Международният ден на белия бастун беше отбелязан в Добрич с участието на деца

| обновено на 13.10.17 в 16:54
БГНЕС

Международният ден на белия бастун беше отбелязан в Добрич с участието на деца от средното училище „Димитър Талев”. 

Денят на белия бастун се отбелязва като ден за безопасното придвижване на слабовиждащите и слепите хора от 1980 година насам. Освен като средство за ориентиране в пространството, белият бастун има и символизиращо значение. 

Все повече хора на улицата идват с молба да ми окажат подкрепа, сподели социалният педагог от Центъра за рехабилитация в Добрич Кристина Димитрова
Много е мило, че обществеността се сеща за този ден. Свободното придвижване е основно човешко право.   
За да помогнем в придвижването на сляп човек, е добре да му позволим да ни хване над лакътя. Така той ще върви крачка зад нас и ще може по-добре да се ориентира за препятствия по пътя. 

Градската среда в София продължава да е недостъпна за незрящи. Изводът е на Съюза на слепите, които предупредиха за опасни стълби, тротоари, както и за светофарни уредби с объркващи сигнали.

Председателят на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев каза, че нормативната уредба за достъпна среда е много добра, но не се спазва. По думите му, от 15-те хиляди членове на Съюза на слепите едва 5 на сто работят. Задачата на Организацията на Съюза на слепите в София е да създава условия за по-добър живот на хората с нарушено зрение в града, каза председателят й Иван Бакърджиев.
Организираме нашите членове в спортни клубове и в секции по интереси. Искаме да ги извадим от домовете и да се почувстват, че са част от обществото. Съюзът на слепите създава и организира Центрове за социална интеграция на хора с нарушено зрение, където незрящите хора получават обучение по компютърни умения, обучават се за владение на английски език. 
По думите на Иван Янев, средствата, получавани като добавка за интеграция са унизителни и с тях не могат да се компенсират дефицитите на хората в неравностойно положение.

Още от категорията
Румен Радев

Президентът Румен Радев участва в тържествата, посветени на 105 години от освобождението на град Гоце Делчев

Президентът Румен Радев и началникът на отбраната, генерал-лейтенант Андрей Боцев , присъстваха на тържествената заря-проверка по повод 105-та годишнина от освобождението на  град Гоце Делчев  османско иго. Свободата е повод за радост, но   тя и дълг на всички поколения- да помним героите и да ценим делото им , каза пред..

публикувано на 18.10.17 в 21:05

Областният управител на Стара Загора даде на Административния съд решението на общинския съвет за парк "Бедечка"

Областният управител на Стара Загора Гергана Микова оспорва пред Административния съд решението на общинския съвет за промяна на Общия устройствен план на града в частта му за парк "Бедечка" като незаконосъобразно. В Административния съд вече е заведено дело по жалбата на областия управител. Основният мотив на Микова е, че одобреният от съветниците..

публикувано на 18.10.17 в 20:10

Започна сондирането за нови кладенци за питейна вода на Хасково

Започна сондирането за нови кладенци за питейна вода на Хасково. Търсенето на новите източници се наложи заради замърсената с уран вода. Вече седем месеца градът се снабдява с водоноски, а училищата и детските заведения - с минерална вода.   Водата, която ще се добива от тези съоръжения няма да е достатъчна за града. Предстои изграждането на още четири..

публикувано на 18.10.17 в 19:56
паяци паяк

Семейство от Благоевград осъди общинската фирма "Паркинги и гаражи"

Семейство от Благоевград осъди общинската фирма "Паркинги и гаражи" за неправомерно репатриране на автомобила им, който престоя повече от година на наказателния паркинг.  На 5-ти октомври миналата година, репатриращият автомобил на фирма „Паркинги и гаражи“-Благоевград вдига семейната кола на Силвия и Димитър Домозетски , паркирана пред блока им...

публикувано на 18.10.17 в 19:43
Валентин Радев

Валентин Радев: Много е важно да изчистим "гнилите ябълки" от МВР

Няма застраховани служители от проверки в МВР, дори и на високи постове. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев след заседанието на ресорната комисия в парламента. Ние сами го правим. Никой не ни ги показва отвън. Ние сами се прочистваме. Няма друга структура в държавата, която сама да залавя тези, които нарушават закона. Аз имам няколко..

публикувано на 18.10.17 в 19:37

От Александровска болница искат център за трансплантация на стволови клетки

От Александровска болница искат към нея да бъде създаден център за трансплантация на стволови клетки. У нас се извършват 30 костно-мозъчни трансплантации годишно, съобщи директорът на болницата доц. Константин Ангелов и уточни, че броят им ще нарасне значително, ако има такъв център в България: Ако направим центъра в Александровска болница, ще..

публикувано на 18.10.17 в 19:07

Повечето възрастни жители на Източните Родопи са болни, установиха специалисти

Повечето възрастни жители на Източните Родопи са болни. Те масово пият неефективни лекарства за високо кръвно налягане, които са евтини, но не лекуват. Това е установил кардиологът от Александровска болница д-р Павел Николов . Той беше част от екипа от специалисти, който извърши безплатни профилактични прегледи на възрастни тютюнопроизводители в района..

публикувано на 18.10.17 в 19:00