Ерик Рубин: Излизането от ЮНЕСКО на САЩ носи определено послание

Владимир Чуков: В организацията става нещо безпрецедентно
Излизането на Съединените щати от ЮНЕСКО има определено послание. Това заяви в интервю за "Хоризонт" посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин:

Да, има съвсем определено послание. Държавният секретар Рекс Тилърсън съвсем ясно го каза и ситуацията е такава. Първо, ЮНЕСКО като организация се нуждае от сериозни реформи, а ние не видяхме достатъчно реформи и позитивно развитие. Това е първата причина.

Втората е, че нашият закон, който мина в Конгреса, ни задължи да спрем да плащаме членската си такса, когато ЮНЕСКО прие Палестина като пълноправен член. Ние вече дължим повече от половин милиард долара и тази сума ще нараства, ако останем пълноправен член. Това е фактор в нашето решение също така.

Третият фактор са постоянните, последователни и увеличаващи се антиизраелски настроения, видими в това число в някои от решенията, взети от ЮНЕСКО, въпреки желанията на досегашния генерален директор и изразените от нея тревоги. Но си даваме сметка, че не тя сама взима тези решения, а страните - членки.

Рубин обясни какво ще последва по-нататък:

Ще останем член до края на 2018 година, защото такива са правилата на ЮНЕСКО, а след това ще имаме статут на наблюдател. Потвърждаваме ангажимента си към опазване на културното наследство по всички важни проекти, по които сме работили и ще работим. Ще си партнираме с ЮНЕСКО и в бъдеще във важните проекти навсякъде по света, така че не се отказваме от целите на организацията, но смятаме, че в този момент няма смисъл от това да бъдем пълноправен член.

В ЮНЕСКО става нещо безпрецедентно, коментира в предаването "Хоризонт за вас" анализаторът проф. Владимир Чуков

Това, което наблюдаваме в ЮНЕСКО в изтеклите дни, наистина е драматично. В момента се избира кой ще бъде наследникът на Ирина Бокова и наистина вчерашният ден донесе изключително големи изненади. Получи се нещо безпрецедентно. Знаете, генерален директор на ЮНЕСКО се избира максимум в пет тура като последният, който събере най-много гласове, той става. Всъщност се получи нещо, което досега ЮНЕСКО не е виждало. Водещият кандидат, това е бившият външен министър на Катар, който получи 22 гласа и не можа да се определи неговия съперник, тъй като двама кандидати - бившият египетски министър на културата и бившият министър на културата на Франция, събраха тъждествен брой гласове – по 18. И се стигна до допълнителен тур, което всъщност много силно нагнетява напрежението. Сега наистина тук се получи дори не балотаж, а трилотаж и поради тази причина се счита, че оттеглянето на САЩ точно сега, в този момент, е индиректна подкрепа за кандидата на Франция.

По отношение на споменатите от посланика антиизраелски настроения Чуков каза:

Приемането за пълноправно членство на държавата Палестина в ЮНЕСКО, нека да припомня, че държавата Палестина кандидатства за пълноправно членство в ООН, но това не се случи. Тя получи статут на наблюдател, а в един момент тя получи статут на пълноправен член в ЮНЕСКО, нещо, което не кореспондира. След това бяха гласувани няколко антиизраелски декларации, също така беше даден специален статут на Гробницата на патриарсите и на старата част на Хеброн като част от палестинските територии, нещо, което беше възприето много болезнено от израелската страна. Ето това са данните, които реално предизвикаха тази позиция, и сега много зависи кой ще стане нов генерален директор, но дали борбата ще бъде между катарец и египтянин, или между катарец и французойка много зависи каква ще бъде политиката оттук насетне на самата изключително влиятелна организация.

Свързани новини
Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Израел се готви да се оттегли от ЮНЕСКО

Израел се готви да се оттегли от Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху , който даде указания на Министерството на външните работи да подготви изтеглянето на страната му..

обновено на 13.10.17 в 10:02
Още от категорията

Европейския съвет в Брюксел ще обсъди последното развитие на отношенията ЕС-Турция, отравянето на Скрипал и американските мита

Последното развитие на отношенията ЕС-Турция, отравянето на агента Сергей Скрипал в Солзбъри, американските мита върху стоманата и алуминия ще са част от темите, които ще бъдат обсъдени на днешния ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Още..

публикувано на 22.03.18 в 04:55

Трима български евродепутати от различни политически сили получиха награди на годишната церемония „Евродепутат на годината“

Трима български евродепутати от различни политически сили получиха награди на годишната церемония „Евродепутат на годината“ в Брюксел - Андрей Ковачев, Петър Курумбашев и Илхан Кючюк. Андрей Ковачев от Европейската народна партия получи наградата..

публикувано на 22.03.18 в 03:04

Поискаха да отпадне глоба срещу кмета на Септември, за да му бъде потърсена допълнителна наказателна отговорност

Специализираната прокуратура поиска от Пазарджишкия административен съд да отпадне глоба, наложена от Държавната финансова инспекция на кмета на Септември Марин Рачев за неправомерно изразходване на 50 000 лева. С отпадането на санкцията Рачев ще..

публикувано на 21.03.18 в 21:37

Тереза Мей изрази подкрепа за разследванията срещу „Кеймбридж Аналитика“

Британският премиер Тереза Мей изрази подкрепа за разследване на дейността на "Кембридж Аналитика" - консултантската компания, оказала се в епицентъра на скандала за злоупотреба с данни от Фейсбук, предаде Ройтерс. Мей каза в парламента, че..

публикувано на 21.03.18 в 21:20

Борис Джонсън сравни Световното по футбол в Русия с Олимпийските игри през 1936 г.

Британският външен министър Борис Джонсън се съгласи днес със становището, че руският президент Владимир Путин използва Световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Адолф Хитлер използва Олимпийските игри през 1936 година. На..

публикувано на 21.03.18 в 19:59

Туск е препоръчал на европейските лидери да одобрят споразумението за преходния период по Брекзит

Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск заяви, че е препоръчал на европейските лидери да одобрят на срещата си утре и в петък в Брюксел споразумението за преходния период по Брекзит, след като са били преодолени притесненията на Испания..

публикувано на 21.03.18 в 19:46

Военното министерство подписа с руската РСК „МиГ“ за поддръжка на МиГ-29

Рамковото споразумение за интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29 за 4 години на стойност 81 млн. лв, чийто изпълнител е Руската самолетостроителна корпорация „МиГ“, е подписано днес, съобщи българското министерство на отбраната...

публикувано на 21.03.18 в 19:44