Ерик Рубин: Излизането от ЮНЕСКО на САЩ носи определено послание

Владимир Чуков: В организацията става нещо безпрецедентно

Излизането на Съединените щати от ЮНЕСКО има определено послание. Това заяви в интервю за "Хоризонт" посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин:

Да, има съвсем определено послание. Държавният секретар Рекс Тилърсън съвсем ясно го каза и ситуацията е такава. Първо, ЮНЕСКО като организация се нуждае от сериозни реформи, а ние не видяхме достатъчно реформи и позитивно развитие. Това е първата причина.

Втората е, че нашият закон, който мина в Конгреса, ни задължи да спрем да плащаме членската си такса, когато ЮНЕСКО прие Палестина като пълноправен член. Ние вече дължим повече от половин милиард долара и тази сума ще нараства, ако останем пълноправен член. Това е фактор в нашето решение също така.

Третият фактор са постоянните, последователни и увеличаващи се антиизраелски настроения, видими в това число в някои от решенията, взети от ЮНЕСКО, въпреки желанията на досегашния генерален директор и изразените от нея тревоги. Но си даваме сметка, че не тя сама взима тези решения, а страните - членки.

Рубин обясни какво ще последва по-нататък:

Ще останем член до края на 2018 година, защото такива са правилата на ЮНЕСКО, а след това ще имаме статут на наблюдател. Потвърждаваме ангажимента си към опазване на културното наследство по всички важни проекти, по които сме работили и ще работим. Ще си партнираме с ЮНЕСКО и в бъдеще във важните проекти навсякъде по света, така че не се отказваме от целите на организацията, но смятаме, че в този момент няма смисъл от това да бъдем пълноправен член.

В ЮНЕСКО става нещо безпрецедентно, коментира в предаването "Хоризонт за вас" анализаторът проф. Владимир Чуков

Това, което наблюдаваме в ЮНЕСКО в изтеклите дни, наистина е драматично. В момента се избира кой ще бъде наследникът на Ирина Бокова и наистина вчерашният ден донесе изключително големи изненади. Получи се нещо безпрецедентно. Знаете, генерален директор на ЮНЕСКО се избира максимум в пет тура като последният, който събере най-много гласове, той става. Всъщност се получи нещо, което досега ЮНЕСКО не е виждало. Водещият кандидат, това е бившият външен министър на Катар, който получи 22 гласа и не можа да се определи неговия съперник, тъй като двама кандидати - бившият египетски министър на културата и бившият министър на културата на Франция, събраха тъждествен брой гласове – по 18. И се стигна до допълнителен тур, което всъщност много силно нагнетява напрежението. Сега наистина тук се получи дори не балотаж, а трилотаж и поради тази причина се счита, че оттеглянето на САЩ точно сега, в този момент, е индиректна подкрепа за кандидата на Франция.

По отношение на споменатите от посланика антиизраелски настроения Чуков каза:

Приемането за пълноправно членство на държавата Палестина в ЮНЕСКО, нека да припомня, че държавата Палестина кандидатства за пълноправно членство в ООН, но това не се случи. Тя получи статут на наблюдател, а в един момент тя получи статут на пълноправен член в ЮНЕСКО, нещо, което не кореспондира. След това бяха гласувани няколко антиизраелски декларации, също така беше даден специален статут на Гробницата на патриарсите и на старата част на Хеброн като част от палестинските територии, нещо, което беше възприето много болезнено от израелската страна. Ето това са данните, които реално предизвикаха тази позиция, и сега много зависи кой ще стане нов генерален директор, но дали борбата ще бъде между катарец и египтянин, или между катарец и французойка много зависи каква ще бъде политиката оттук насетне на самата изключително влиятелна организация.

Свързани новини
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израел се готви да се оттегли от ЮНЕСКО

Израел се готви да се оттегли от Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху , който даде указания на Министерството на външните работи да подготви изтеглянето на страната му..

обновено на 13.10.17 в 10:02
Още от категорията
Игор Додон

Молдова отзова посланика си от Русия

Молдова изтегли посланика си от Русия, като се мотивира с „тормоз и заплахи от руските власти“. От Кишинев са поискали разяснения за няколко „инцидента“, но не са получили отговор от Москва. Затова посланик Андрей Негута е бил „отзован за консултации за..

публикувано на 18.12.17 в 21:27
Енрике Барон Креспо

Енрике Барон Креспо: Резултатът от изборите в Каталуния ще е отворен

Остават само три дни до изборите в Каталуния. Ще има ли изненади? Какво да очакваме и какви са нагласите на политически елит - това ще следим в следващите дни от гледните точки на Мадрид и Барселона. Енрике Барон Креспо е първият испански председател..

публикувано на 18.12.17 в 20:54
Мишел Барние

Мишел Барние: Председателството на България е особено важно

По време на българското председателство ще бъде изготвен проектодоговорът за бъдещите ни отношения с Великобритания. Това отговори на въпрос на "Хоризонт“ главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние , който пристига във вторник на посещение у нас...

публикувано на 18.12.17 в 20:26
Ники Хейли

САЩ блокираха резолюция на ООН срещу признаването на Ерусалим за израелска столица

Съединените щати наложиха вето на проекторезолюция на ООН, обявяваща за невалидни всякакви едностранни действия, предопределящи статута на Ерусалим. Всички останали 14 членове на Съвета за сигурност гласуваха единодушно за резолюцията, която на практика..

публикувано на 18.12.17 в 19:59

След нови стълкновения в Донбас Русия обяви, че оттегля наблюдателите си

Русия обяви, че оттегля военните си наблюдатели, които следят за съблюдаване на примирието в Източна Украйна. Министерството на външните работи в Москва обвини украинските власти, че правят работата на съвместния „Център за контрол и координация“..

публикувано на 18.12.17 в 19:52
Тома Биков

Тома Биков: В момента се чува остър тон само от страна на президента

В момента се чува остър тон само от страна на президента. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Тома Биков от ГЕРБ: Никой от нашата парламентарна група или изобщо от управляващото мнозинство не си е..

публикувано на 18.12.17 в 18:31
Юрий Асланов

Юрий Асланов: ГЕРБ и БСП увеличават предимството си пред останалите партии

ГЕРБ и БСП увеличават предимството си пред останалите партии, притегляйки към себе си все повече избиратели. В това число и от негласуващите. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Юрий Асланов от Агенция..

публикувано на 18.12.17 в 17:53