същото име на 29-ти март в "София лайв клуб". Продукцията има 10 песни, които съдържат традиционна перуанска музика и авторски мелодии, базирани на афро-перуански ритми и съвременни жанрове. Членове на групата гостуваха на "Хоризонт до обед". Те са Пиеро Епифания (Piero..

публикувано на 22.03.18 в 12:34
Пламена Мангова и Струнен квартет „Микеланджело“

Директно от Международния фестивал „Мартенски музикални дни" - 22 март, от 19.00 часа

По програма "Христо Ботев" директно от Русе ще излъчим концерт на  Струнен квартет „Микеланджело“ и Пламена Мангова – пиано. В програмата: Йозеф Хайдн – Струнен квартет опус 64 № 5 в Ре мажор - „Чучулигата“; Цезар Франк – Клавирен квинтет във фа минор, опус 34; Антонин Дворжак – Клавирен квинтет № 2 в Ла мажор, опус 81. Квартет „Микеланджело“ е..

публикувано на 22.03.18 в 09:05
Keira Is You

Полски пост-ембиънт-дарк уикенд с групите Keira Is You и From Love To Reflux

Многопластова северна музика, мрачно-меланхолична атмосфера, съчетана с поетични прозрения за антиутопията, в която всички живеем, мелодични вокални линии и масиран китарен звук… Познахте ли ги? Не сме се виждали с тях цели четири години… А тази седмица ще имаме възможност да ги слушаме в цели три български града – Велико Търново , Пловдив..

публикувано на 21.03.18 в 15:25

Чуйте запис на концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин и солист Александър Сомов в зала "България" от 9 март 2018 година

Поредният концерт на радиосимфониците ни предложи огнени ритми, много настроение и изпълнение на три произведения, които не са чак толкова добре познати на широката публика: Fancey free на Ленърд Бърнстейн, Conga del Fuego Nuovo на Артуро Маркес и Концерт за виолончело и духов оркестър на Фридрих Гулда. Солист беше великолепният..

публикувано на 21.03.18 в 14:35

Яна Пипкова: Сюжетът на "Янините девет братя" е вечен

На 22-ри март с премиерата на операта „Янините девет братя“ от Любомир Пипков в Софийската национална опера ще бъде официално открит българският форум на професионалната асоциация на европейските оперни театри и фестивали „Опера Европа“. 87 директори и различни представители на престижни оперни театри от Европа, Америка и Канада се очаква да..

публикувано на 21.03.18 в 14:09
Велика Цонкова

Велика Цонкова представя концертите за цигулка от опус 8 на Антонио Вивалди

Интегралното представяне на дванайсетте концерта, обединени в опус 8 под заглавието "Състезанието между хармонията и инвенцията", ще бъде поделено в две вечери в камерната зала "България" - на 21 март и на 16 май. Те са част от цикъла на Софийската филхармония "Щрайхисимо". На 4 март се навършиха 340 години от рождението на Антонио Вивалди. Своя опус 8..

публикувано на 21.03.18 в 13:35