Международният ден на белия бастун беше отбелязан в Добрич с участието на деца

| обновено на 13.10.17 в 16:54
Снимка: БГНЕС

Международният ден на белия бастун беше отбелязан в Добрич с участието на деца от средното училище „Димитър Талев”. 

Денят на белия бастун се отбелязва като ден за безопасното придвижване на слабовиждащите и слепите хора от 1980 година насам. Освен като средство за ориентиране в пространството, белият бастун има и символизиращо значение. 

Все повече хора на улицата идват с молба да ми окажат подкрепа, сподели социалният педагог от Центъра за рехабилитация в Добрич Кристина Димитрова
Много е мило, че обществеността се сеща за този ден. Свободното придвижване е основно човешко право.   
За да помогнем в придвижването на сляп човек, е добре да му позволим да ни хване над лакътя. Така той ще върви крачка зад нас и ще може по-добре да се ориентира за препятствия по пътя. 

Градската среда в София продължава да е недостъпна за незрящи. Изводът е на Съюза на слепите, които предупредиха за опасни стълби, тротоари, както и за светофарни уредби с объркващи сигнали.

Председателят на Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания" Иван Янев каза, че нормативната уредба за достъпна среда е много добра, но не се спазва. По думите му, от 15-те хиляди членове на Съюза на слепите едва 5 на сто работят. Задачата на Организацията на Съюза на слепите в София е да създава условия за по-добър живот на хората с нарушено зрение в града, каза председателят й Иван Бакърджиев.
Организираме нашите членове в спортни клубове и в секции по интереси. Искаме да ги извадим от домовете и да се почувстват, че са част от обществото. Съюзът на слепите създава и организира Центрове за социална интеграция на хора с нарушено зрение, където незрящите хора получават обучение по компютърни умения, обучават се за владение на английски език. 
По думите на Иван Янев, средствата, получавани като добавка за интеграция са унизителни и с тях не могат да се компенсират дефицитите на хората в неравностойно положение.

Още от категорията

Протест на жители на пернишкия квартал “Бела вода” блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Жители на пернишкия квартал “Бела вода” протестираха днес срещу разположения до рудник "Бела вода" инсинератор, като блокираха пътя Перник-Радомир-Кюстендил. Местните не искат близо до домовете им да се изгарят трупове на мъртви животни и негодна за употреба храна. Оплакват се от неприятните миризми, които се носят в квартала. Протестът бе..

публикувано на 15.07.18 в 19:58

В животновъден обект в добричкото село Миладиновци е открито ново огнище на птичи грип

Ново огнище на птичи грип е открито в област Добрич в животновъден обект в село Миладиновци. Заповедта на Българската агенция по безопасност на храните е да бъдат унищожени всички засегнати птици във фермата за бройлери. В три километровата зона, в която влизат селата Миладиновци и Ловчанци, няма промишлени стопанства и няма опасност от бързо..

публикувано на 15.07.18 в 19:40

Оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов оперативен щаб ще координира мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Щабът ще следи подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати. Оперативният щаб ще съдейства на компетентните органи за..

публикувано на 15.07.18 в 19:34

Дамян Илиев: Чумата в България е доказана и БАБХ действа според изискванията на СЗО

"Чумата в България е доказана и Агенцията по храните действа според изискванията на Световната здравна организация за справяне със заразни заболявания по животните" - обяви на извънреден брифинг директорът на Агенцията Дамян Илиев. Той потвърди, че е готов да понесе отговорността и да подаде оставка. Евтаназирането на останалите живи животни в..

публикувано на 15.07.18 в 19:27

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно

Спряно е умъртвяването на животните в боляровското село Шарково. В момента протестиращи са направили блокада и жива верига и  пазят последното стадо в селото. Протестиращите не допускат ветеринарите и изчакват отмяна на заповедта на изпълителния директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев за умъртвяването на животните...

обновено на 15.07.18 в 18:56
Близки на загиналите при атентата в пакистанския град Мастунг

Ден на траур в памет на жертвите на терористичните атаки в Пакистан

В Пакистан днес е ден на траур в памет на жертвите на терористичните атаки през последната седмица, които отнеха живота на над 160 души, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Националният флаг е спуснат наполовина в знак на почит към загиналите при нападенията в Пешавар, Мастунг и Бану. На 25 юли в страната ще има избори, а насилието около изборния..

публикувано на 15.07.18 в 18:45

Шотландската полиция арестува парапланерист, участвал в акция в забранената за полети зона над голф курорта на Тръмп

Шотландската полиция арестува парапланерист, участвал в акция на "Гриийнпийс" в забранената за полети зона над голф курорта на американския президент Доналд Тръмп на западното крайбрежие на Шотландия.  Парапланеристът прелетял над личния хеликоптер на Тръмп и покрива на сградата с плакат, на който било изписано "Тръмп: доста посредствено" в знак на..

публикувано на 15.07.18 в 18:42