Международният ден на белия бастун беше отбелязан в Добрич с участието на деца

| обновено на 13.10.17 в 16:54
БГНЕС

Международният ден на белия бастун беше отбелязан в Добрич с участието на деца от средното училище „Димитър Талев”. 

Денят на белия бастун се отбелязва като ден за безопасното придвижване на слабовиждащите и слепите хора от 1980 година насам. Освен като средство за ориентиране в пространството, белият бастун има и символизиращо значение. 

Все повече хора на улицата идват с молба да ми окажат подкрепа, сподели социалният педагог от Центъра за рехабилитация в Добрич Кристина Димитрова
Много е мило, че обществеността се сеща за този ден. Свободното придвижване е основно човешко право.   
За да помогнем в придвижването на сляп човек, е добре да му позволим да ни хване над лакътя. Така той ще върви крачка зад нас и ще може по-добре да се ориентира за препятствия по пътя. 

Градската среда в София продължава да е недостъпна за незрящи. Изводът е на Съюза на слепите, които предупредиха за опасни стълби, тротоари, както и за светофарни уредби с объркващи сигнали.

Председателят на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев каза, че нормативната уредба за достъпна среда е много добра, но не се спазва. По думите му, от 15-те хиляди членове на Съюза на слепите едва 5 на сто работят. Задачата на Организацията на Съюза на слепите в София е да създава условия за по-добър живот на хората с нарушено зрение в града, каза председателят й Иван Бакърджиев.
Организираме нашите членове в спортни клубове и в секции по интереси. Искаме да ги извадим от домовете и да се почувстват, че са част от обществото. Съюзът на слепите създава и организира Центрове за социална интеграция на хора с нарушено зрение, където незрящите хора получават обучение по компютърни умения, обучават се за владение на английски език. 
По думите на Иван Янев, средствата, получавани като добавка за интеграция са унизителни и с тях не могат да се компенсират дефицитите на хората в неравностойно положение.

Още от категорията

Жители на села в Североизточна България алармират за ята премръзнали щъркели

Десетки сигнали за ята премръзнали щъркели са постъпили днес от жители на села в Североизточна България. Много от хората са приютили птици в домовете си. Жител на силистренското село Зарица е спасил четири щъркела от измръзване. Мъжът ги намерил неподвижни и обледени в нива между селата селата Зарица и Званимир, като сега птиците са прибрани на..

публикувано на 19.03.18 в 22:30

Световната банка очаква над 140 милиона "климатични мигранти" до 2050 година

Над 140 милиона души от 3 развиващи се региона в света може да мигрират до 2050 година, за да избягат от ефектите на климатичните промени като намаляването на селскостопанската продукция, недостига на вода и повишаването на нивото на моретата.  За това предупреди Световната банка в публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.  Според него, ако..

публикувано на 19.03.18 в 22:11

Кметове на общини, стопанисващи малки язовири, могат да поддържат едва 30% от тях

Общини, които стопанисват десетки малки язовири, са готови да предоставят повечето от тях на държавата и приветстват идеята за създаване на предприятие за управление на язовирите. Кметове сигнализираха, че сумите, които са задължени да плащат на фирми оператори на язовирни стени, са непосилни и неоправдани, обясни за "Хоризонт" д-р Арбен Мименов..

публикувано на 19.03.18 в 21:59

Сирия настоява Анкара да ги изтегли незабавно от Африн

Сирийските власти нарекоха турските сили в северния град Африн нашественици и окупатори и настояха Анкара да ги изтегли незабавно, предаде Ройтерс. По-рано турският президент Реджеп Ердоган пък даде да се разбере, че военната операция срещу сирийските кюрди далеч няма да свърши в Африн:  "С овладяването на центъра на Африн вчера завършихме най-важната..

публикувано на 19.03.18 в 21:11

Строежът на пътя Орешец - Влахово, който заобикаля срутището край Смолян, ще отнеме 10-ина дни

Огромното срутище на пътя Смолян - Мадан край село Тикале доказа колко прави са били експертите, че свлачището е  активно. Тази нощ на пътя изпаднаха огромни количества кална маса и дървета. От фирмата, която строи обходния път Орешец –Влахово, увериха, че се работи усилено.  Расте обаче напрежението сред хората от блокираните от срутището 11..

публикувано на 19.03.18 в 19:17

Е. Георгиев: 73% от децата на възраст между 9 и 11 години у нас вече имат профил в социална мрежа

Решението на Белгия да въведе минимална възраст - 13 години, за да имат младежите профил в социалните мрежи е разумно.  То е свързано с новия общ европейски регламент за защита на личните данни, което в 8 засяга темата за минимална възраст за събиране на данни на деца без изрично родителско съгласие. Намеренията всъщност на този  европейски..

публикувано на 19.03.18 в 18:55

Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Окръжният съд в Ловеч не уважи искането на прокуратурата за постоянно задържане на арестувания по обвинение за длъжностно престъпление директор на Регионалната здравноосигурителна каса в Ловеч Антонио Маринов и постанови той да остане под домашен арест. Маринов беше задържан в четвъртък във връзка с досъдебно производство за злоупотреба с пари на..

публикувано на 19.03.18 в 17:57