DAX превзе нивото от 13 000 пункта след новината, че BASF купува значителна част от бизнесa на Bayer

ЕПА/БГНЕС

Компанията BASF обяви в петък, че е подписала споразумение за закупуване на значителни части от Bayer, касаещи бизнеса със семена и неселективни хербициди, като сделката ще бъде на стойност от 5,9 млрд. евро.

От своя страна германската фармацевтична компания Bayer заяви, че активите, които ще бъдат продадени на BASF включват нейния световен бизнес с производството  на глюфозинат-амониум и свързаната с него технология LibertyLink за толерантност към хербициди, почти целия бизнес със семена на полезни култури, както и съответните научноизследователски и развойни дейности.

Трябва да се има предвид, че целият бизнес в постигнатото споразумение успя да генерира през 2016-а година нетни продажби за около 1,3 млрд. евро, като самата сделка се очаква да приключи през първото тримесечие на 2018-а година. От Bayer посочиха, че са съгласни с сделката в светлината на планираното придобиване на гиганта Monsanto Co., добавяйки, че тя ще използва нетните финансови постъпления от сделката с BASF за частично рефинансиране на покупката на американската земеделска компания.

Ние предприемаме активен подход за справяне с потенциалните регулаторни проблеми, като целта ние да улесним успешното приключване на сделката с Monsanto, каза Вернер Бауман, главен изпълнителен директор на Bayer и председател на управителния съвет, цитиран от агенция MarketWatch.

Той също така заяви, че BASF се е ангажирала да запази всичките постоянни позиции най-малко три години след приключването на сделката, визирайки повече от 1800 служители на Bayer, които ще бъдат прехвърлени към BASF.

Съгласно постигнатото споразумение, BASF ще придобие заводите на Bayer за производство на глуфозинат-амониум в Германия, САЩ и Канада, съоръженията за отглеждане на семена в Северна и Южна Америка и в Европа, както и изследователските лаборатории в Северна и Южна Америка и тези в Европа.

Новината допринесе за поскъпване на акциите на Bayer с 1,32%, докато тези на BASF се понижават слабо с 0,19%. Това от своя страна помогна за нарастване на немският фондов индекс DAX по време на петъчната търговия с 0,1% към нов рекорден връх от 13003,14 пункта - първо в историята на борсата във Франкфурт преминаване на нейния основен индекс над психологическата бариера от 13 000 пункта.

В същото време общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,25% и е на път да отбележи седмична печалба от около 0,5% както благодарение на новината за немската многомилиардна сделка, така и в резултат на поскъпване на акциите на минно-добивните компании след добри данни за китайския внос и износ през септември. Според данни на Генералната митническа агенция на Китай, износът на втората по сила световна икономика е нараснал през септември с 8,1% на годишна база след по-слаб растеж с 5,6% през август, докато вносът се е увеличил с цели 18,7% след повишение с 13,5% месец по-рано и очаквания за по-скромно повишение с около 15 на сто.

Изненадващо силните данни за китайския внос в началото на есента допринасят за ръст на акциите на добивните компании, като техният общ европейски индекс Stoxx 600 Basic Resources Index се повишава по време на петъчната търговия с 1,63%. Акциите на ArcelorMittal SA нарастват с цели 4,18%, на Rio Tinto PLC - с 1,7%, на Glencore PLC - с 1,2% и на BHP Billiton - с 1,27%.

Британският фондов индекс FTSE100 пък стартира търговията с понижение от 0,4% като реакция на първоначалното поскъпване на паунда до близо двуседмичен връх от 1,3323 долара след информация на в-к "Ханделсблат" относно Брекзит преговорите. Последвалото връщане на британската лира обратно към нейните сутрешни дъна около 1,3250 нивото ограничи част от загубите на борсата в Лондон и индексът FTSE100 вече се търгува с по-скромно понижение от 0,18%.

По-силният паунд по принцип се отразява негативно върху финансовите резултати на мултинационалните компании, базирани в Лондон, тъй като голяма част от техните печалби идват от продажбите зад граница. С оглед на това, по време на търговията в петък акциите на британския фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline PLC се понижават с 0,46%, а на компанията за луксозни стоки Burberry Group PLC - с 0,5%.


Още от категорията
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33

Икономически растеж чрез инвестиции в туризма и културата в Дунавския регион

През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния ред , темите и фокуса на дискусиите за развитието на дунавските региони и основна роля в подкрепата на всички региони за бъдещо по-добро сътрудничество, по-добра свързаност, търсене на форми на взаимодействие и допълнителни форми на финансиране, което да изпълнява целите и приоритетите..

публикувано на 20.10.17 в 12:07

Как се променя средата за предприемачество у нас – национална конференция

Национална конференция, организирана от българския офис на Глобалния предприемачески мониторинг и „Капитал”, ще събере бизнеса, властта и неправителствени организации, за да разговарят за предизвикателствата пред компаниите и добрите практики или как се променя средата за предприемачество у нас и как да го насърчим, какъв е пътят за позитивна..

публикувано на 20.10.17 в 10:27

Синдикати и знакови имена в бизнеса обсъждат на работна закуска икономиката и ръста на доходите

Синдикатите и бизнесът ще обсъдят днес икономиката и ръста на доходите в страната. По покана на КНСБ и КТ "Подкрепа" представители на най-големите български предприятия ще участват в бизнес закуска. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира предстоящата среща: Част от отговорния, истински бизнес на България - на закуска! Двадесетина души -..

публикувано на 20.10.17 в 07:14

Васил Велев за протеста на синдикатите: Признание за нашата дейност, очакваме наплив на нови членове

Възнагражденията в реалната икономика растат с над 10%. Това го отчете и НСИ. Последните данни са за второто тримесечие, а разходите на работодателите са нараснали с 11% спрямо същия период на миналата година. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, който оцени..

публикувано на 19.10.17 в 18:33

В Гърция обмислят промени в данъчното облагане върху недвижими имоти

Правителството в Атина обмисля да промени данъчното облагане върху недвижимите имоти. Планира се увеличаване на данъците на скъпите и премахване на облагането върху малките и евтини къщи, вили и парцели. Не е фиксирано все още в какви рамки като стойности се определя категорията на даден имот, поради сриването на пазара и необходимост първо да се..

публикувано на 19.10.17 в 18:27