Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ерик Рубин: Излизането от ЮНЕСКО на САЩ носи определено послание

Владимир Чуков: В организацията става нещо безпрецедентно

Излизането на Съединените щати от ЮНЕСКО има определено послание. Това заяви в интервю за "Хоризонт" посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин:

Да, има съвсем определено послание. Държавният секретар Рекс Тилърсън съвсем ясно го каза и ситуацията е такава. Първо, ЮНЕСКО като организация се нуждае от сериозни реформи, а ние не видяхме достатъчно реформи и позитивно развитие. Това е първата причина.

Втората е, че нашият закон, който мина в Конгреса, ни задължи да спрем да плащаме членската си такса, когато ЮНЕСКО прие Палестина като пълноправен член. Ние вече дължим повече от половин милиард долара и тази сума ще нараства, ако останем пълноправен член. Това е фактор в нашето решение също така.

Третият фактор са постоянните, последователни и увеличаващи се антиизраелски настроения, видими в това число в някои от решенията, взети от ЮНЕСКО, въпреки желанията на досегашния генерален директор и изразените от нея тревоги. Но си даваме сметка, че не тя сама взима тези решения, а страните - членки.

Рубин обясни какво ще последва по-нататък:

Ще останем член до края на 2018 година, защото такива са правилата на ЮНЕСКО, а след това ще имаме статут на наблюдател. Потвърждаваме ангажимента си към опазване на културното наследство по всички важни проекти, по които сме работили и ще работим. Ще си партнираме с ЮНЕСКО и в бъдеще във важните проекти навсякъде по света, така че не се отказваме от целите на организацията, но смятаме, че в този момент няма смисъл от това да бъдем пълноправен член.

В ЮНЕСКО става нещо безпрецедентно, коментира в предаването "Хоризонт за вас" анализаторът проф. Владимир Чуков

Това, което наблюдаваме в ЮНЕСКО в изтеклите дни, наистина е драматично. В момента се избира кой ще бъде наследникът на Ирина Бокова и наистина вчерашният ден донесе изключително големи изненади. Получи се нещо безпрецедентно. Знаете, генерален директор на ЮНЕСКО се избира максимум в пет тура като последният, който събере най-много гласове, той става. Всъщност се получи нещо, което досега ЮНЕСКО не е виждало. Водещият кандидат, това е бившият външен министър на Катар, който получи 22 гласа и не можа да се определи неговия съперник, тъй като двама кандидати - бившият египетски министър на културата и бившият министър на културата на Франция, събраха тъждествен брой гласове – по 18. И се стигна до допълнителен тур, което всъщност много силно нагнетява напрежението. Сега наистина тук се получи дори не балотаж, а трилотаж и поради тази причина се счита, че оттеглянето на САЩ точно сега, в този момент, е индиректна подкрепа за кандидата на Франция.

По отношение на споменатите от посланика антиизраелски настроения Чуков каза:

Приемането за пълноправно членство на държавата Палестина в ЮНЕСКО, нека да припомня, че държавата Палестина кандидатства за пълноправно членство в ООН, но това не се случи. Тя получи статут на наблюдател, а в един момент тя получи статут на пълноправен член в ЮНЕСКО, нещо, което не кореспондира. След това бяха гласувани няколко антиизраелски декларации, също така беше даден специален статут на Гробницата на патриарсите и на старата част на Хеброн като част от палестинските територии, нещо, което беше възприето много болезнено от израелската страна. Ето това са данните, които реално предизвикаха тази позиция, и сега много зависи кой ще стане нов генерален директор, но дали борбата ще бъде между катарец и египтянин, или между катарец и французойка много зависи каква ще бъде политиката оттук насетне на самата изключително влиятелна организация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени