Международният ден на белия бастун беше отбелязан в Добрич с участието на деца

| обновено на 13.10.17 в 16:54
БГНЕС

Международният ден на белия бастун беше отбелязан в Добрич с участието на деца от средното училище „Димитър Талев”. 

Денят на белия бастун се отбелязва като ден за безопасното придвижване на слабовиждащите и слепите хора от 1980 година насам. Освен като средство за ориентиране в пространството, белият бастун има и символизиращо значение. 

Все повече хора на улицата идват с молба да ми окажат подкрепа, сподели социалният педагог от Центъра за рехабилитация в Добрич Кристина Димитрова
Много е мило, че обществеността се сеща за този ден. Свободното придвижване е основно човешко право.   
За да помогнем в придвижването на сляп човек, е добре да му позволим да ни хване над лакътя. Така той ще върви крачка зад нас и ще може по-добре да се ориентира за препятствия по пътя. 

Градската среда в София продължава да е недостъпна за незрящи. Изводът е на Съюза на слепите, които предупредиха за опасни стълби, тротоари, както и за светофарни уредби с объркващи сигнали.

Председателят на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев каза, че нормативната уредба за достъпна среда е много добра, но не се спазва. По думите му, от 15-те хиляди членове на Съюза на слепите едва 5 на сто работят. Задачата на Организацията на Съюза на слепите в София е да създава условия за по-добър живот на хората с нарушено зрение в града, каза председателят й Иван Бакърджиев.
Организираме нашите членове в спортни клубове и в секции по интереси. Искаме да ги извадим от домовете и да се почувстват, че са част от обществото. Съюзът на слепите създава и организира Центрове за социална интеграция на хора с нарушено зрение, където незрящите хора получават обучение по компютърни умения, обучават се за владение на английски език. 
По думите на Иван Янев, средствата, получавани като добавка за интеграция са унизителни и с тях не могат да се компенсират дефицитите на хората в неравностойно положение.

Още от категорията
Йорданка Фандъкова

Ще измерват замърсяването на въздуха в проблемни столични квартали, представиха бюджета

По искане на кмета на София  Йорданка Фандъкова в продължение на четири дни на различни места в районите "Овча купел" и "Красна поляна" ще се измерва замърсяването на въздуха с помощта на мобилна станция на Изпълнителната агенция по околна среда. Фандъкова ще се срещне с министъра на околната среда и водите Нено Димов и с представител на..

обновено на 18.12.17 в 16:17

Студенти от университет в Бърно записаха песен по повод Международния ден на мигранта

Студенти от Мендел университет в Бърно записаха песен по повод 18 декември, Международния ден на мигранта. Текстът е на преподавателката им - българката Мариела Баева. В интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Баева коментира: Краткият текст гради образа на невинните жертви на международни конфликти и военни действия...

публикувано на 18.12.17 в 16:17

Разбиха кюрдски канал за човешки трафик през България

Неутрализиран е кюрдски канал за мигранти през България към Западна Европа, съобщиха от Специализираната прокуратура. Повдигнати са обвинения на седем участници в организирана престъпна група, като четирима от тях са за постоянно в ареста. Групата е била организирана и водена от кюрди, които са превеждали мигрантите от Ирак, Иран и Сирия..

публикувано на 18.12.17 в 16:10

Представиха полицаи от Румъния и Гърция, които ще патрулират в Банско

В Банско бяха представени първите полицаи от Румъния и Гърция, които ще патрулират заедно с българските си колеги в зимния курорт. За предстоящите празници се предвиждат и специални мерки за сигурност. Седма година продължава добрата практика по време на активния сезон да има представители на охранителните органи от двете съседни..

публикувано на 18.12.17 в 16:03

Класическата отрязана елха струва от 15 до 35 лева

Най-евтината елха, която можете да имате вкъщи, е с миниатюрен размер, изкуствена и почти не прилича на коледно дърво. Тя струва около 7-8 лева, а най-скъпата елха може да стигне няколкостотин лева, но тя е жива и в контейнер, купува се от бутиков разсадник, а дървото е от ценен вид. Класическата отрязана елха струва от 15 до 35 лева в..

публикувано на 18.12.17 в 15:51

Обвиниха бивш затворник, който 4 години изнасилвал дъщеря си

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение срещу баща, който системно изнасилвал своята непълнолетна дъщеря. Обвиняемият започнал да посяга на детето си, след като излязъл от затвора, където излежавал присъда за кражби. Момичето било многократно изнасилвано от 12-годишна възраст и тормозът продължил близо 4 години.  През август..

публикувано на 18.12.17 в 15:46

Разбиха схема за продажба на фалшиви билети за тролеите във Враца

Във Враца беше разкрита схема за продажба на фалшиви билети за тролеите в града. След придобита оперативна информация в обществения транспорт вчера е проведена специализирана акция на Икономическата полиция.  В тролеите са установени пътници с фалшиви билети, които са били купени от шофьора. При последвалото претърсване на дома му са намерени още десетки..

публикувано на 18.12.17 в 15:28