Минезингер и трубадур пеят за меломаните в оперната вечер на програма „Христо Ботев“

На опера в събота, 14 октомври, от 20.00 часа
Анна Нетребко (Леонора) и Роберто Аланя (Манрико) в сцена от спектакъла "Трубадур" от Верди на Виенската опера
Снимка: Wiener Staatsoper GmbH / Michael Pöhn

Представяме два записа, получени по линия на Европейския Съюз за радио и телевизия. В началото – фрагменти от премиерата на „Танхойзер“ от Вагнер, състояла се на 21 май 2017 г.  в Националния театър в Мюнхен с участието на солисти, хора и оркестъра на Баварската държавна опера с диригент Кирил Петренко. В главните партии: Аня Хартерос, Клаус Флориан Фогт, Кристиан Герхахер, Георг Цепенфелд, Дийн Пауър.
Nach München! Любители на операта, отидете в Мюнхен!“ – възкликва два дни след тази премиера критикът Закари Улф на страниците на „Ню Йорк Таймс“ и продължава: „Слушането на „Танхойзер“, чиято премиера беше в Баварската държавна опера в неделя в нова постановка, режисирана и художествено оформена от провокативния театрал Ромео Кастелучи, ще ви убеди, че действително сте били спасени. Не мога да твърдя, че слушането на този спектакъл (и имам предвид наистина слушането, тъй като постановката не допринася много за чисто музикалното преживяване) ще ви осигури място в небесата, но гарантирам, че вярата ви в жизнеността на операта ще бъде възродена. Днес няма по-добър състав за тази творба, а първосвещеникът на подиума е ослепителният Кирил Петренко..." Рецензията на американския критик продължава с възторжени хвалебствия за работата на Петренко, хора, оркестъра и солистите и явно разочарование от сценичната реализация на Кастелучи. Доста по-откровен и язвителен е руският специалист Александър Курмачов от престижния сайт Belcanto.ru, който не се притеснява да заяви, че : "... постановката на Кастелучи не може да се доближи не само до кича, а дори до нивото на колхозна самодейност“ и определя работата на режисьора като „неграмотна“. „... Темата за женския бюст бе не просто разкрита, а буквално разголена, като режисьорът не се бе поколебал да съблече дори момичетата-тийнейджърки. Венера приличаше на тлъста жаба: гнусните движения на гънките гигантска плът ясно разкриваха женомразката природа на авторите на това решение. Признавам, че дори аз, с моята антифеминистка представа за света, не бих могъл да си представя толкова безобразно изобразяване на богинята на любовта и секса... Но това е само първата част на първо действие. После извадиха на сцената окървавен труп на елен. Изпоцапаха с кръвта на този елен всички, включително Танхойзер...“. Рецензентът Курмачов продължава, изпълнен с възмущение, за да стигне до музикалната реализация на „Танхойзер“, осъществена от „диригент с космически мащаби“ (Кирил Петренко) и „солисти, за които може да се каже „добре“ – но нищо повече“.
Е, след като чух записа на премиерата и без да съм гледала възмутителната сценична реализация, трябва да отбележа, че скромното ми мнение на музикален редактор с около четвъртвековен стаж почти съвпада с това на маститите колеги от САЩ и Русия. Работата на Петренко действително е забележителна, повечето от солистите са отлични, с едно изключение – премиер-тенора. Този запис бих определила като „Танхойзер без Танхойзер“, което, за съжаление, е точно толкова невъзможно, колкото и „Лоенгрин без Лоенгрин“ или „Кармен без Кармен“... Клаус Флориан Фогт в главната партия е не просто разочароващ, а непоносимо фалшив – особено в първо действие. Затова, след като внимателно прослушах спектакъла няколко пъти, реших все пак да не измъчвам аудиторията и да й предложа фрагментите, които ми се сториха най-подходящи за излъчване по радиото – началото на първо и цялото второ действие на „Танхойзер“.
А след това ще предложа на страстните оперомани истински подарък. След тъжната съдба на рицаря-минезингер Хайнрих Танхойзер, ще им припомня историята на неговия „колега“ – испанския рицар, син на граф и трубадур Манрико от операта на Верди „Трубадур“. Спектакълът на Вердиевия шедьовър се е състоял на 5 февруари 2017 във Виенската държавна опера под палката на Марко Армилиато. Съставът е звезден: Анна Нетребко - Леонора, Роберто Аланя - Манрико, Людовик Тезие – Граф ди Луна, Лучана Д’ Интино – Азучена. Нетребко и Аланя са много-много добри, действително!...

Съдържание на операта "Трубадур" от Верди

Още от категорията

Linkin Park Tribute band - още една стъпка по-близо до нас

Любимците на милиони хора по целия свят Linkin Park вдъхновяват отново феновете си в лицето на българската група Linkin Park Tribute band . Бандата е сформирана на 11 юли 2017 година в София. В момента нейни  членове са Тодор Първанов - вокал, Александър Калпакчиев - китара,  Даниел Борисов - китара, Здравко Петров - барабани, Димитър Стефанов -..

публикувано на 18.07.18 в 16:12
Аюуне Суле

Извънреден втори концерт на Аюуне Суле във Второ студио на БНР на 19 юли, четвъртък, организира радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“

Извънреден втори концерт ще изнесе Аюуне Суле на 19 юли, четвъртък, отново от 21. 00 ч. и отново във Второ студио на БНР. Радиофестивалът  на БНР обяви датата след изчерпването на билетите за днешното излизане на сцената на музикалния шаман от Гана.  С двата концерта в София започва балканското турне на прото-блусмена и..

публикувано на 18.07.18 в 14:32

Шер ще издаде албум с кавъри на песни на АББА

Американската звезда на поп музиката Шер, която участва в продължението на филма мюзикъл "Мама миа!", посветен на АББА, оповести, че ще издаде албум с кавъри на песни на легендарната шведска група, предаде Франс прес. В интервю за телевизия Ен Би Си 72-годишната певица и актриса поясни по повод промоцията на филма "Mama Mia! Here We Go Again", че е била..

публикувано на 18.07.18 в 12:55

Аюуне Суле гостува на „Артефир”

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „АфроВизия“, организиран от „Аларма Пънк Джаз“, се завръща в София със соловата си програма. Концертът е на 18 юли от 21 часа във Второ студио на БНР, отново по покана на „Аларма Пънк Джаз“. Така ще честваме..

публикувано на 17.07.18 в 17:20
Анди Гарсия и Шер на премиерата на филма.

Кинолегенди рамо до рамо в "Мамма миа - отново заедно"

Знаменитости се събраха в Лондон за световната премиера на продължението на комедийния мюзикъл "Мамма миа" - "Мамма миа - отново заедно". Сред звездните гости се открояваха  актьорите в главните роли, сред които носителката на "Оскар" Мерил Стрийп, Пиърс Броснън и Колин Фърт. Действието във филма следва сюжетната линия на първия филм отпреди 10..

публикувано на 17.07.18 в 17:12
Калуди Калудов

Калуди Калудов - апостолът на красивото пеене

Тази седмица в „Кой кой е…“  ви срещнахме с един от най-обичаните наши оперни певци и тенори, постигнал световна кариера – Калуди Калудов.   Роден е на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско. През 1978 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска и продължава да се развива като..

публикувано на 17.07.18 в 14:56
Лени Стърн

Лени Стърн

Истинското име на китаристката Лени Стърн е Магдалена Тора. Родена е в Мюнхен, през 1977 година. Напуска Германия и заминава в САЩ, следва в Бостън и получава образование в университета Бъркли, специалност „Филмова музика“. По-късно сформира група с китариста Бил Фризел (Bill Frisell) и барабаниста Пол Моушън (Paul Motian), а след време Магдалена става..

публикувано на 17.07.18 в 08:50