Ерик Рубин: Излизането от ЮНЕСКО на САЩ носи определено послание

Владимир Чуков: В организацията става нещо безпрецедентно
Излизането на Съединените щати от ЮНЕСКО има определено послание. Това заяви в интервю за "Хоризонт" посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин:

Да, има съвсем определено послание. Държавният секретар Рекс Тилърсън съвсем ясно го каза и ситуацията е такава. Първо, ЮНЕСКО като организация се нуждае от сериозни реформи, а ние не видяхме достатъчно реформи и позитивно развитие. Това е първата причина.

Втората е, че нашият закон, който мина в Конгреса, ни задължи да спрем да плащаме членската си такса, когато ЮНЕСКО прие Палестина като пълноправен член. Ние вече дължим повече от половин милиард долара и тази сума ще нараства, ако останем пълноправен член. Това е фактор в нашето решение също така.

Третият фактор са постоянните, последователни и увеличаващи се антиизраелски настроения, видими в това число в някои от решенията, взети от ЮНЕСКО, въпреки желанията на досегашния генерален директор и изразените от нея тревоги. Но си даваме сметка, че не тя сама взима тези решения, а страните - членки.

Рубин обясни какво ще последва по-нататък:

Ще останем член до края на 2018 година, защото такива са правилата на ЮНЕСКО, а след това ще имаме статут на наблюдател. Потвърждаваме ангажимента си към опазване на културното наследство по всички важни проекти, по които сме работили и ще работим. Ще си партнираме с ЮНЕСКО и в бъдеще във важните проекти навсякъде по света, така че не се отказваме от целите на организацията, но смятаме, че в този момент няма смисъл от това да бъдем пълноправен член.

В ЮНЕСКО става нещо безпрецедентно, коментира в предаването "Хоризонт за вас" анализаторът проф. Владимир Чуков

Това, което наблюдаваме в ЮНЕСКО в изтеклите дни, наистина е драматично. В момента се избира кой ще бъде наследникът на Ирина Бокова и наистина вчерашният ден донесе изключително големи изненади. Получи се нещо безпрецедентно. Знаете, генерален директор на ЮНЕСКО се избира максимум в пет тура като последният, който събере най-много гласове, той става. Всъщност се получи нещо, което досега ЮНЕСКО не е виждало. Водещият кандидат, това е бившият външен министър на Катар, който получи 22 гласа и не можа да се определи неговия съперник, тъй като двама кандидати - бившият египетски министър на културата и бившият министър на културата на Франция, събраха тъждествен брой гласове – по 18. И се стигна до допълнителен тур, което всъщност много силно нагнетява напрежението. Сега наистина тук се получи дори не балотаж, а трилотаж и поради тази причина се счита, че оттеглянето на САЩ точно сега, в този момент, е индиректна подкрепа за кандидата на Франция.

По отношение на споменатите от посланика антиизраелски настроения Чуков каза:

Приемането за пълноправно членство на държавата Палестина в ЮНЕСКО, нека да припомня, че държавата Палестина кандидатства за пълноправно членство в ООН, но това не се случи. Тя получи статут на наблюдател, а в един момент тя получи статут на пълноправен член в ЮНЕСКО, нещо, което не кореспондира. След това бяха гласувани няколко антиизраелски декларации, също така беше даден специален статут на Гробницата на патриарсите и на старата част на Хеброн като част от палестинските територии, нещо, което беше възприето много болезнено от израелската страна. Ето това са данните, които реално предизвикаха тази позиция, и сега много зависи кой ще стане нов генерален директор, но дали борбата ще бъде между катарец и египтянин, или между катарец и французойка много зависи каква ще бъде политиката оттук насетне на самата изключително влиятелна организация.

Свързани новини
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израел се готви да се оттегли от ЮНЕСКО

Израел се готви да се оттегли от Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху , който даде указания на Министерството на външните работи да подготви изтеглянето на страната му..

обновено на 13.10.17 в 10:02
Още от категорията

Каракачанов призова за спокойствие по темата за приватизацията

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призова към спокойствие по темата за приватизацията. Днес в Народното събрание на второ четене бяха приети промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Според новите правила продажбата..

публикувано на 18.07.18 в 20:16
Промените в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол бяха гласувани на второ четене в парламента.

Промени в закона за приватизация противопоставиха ГЕРБ и патриотите

Продажбата на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с над 50% държавно участие, ще се извършва от Агенцията за приватизация чрез електронна платформа за продажба на имоти. Това записаха окончателно..

публикувано на 18.07.18 в 19:20
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

Москва: Лавров не е заплашвал с вето договора за новото име на Македония в ООН

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече „абсурдни“ и „глупави“ твърденията на гръцки медии, че първият дипломат на Русия Сергей Лавров е заплашвал гръцкия си колега Никос Кодзиас, че Москва ще блокира в Съвета за сигурност на..

публикувано на 18.07.18 в 18:48

Комисия на НС одобри ТОЛ системата

Транспортната комисия в Народното събрание одобри днес на първо четене промените в Закона за пътищата и въвеждането на ТОЛ системата. От началото на 2019 г. ще се въведе и електронна винетка. ТОЛ системата ще важи за превозните средства над 3,5..

публикувано на 18.07.18 в 17:26
Д-р Дечо Дечев

Парламентарната комисия одобри Дечо Дечев за шеф на НЗОК

Парламентарната здравна комисия одобри единодушно кандидатурата на Дечо Дечев за управител на Здравната каса. По време на изслушването той заяви, че една от най-важните промени, които ще предприеме, е реформа в лекарствената: "В резултат на..

публикувано на 18.07.18 в 17:04
Премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет.

Бойко Борисов уволни заместник-министър на земеделието и нареди още три уволнения в министерството

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите е освободен Цветан Димитров, съобщи днес правителствената пресслужба. Решението на премиера е взето след срещата на министъра на..

обновено на 18.07.18 в 16:27

Правителството предлага нов шеф на разузнаването

Правителството предложи днес на президента на Република България да издаде указ за назначаване на досегашния заместник-председател на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов за председател на агенцията. Правителственото решение е взето,..

публикувано на 18.07.18 в 16:08